A BÉT érdekelt egy regionális tőzsdeszövetség létrejöttében, ezért a varsói tőzsde közelgő privatizációja fontos kérdés Budapestnek - mondta a hvg.hu-nak Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Az én feladatom az lesz, hogy a bécsi tőzsdével összetartsuk a BÉT-ben többségi részesedést szerzett osztrák banki hátterű befektetői csoportot és érdekeltté tegyük őket abban, hogy a lengyel börze privatizációját is fontos napirendi pontjukká tegyék – tette hozzá a tőzsdeelnök.

A jelenleg 98,8 százalékos állami tulajdonban lévő lengyel börze privatizációjára legkorábban jövő tavasszal kerülhet sor. Piaci elemzők szerint a tenderen várhatóan a budapesti tőzsdében már többséggel rendelkező osztrák pénzintézetek (HVB, Erste, Raiffeisen) is megmérettetik majd magukat. Amennyiben ez a csoport nyerné meg a privatizációs tendert, úgy semmi nem állhatna egy regionális szövetség létrehozásának útjában - nyilatkozta Wieslaw Rozlucki, a lengyel börze elnöke. A bécsi és a budapesti börze vezetői a következő hetekben várhatóan puhatolózó tárgyalásokat kezdenek a lengyelekkel - írja a Világgazdaság.

Szakértők szerint a lengyel kormány legalább 100 millió eurót szeretne kapni a varsói értéktőzsdéért, ami - figyelembe véve, hogy a tőzsde több tíz millió eurós készpénzvagyonnal is rendelkezik - nem irreális várakozás.

A lengyel tőzsde bekebelezése meglehetősen nagy falat lenne a bécsi tőzsde tulajdonosainak - vélekedik a Napi Gazdaság. Mint ismeretes, a BÉT és a vele a közeljövőben egyesülő BÁT felét, illetve háromnegyedét, valamivel több mint 8 milliárd forintért vették meg osztrák és magyarországi osztrák hátterű bankok, illetve a bécsi tőzsde, ám az árban a magyar elszámolóház fele is benne foglaltatott. A zömmel készpénzt tartalmazó Keler nélkül a májusi tőzsdevételár mintegy 25-30 millió eurós cégértéket adna a magyar tőzsdére. A varsói értéktőzsde napi átlagos forgalma 2003 októbere és 2004 áprilisa között 86 millió, a BÉT-é 45 millió dollár volt.

A lengyel börze előtt gyakorlatilag három út áll. Vagy egy nagy tőzsde vásárolja fel, vagy egy közép-európai tőzsdeszövetség része lesz, esetleg hazai befektetők - bankok, nyugdíjpénztárak, befektetési alapok – veszik meg. Ez utóbbi esetben megismétlődhet a magyar példa. Egy szemfüles befektetőcsoport többséget szerez, majd jó áron továbbadja részesedését egy külföldi tőzsdének – vázolta fel a lehetőségeket a BÉT elnöke.

A nagy külföldi tőzsdék közül érdekelt lehet az Omhex névre hallgató svéd-finn tulajdonú északi tőzsdeszövetség, amely nemrég a litván tőzsdét vásárolta fel. Nagy valószínűséggel indul a versenyben a nyugat-európai tőzsdék egy részét összefogó francia Euronext, amely ajánlatot tett a litván tőzsdére is. A Deutsche Börse részéről szintén magától értetődő lépés lenne, ha megpróbálná megszerezni a szomszédos kisebb piacot, Frankfurtból egyébként sem nézik jó szemmel azt, hogy a bécsi tőzsde külön életet kezdett élni. A londoni LSE viszont eddig se vásárolt fel más tőzsdéket, így kevésbé valószínű, hogy a lengyel börzére pályázna – mondta el Szalay-Berzeviczy a hvg.hu-nak.

A közép-európai tőzsdék akkor tudnának önállóságukból a legtöbbet megőrizni, ha egy regionális tőzsdeszövetségbe tömörülnének, amelynek egyik tagja sem elég erős egyedül ahhoz, hogy magába olvassza a többit – tette hozzá a BÉT elnöke.

A budapesti tőzsde felvásárlása csak az első lépése egy nagyobb tőzsdeszövetség kialakulásának, amely Csehország, Szlovákia, Horvátország és Szerbia tőzsdéit is magában foglalhatja majd és Lengyelország is potenciális partner lehet – nyilatkozta a Financial Timesnak Stefan Zapotocky, az osztrák tőzsde elnöke. A szövetséget a közös részvénybirtoklás erősítené, mindegyik tőzsde független maradhatna, és megtarthatná menedzsmentjét. Kelet-Európa fiatal piacai ugyan gyorsan növekednek, likviditásuk azonban alacsony, és a tőzsdére bevezetett társaságok száma is kevés. Az osztrák bankok a magyar leányvállalatokon keresztül ügyes lépéssel hozták helyzetbe magukat, valamint Bécs és Budapest börzéit, ami azt valószínűsíti, hogy magyar segítséggel az osztrák börze fogja majd összefogni a régió tőzsdéit, amennyiben Varsóban is sikerrel járnak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Török: "Ha ez a kormány akar valamit, akkor az meglesz"

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Vizet talált a NASA űrszondája az aszteroidán, amire le fog szállni

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

A NASA is beszáll Vasember megmentésébe

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

Felsorakoztatták az őröket az ülésterem bejáratánál – fotók

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát

A zsidózó Szávay december 31-én adja vissza mandátumát