Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államokban irányadó olajfajta novemberi határidős ára a hordónkénti 52 dollárt is meghaladta csütörtök reggelre. Az emelkedő olajár a világgazdasági növekedést veszélyezteti.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, novemberi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 52,22 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 20 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál.Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta csütörtök reggel hordónként 48,15 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsde (IPE) elektronikus forgalmában a legközelebbi, novemberi határidőre, 16 centtel drágább a szerdai zárónál, amely új rekord a tőzsde történetében. A Brent tavaly 14 százalékkal drágult, a legközelebbi határidők tavalyi, azaz 2003-as átlagára hordónként 28,48 dollár volt, a 2002-es 25,03 dollár után.A drágulást támogatta, hogy a szerdán közölt adatok szerint az amerikai stratégiai olajtermék-tartalékok a múlt héten csökkentek, és az egy évvel korábbitól is elmaradtak 6 százalékkal.Közben az amerikai kormány azt is bejelentette, hogy az Egyesült Államok olajtermelése 54 éves mélypontra csökkent szeptemberben a Mexikói-öbölben dúlt hurrikánok miatt, és a termelés helyreállítása decemberig is eltarthat. Napi 453 ezer hordó olaj termelése esett ki, miközben - ugyancsak szerdai hivatalos közlés szerint - az Egyesült Államok olajigénye az idén eddig 3 százalékkal napi 19,96 millió hordóra nőtt.Ilyen körülmények között kevés hatása lehet annak, hogy iparági becslések szerint az OPEC termelése szeptemberben napi 690 ezer hordóval napi 30,15 millió hordóra, 25 éves csúcsra nőtt, hiszen a többlet nagyrészt Irakból származott, az amerikai importban csekély a részesedése. Az OPEC kész tovább növelni a termelést, ha a vevőknek szükségük van rá - mondta egy nevének elhallgatását kérő OPEC-tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek.A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kutatási osztályának vezetőhelyettese, David Robinson csütörtökön azt mondta, hogy ha marad az olaj ára, akkor jövőre a világgazdaság átlagos növekedése legföljebb 4 százalék körül lehet, és nem pedig 4,3 százalékos, ahogyan az IMF a legutóbbi Világgazdasági Kilátásokban jósolta szeptember végén. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!