A magyar lakosság 35 százalékának van pénzügyi befektetése, ez az arány három közép-európai ország (Csehország, Lengyelország, Magyarország) átlagában 33 százalék.

Ezt Kozák Ákos, a GfK Piackutató Intézet igazgatója mondta kedden. A GfK Európai Befektetési Barométer címmel, tizenhat országban folytatott, a Wall Street Journallal együttműködésben készült tanulmánya szerint Magyarországon és a többi közép-európai országban a lakosság növekvő fogyasztása mellett eltérően változott a befektetési hajlandóság az utóbbi két évben - jelentette ki Kozák.Amíg 2002-ben átlagosan a megkérdezettek 39 százalékának volt a három közép-európai országban pénzügyi befektetése, addig ez év tavaszán már csak 33 százaléknak. Magyarországon a helyzet változatlan: két éve és az idén is a lakosság 35 százaléka rendelkezik pénzügyi befektetéssel.Csehországban 45 százalékról 56 százalékra nőtt az arány, Lengyelországban 38 százalékról 26 százalékra csökkent, ami jelzi az országok közötti közgazdasági kultúra közötti különbséget - fogalmazott az igazgató.A vizsgált 11 nyugat-európai országban két éve átlagosan a megkérdezettek 78 százalékának volt pénzügyi befektetése, 2004-ben 76 százaléknak. Portugáliában a korábbi 65 százalékos arány 76 százalékra nőtt 2004-re. Az USA-ban két éve a lakosság 53 százaléka rendelkezett befektetéssel, ebben az évben az arány 60 százalékra emelkedett.A leggyakrabban használt befektetések közül Magyarországon a legnépszerűbb a rövid távú betét (a megkérdezettek 22 százalékának van) ezt követi az életbiztosítás (14 százalék) harmadik helyen áll a nyugdíjalapba történő befektetés (9 százalék).Részvényekben, illetve részvényalapokban a befektetések 4 százalékát tartja a magyar lakosság. A cseheknél 10 százalék, a lengyeleknél 14 százalék ugyanez az arány. Nyugat-Európában jóval magasabb, 23 százalékos átlagot hozott ki a vizsgálat (Portugáliában 8 százalék), az amerikaiak pedig a befektetések 47 százalékát helyezik el részvényekben illetve részvényalapokban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

400 embert küld el és fizetést emel a Magyar Telekom

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

A Momentum szerint testkamerákat kellene viselniük a rendőröknek a túlkapások miatt

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

Beszólt Orbán elvbarátainak az európai főbankár

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek

A kormány újra visszaüzent Brüsszelnek