Európa legnagyobb hitelminősítője szerint nem valószínű, hogy az orosz bankrendszer megingása rendszerszintű bankválsággá fajul.

Egyelőre nem valószínű, hogy az orosz bankrendszer megingása rendszerszintű bankválsággá fajul, de hosszabb távon ez sem zárható ki, ha romlik a makroklíma és nem erősödik a banki szféra igen gyenge szerkezete - áll a Fitch Ratings szerdán kiadott szektorelemzésében.A legnagyobb európai hitelminősítő szerint azt, hogy milyen gyengék az orosz bankrendszer alapjai, jól jelzi, hogy a mostani megingás igen erőteljes makrogazdasági teljesítmény közepette következett be. A hazai gazdaság összkibocsátási értéke (GDP) rendre 7 százalék körüli ütemben növekszik éves összevetésben, a vállalati szektor jövedelmezősége erős, az államháztartási és a folyómérleg egyaránt többletben van, a devizatartalékok növekszenek, és a legszélesebb merítésű monetáris bázis 40-50 százalékos bővülési ütemei mellett likviditáshiányról sem lehet beszélni. A Fitch Ratings szerint "nem ez az a makrogazdasági háttér, amely bankválságok idejére jellemző".A tőkekiáramlás a Jukosz-ügy mellékhatásaA hitelminősítő szerint arra sincs ugyanakkor bizonyíték, hogy az orosz bankrendszer egyébként eredendően igen gyenge alapmutatói tovább romlottak volna: a nem teljesítő kinnlevőségek nem emelkedtek érezhetően, és a tőkemegfelelési ráták arra utalnak, hogy nincs fizetőképességi gond. Az egyetlen romló mutató a tőkekiáramlás. A Fitch szerint azonban ez is inkább rubel-dollár árfolyam-folyamatokkal, valamint esetleg a Jukosz-ügy mellékhatásaival magyarázható, semmint valamely jövőbeni pénzügyi válság előérzetével.A jelentés szerint mindezek alapján a mostani "miniválságot" jó eséllyel főleg a pénzügyi szektorban folyó reformok mélységével és menetrendjével kapcsolatos bizonytalanságok szították. A jegybank és a kormány jó néhány éve meghirdette az átláthatóság és a felügyelet javításának stratégiáját, ám ennek érvényesítése gyenge, és az elmúlt három évben gyakorlatilag nem csökkent az 1330 bankból álló orosz pénzügyi szektor létszáma.Más hitelminősítők sem kongatják a vészharangotNemrégiben a másik két nagy hitelminősítő viszonylag derűlátó értékelést adott az orosz bankrendszerben zajló folyamatok kilátásairól. A Standard and Poor's múlt heti kommentárja szerint jóllehet a kialakult helyzet rövid távon igen kockázatos, nem valószínű, hogy az orosz pénzügyi szektort az 1998-ashoz hasonló méretű válság fenyegetné. A Moody's Investors Service ezzel egyidejű elemzése szerint nem valószínű, hogy "az orosz bankok némelyikét érintő negatív fejlemények" közép- és hosszú távon aláásnák az orosz gazdaság egészének egészséges makromutatóit, és nem fenyegeti veszély az orosz államadósság törlesztését sem. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Videón, ahogy Orbán TEK-es testőrei a parlamentbe rohannak

Három éremnél jár Hosszú Katinka a vébén

Három éremnél jár Hosszú Katinka a vébén

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Van kedvenc videója? Így csinálhat belőle egy kattintással képregényt

Itt vagyunk, mert itt a helyünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Farkas Zoltán

Itt vagyunk, mert itt a helyünk! - A HVG adventi kalendáriumában ma: Farkas Zoltán

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Márki-Zay: Szembeállítottak Lázárral, és én nyertem

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc

Tordai Bence: Már nem elég a politikai harc