Fellebbezést nyújtott be a Fővárosi Bíróság (FB) két és fél hete kihirdetett, nem jogerős döntése ellen a Ringier-csoport jogi képviselője abban az ügyben, amelynek tétje, hogy a svájci médiabirodalom kisebbségiből többségi tulajdonossá válhat a Népszabadságot kiadó társaságban.

A Fővárosi Bíróság szeptember 23-i ítélete szerint a GVH-nak újra kell vizsgálnia az ügyet; az FB egyben megsemmisítette a GVH korábbi, e témában meghozott döntését."Beadtunk egy fellebbezést, de továbbra is azt gondoljuk, hogy a legjobb az lenne, ha a GVH-val vagy az eredeti eljárás keretén belül vagy azon kívül megtalálnánk azt a módot, hogy a bírói ítélet tapasztalatai alapján hogyan fogalmazzuk újra a kérelmet, és hogyan fogalmazzák újra a versenypolitikai szándékaikat; azt gondolom, hogy erre egy jó esély van" - mondta Réti László, az ügyben a Ringier-t képviselő ügyvéd.Szerinte ez azt jelentené, hogy a GVH-nak lehetősége nyílik versenypolitikai céljai megvalósítására, a Ringier-nek pedig a többségi tulajdon megszerzésére. Réti László az ügy kapcsán két esetre utalt. A Gazdasági Versenyhivatal - például akkor, amikor a VNU-csoport felvásárolta VICO-t, vagy amikor hozzájárult, hogy a WAZ megvegye a HVG-t - "gyakorlatilag erőfölényes helyzetek kialakítására engedélyt adott" - magyarázta."A GVH nem fellebbezte meg a Fővárosi Bíróság ítéletét - feltételezve, hogy a Tabora sem fordul az Ítélőtáblához" - olvasható a versenyhivatal közleményben; "az ítélet jogerőre emelkedését követően a GVH haladéktalanul megkezdi az új eljárást" - írta a hivatal."A bírósági ítélet szerint a tovább vizsgálandó kérdéseket célszerűbb egy megismételt eljárásban értékelni, mintsem azok szükségszerűségét és helyénvalóságát további perlekedés során vitatni" - áll a dokumentumban, amely szerint "a GVH a fúziós ügyekben történő mielőbbi végső döntésnek általában is kiemelt jelentőséget tulajdonít, mert a bizonytalan helyzeteknek a piaci folyamatokra is lehetnek káros hatásai".Tavaly március elején jelentették be, hogy a Ringier Kiadói Kft. lett a Népszabadság Rt. többségi tulajdonosa; a tájékoztatás szerint a svájci médiavállalkozás tulajdonát képező Tabora B.V. a Népszabadság Rt. eddig birtokában lévő 49,9 százalékos tulajdonrésze mellé újabb 17,7 százalékot vett át a Bertelsmann AG/Gruner Jahr AG-tól.Akkor közölték, a felek megindítják a szükséges versenyhivatali eljárást, felvetődött ugyanis a kérdés: a Ringier, amely az országos terjesztésű napilappiac 49 százalékát birtokolta, nem kerül-e a vásárlással erőfölénybe. A svájci médiabirodalom tulajdonában van a hazai napilapok közül a Magyar Hírlap, a Blikk és a Nemzeti Sport is.Az ügy előzménye, hogy 2001 novemberében a Ringier 49,9 százalékos részesedést szerzett a Népszabadságban a német Bertelsmanntól. A német vállalat azért kényszerült a napilapban birtokolt részvényei eladására, mert az RTL Klubban is tulajdonnal bírt, ez pedig ellentmond a Magyarországon hatályos médiatörvénynek.A jogszabály kimondja: aki országos terjesztésű napilapban befolyásoló részesedéssel rendelkezik, az országos műsorszolgáltatóban, műsorelosztóban nem szerezhet befolyásoló részesedést. Éppen ezért a Bertelsmannak meg kellett válnia valamelyik tulajdonától. (MTI)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Srí Lanka: már 290 halott, újabb merényletektől tartanak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Ez a hír az ünnepek alatti kereskedelmi forgalomról szól, de mi Rogán Cecíliával illusztráljuk, mert csak

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

A szudáni elnök szerette a készpénzt – 130 millió dollár volt a rezidenciáján

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Elnökválasztás Ukrajnában és Észak-Macedóniában

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél

Nehéz-Posony: A hatalom önmaga felett ítél