Tetszett a cikk?

Több mint egy forinttal gyengült a forint az euróval szemben szerdán délelőtt Járai Zsigmond jegybankelnöknek az államháztartási hiánnyal és az adósságállománnyal kapcsolatban az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága előtt tett kijelentéseire.

Az eurót 248,30 forint körül jegyezték délelőtt a bankközi devizapiacon, majd amikor napvilágot láttak az első közlések a jegybankelnök kijelentéseiről, 249,45 forintig emelkedett az árfolyam. A forint ekkor 11,65 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, míg reggel 12,05 százalék volt a pozíciója.Járai azt mondta, hogy ha jelentősen gyengülne a forint, akkor az államadósság átlépné a maastrichti előírások szerinti GDP-arányos 60 százalékot. Közölte továbbá: az MNB most olyan veszélyeket lát, hogy még az augusztusi inflációs jelentésében közölt uniós normák szerinti 5,4 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitnél is magasabb lehet év végén a tényleges hiány.A jegybanelnök szerint az államadósság jelentős része ugyan forintban van, de a devizaadósság is nagy tétel, amelynek forintban kifejezett mértéke a forint erősödése miatt visszaesett. Az MNB elnöke szerint nem tenne jót a piacoknak, az ország megítélésének, ha az idei államháztartási hiány alakulásával kapcsolatban az elmúlt évi kommunikáció ismétlődne meg.Az inflációval kapcsolatban Járai Zsigmond optimistán úgy vélte, az idei nagyobb inflációs szint jövőre mérséklődik, és 2005 végére a pénzromlás 4 százalék körüli szintet érhet el.(MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

A tavalyinál is drágább lesz idén nyáron a Balaton

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Tömeges csődöktől félnek a szállásadók, ha nem lesz májusi újranyitás

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám

Akkor is jár és ingyenes a koronavírus elleni oltás, ha érvénytelen a TAJ-szám