Július 27-ig tart a Freesoft Szoftverfejlesztő és Számítástechnikai Szolgáltató Rt. szerdán induló nyilvános részvénykibocsátása. A PSzÁF szerint az értékpapír a befektetők szempontjából a szokásostól eltérő kockázatú.

A társaság a tőzsdei megjelenés érdekében bocsát ki alaptőke-emeléssel minimum 50 ezer darab részvényt a névérték 180 százalékán, azaz részvényenként 1800 forintos árfolyamon. A kibocsátó túljegyzést korlátlanul elfogad, egy igénylő azonban maximum 250.000 darab részvényt jegyezhet. Túljegyzés esetén a jegyzéseket időrendi sorrendben fogadják el. A jegyzések sorrendje azonos értéknap esetén a jegyzési ívek aláírási sorrendje.A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSzÁF) határozata szerint az értékpapír kibocsátása a befektetők szempontjából a szokásostól eltérő kockázatú. Ezt a felügyelet azzal indokolja, hogy a kibocsátó jelen cégformában tavaly jött létre, továbbá a tájékoztatóban feltárta kockázatvállalási hajlandóságát a befektetések területén, illetve hogy a számítástechnikai ágazat nemzetközi viszonylatban is az átlagosnál kockázatosabbnak minősül.Az egyedi szoftverfejlesztéssel foglalkozó Freesoft alaptőkéje május végén 1 milliárd 50 millió forint volt, amelynek 90 százaléka a menedzsment tulajdonában van, akik nem kívánnak megválni részesedésüktől. A részvények 10 százalékával egy pénzügyi befektető rendelkezik. A társaság 2003-as árbevétele 634 millió forint, nyeresége pedig 15 millió forint volt. A kamatfizetés, adózás és értékcsökkenési leírás előtti nyeresége (EBITDA) 42 millió forintot tett ki.A kibocsátási tájékoztató szerint a Freesoft az idén 959 millió forint nettó árbevétellel számol. Jövőre 1,3 milliárd forint, azt követően, 2006-ban pedig 1,68 milliárd forint nettó árbevételt tervez. A társaság stratégiája szerint erőteljes expanzióra törekszik belföldön és külföldön. Bizonyos piaci szegmensekben, például az irodaautomatizálás területén meghatározó piaci szerep elérését tűzte ki célul.A termékpaletta bővítését részben fúziókkal, akvizíciókkal kívánja biztosítani a társaság. A Freesoft tavaly leányvállalatot alapított Németországban. Az idén az Amerikai Egyesült Államokban tervezi leányvállalat létrehozását, távolabbi terveiben pedig a kínai és a brazíliai piaci megjelenést célozza meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Gyógynövénypiac mint nemzetstratégia?

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Andy Vajnától független filmes alapot hagyott jóvá az Országgyűlés

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Aláírásgyűjtésbe kezdtek az Óbudai Egyetemen, hogy ne olvasszák őket a Pázmányba

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

Így szorozza fel a Duna közelsége a lakásárakat

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban

A Kétfarkú új alkalmazása megmutatja, hol vannak ingyenes nyilvános wc-k az országban