Tetszett a cikk?

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 4419 vendéglátóhelyet ellenőrzött az idegenforgalmi főszezonban. A felügyelet jelentése szerint az ellenőrzöttek 79 százalékánál észleltek szabálytalanságokat.

A melegkonyhás üzleteknél továbbra is leggyakoribb hiba, hogy nem használtak mérőeszközöket, és gond volt a hitelesítéssel is - derül ki az ellenőrzések alapján készült részjelentésből. A fogyasztóvédők megállapították azt is, hogy az ellenőrzött vendéglátóhelyek 73 százalékánál kiépítették az unió álta előírt HACCP élelmiszerbiztonsági rendszert, de ezt többnyire a bár, kocsma, borozó, italbolt üzletkörnél nem alkalmazták.



Az ellenőrzés során arra is fény derült, hogy előszeretettel gyakorolják az átlag alatti megkárosításokat a helyi italboltokban, kocsmákban és a diszkókban. A melegkonyhás egységekben 100 forinttal, az egyéb nem melegkonyhás egységeknél és cukrászdáknál 50 forinttal károsították meg általában a vásárlót.



A fogyasztóvédők a vendéglátóhelyek ellenőrzésekor 24 millió 274 ezer forint szabálysértési bírságot szabtak ki, amely száz vállalkozót érintett. Fogyasztóvédelmi bírságot 1.650 esetben állapítottak meg 126,5 millió forint értékben, míg minőségvédelmi bíráságot 568 vállalkozásra szabtak ki 44 millió forint értékben.



Tavaly az idegenforgalmi szezonban 2043 üzletet vizsgáltak meg a fogyasztóvédők és 69 százalékuknál találtak kifogásolnivalót.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!