Tetszett a cikk?

Kínaiellenes atrocitásokra is sor került a spanyolországi Elche városában, amikor több százan vonultak az utcára tüntetni a kínai cipőgyártók és -importőrök ellen.

Az Alicante-hoz közeli Elche közelmúltban még a spanyol cipőipar virágzó központja volt. Több kínai tulajdonban lévő cég azonban olymértékben aláment a spanyol termékek árainak, hogy azok elvesztették versenyképességüket, majd piacukat. Sok spanyol gyártó a tisztességtelennek mondott ázsiai konkurenciában látja saját tönkremenetelének okát.A tiltakozók ugyanakkor tisztában vannak azzal, hogy a nyomott áron kínált ázsiai termékek behozatala csak egy részét jelenti a piacfoglalásnak. Legalább ekkora hányad a csempészáru, amely vámolatlanul és adózatlanul kerül forgalomba a feketepiacon, ezzel gyakorlatilag megfojtja a legálisan működő vállalkozásokat.Az utóbbi hetekben egyre nőtt a feszültség Elche városban; elkeseredett spanyolok felgyújtottak két, kínai tulajdonban lévő áruházat és egy kínai vállalkozó teherautóját. „Ki a kínaiakkal” feliratú transzparensekkel tüntettek, kirakatokat törtek be. Az okozott anyagi kárt több százezer euróra becsülik. Számos letartóztatásra is sor került.A kínai kormány felszólította a spanyol hatóságokat: biztosítsák a kínai állampolgárok és tulajdonuk védelmét, és térítsék meg a károkat.

(euro.hu)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Itt a szemüveg, amit -5D és +2D között saját maga állítgathat

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Kedvez az autófeltöréseknek a kijárási tilalom

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt

Egekbe szökhetnek az árak a pálmaolaj-válság miatt