Tetszett a cikk?

Az Orbán Viktor ex-miniszterelnök családjának résztulajdonában álló vállalat az Index információi szerint még a Torgyán József vezette FVM-től több mint 40 milliós vissza nem térítendő szőlőtelepítési támogatást kapott.

Orbán és szűkebb környezete az előző kormányciklus idején az exkormányfő feleségének egykori ügyvédtársa, Szász Attila kapacitálására földvásárlásba vágott a Tokaj környéki szőlők felé – írja az Index.A szőlőtermelésre létrehozott Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. földvásárlásaival a sárazsadányi hegyközség szerint mára 26 hektáros középbirtok alakult ki a falu mellett lévő hegyoldalban, ám a lap úgy tudja, hogy a cég a környék más területein is rendelkezik szőlőföldekkel.A cégnek ma négy tulajdonosa van: Orbán Viktor felesége mellett résztulajdonos Szász Attila, valamint a Postabank Rt. volt igazgatósági elnöke, Madarász László is. Korábbi kiszállását követően tavaly Kékessy Dezső, volt párizsi magyar nagykövet is visszaszállt a cégbe. Kékessy 2003 óta 90 százalékos tulajdonrészt vásárolt a Patrícius Borház Kft.-ben is, amely a többségében új telepítésű területeket birtokló közös céggel ellentétben már belefogott a borforgalmazásba – írja az Index.Az Orbán-kormány az állami kézben lévő Tokaj Kereskedőház Rt.-nak is juttatott támogatásokat, 1998-ban 200 millió forintos, 1999-ben 60 millió forintos tőkeemelést hajtott végre a cégnél az ÁPV-n keresztül, s 2000-ben már egy 1,5 milliárd forintost szorgalmaztak. A cég jogi képviseletét akkoriban Orbánék üzlet- és földtulajdonostársa, Szász Attila látta el, általános vezérigazgató-helyettesévé pedig, Stumpf István kancelláriaminiszter közeli rokonát, Stumpf Miklóst nevezték ki - tette hozzá az Index. A Tokaj Kereskedőház vezetését a kormányváltás után, 2002 októberében cserélték le.Az MSZP azt követően, hogy egy parlamenti kérdésre a Fidesz nem cáfolta a támogatás tényét, írásbeli kérdést is intézett a földművelésügyi miniszternek Orbánék állami támogatásával kapcsolatban. Török Zsolt szocialista parlamenti képviselő szerint a Fidesz-frakció szóvivője kénytelen volt beismerni, "igenis kapott az adófizetők pénzéből az Orbán-család cége”.A szocialista képviselő arra vár választ, hogy pontosan mekkora összegű vissza nem térítendő állami támogatást kapott szőlőültetvény telepítésére a Szárhely-dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja-Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Török Zsolt azt is kérdezi: mi volt az állami támogatás jogcíme, mikor utalták át a támogatást, és ki, illetve mely hivatal hivatott ellenőrizni a támogatás felhasználását – áll az Index cikkében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Drágán spórolni: teszten az első konnektoros, 21 millió forintos Toyota RAV4

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme