Kiírják eladásra a Hungexpót, a Nemzeti Tankönyvkiadó és a Hollóházi Porcelán többségi részesedését – döntött az ÁPV Rt. igazgatósága.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaság (ÁPV Rt.) közleménye szerint az igazgatóság csütörtöki ülésén döntött arról, hogy nyilvános, kétfordulós, előminősítéses pályázatot ír ki a Hungexpo Rt. teljes állami tulajdoni részvénycsomagjának értékesítésére. A cég értékesítésének pályázati felhívása augusztus elején jelenik meg hazai és külföldi lapokban. A Hungexpo megvásárlására benyújtandó pályázatoknak tartalmaznia kell egy vásárváros kialakításának tervét is, de az ÁPV Rt. a befektetőre bízza annak eldöntését, hogy a jelenlegi, vagy egy új helyszínen valósítja meg a fejlesztéseket.A vagyonkezelő határozott arról is, hogy nyilvános, kétfordulós pályázatot írnak ki a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt. többségi részesedésének értékesítésére. A tankönyvkiadó részleges privatizációja során a társaság 75 százalék minusz 1 szavazati arányt képviselő tulajdonrészből 70 százalék minusz 1 részvénycsomagra tehetnek ajánlatot a befektetők, az 5 százalékos részvénycsomagot a privatizációs törvény értelmében kedvezményesen a cég munkavállalói vehetik meg.Ugyancsak meghirdetik eladásra a Hollóházi Porcelán Rt. többségi állami tulajdonú részvénycsomagját. A nyilvános egyfordulós pályázati eljárás során a befektetők ajánlatot tehetnek az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 75,64 százalékos részvénycsomagra, és további vételi kötelezettséget kell vállalniuk tranzakciós árfolyamon a Magyar Befektetési és Vagyonkezelési Rt. (MBV Rt.) tulajdonában lévő 23,61 százalékos részesedésre is.Az igazgatóság döntése szerint a Mahart Duna-Cargo Kft. 99,33 százalékos üzletrészét a legjobb ajánlattevő, a DDSG-Cargo GmbH veheti meg, amely 1,063 milliárd forintot ajánlott a folyami áruszállító cég többségéért. A nyertes pályázó kötelezettséget vállalt arra is, hogy egy éven belül 1,2 milliárd forinttal megemeli a társaság törzstőkéjét.A Mahart Duna-Cargo Kft. privatizáció pályázati dokumentációt nyolc társaság vette meg. A május 24-i határidőig öt ajánlat érkezett, melyek közül három volt érvényes. A második helyen a Bavaria Schiffarts und Spedition Ag végzett, a harmadik helyet a Plimsoll Kft. és a Masped Rail Kft. konzorcium szerezte meg.A vagyonkezelő jóváhagyta, hogy a Budapest Airport Rt. megkezdje a Ferihegy 1-es terminál átépítését. A teljes beruházás becsült költségkerete mintegy 8,7 milliárd forintot tesz ki. Az ÁPV Rt. elfogadta a Malév Rt. privatizációs koncepciójára vonatkozó kormány-előterjesztés tervezetét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Schmidt Mária saját fegyverével próbálta Heislert megtámadni

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Egy alkalmazottja sincs a cégnek, amely 122 millióért szállít érmeket az MLSZ-nek

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Tüntetnek a „rabszolgatörvény” ellen, de a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Tüntetnek a „rabszolgatörvény” ellen, de a rendőrség lezárta a Kossuth teret

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya

Egyetlen női rab van Magyarországon, aki élete végéig börtönben marad: a gyerekgyilkos anya