Ötven bázisponttal 10,50 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén a Monetáris Tanács. A pénzügyminiszter üdvözölte a kamatcsökkentését, a forint erősödött.

A kamatdöntés megfelelt a piaci várakozásoknak. A testület állásfoglalásában a kamatdöntést a makrogazdasági adatok kedvező alakulásával indokolta. Azok összességükben kedvezően befolyásolják az infláció alakulását - fogalmaz a közlemény.Az indoklás említi még az erős forint-árfolyamot és a piaci bizonytalanság mérséklődését mint kedvező tényt, de figyelmeztet a folyó fizetési mérleg hiányának viszonylag magas szintjére és bizonytalannak látja azt is, hogy 2005-ben az államháztartás milyen mértékben járul majd hozzá a kereslet csökkenéséhez.A tanács legutóbb augusztus 17-i hatállyal csökkentette 50 bázisponttal 11,00 százalékra a jegybanki alapkamatot. A közlemény szerint az infláció a májusi csúcs után határozottan csökkenő pályára állt, és a tanács a csökkenő tendencia folytatódását várja.A dezinfláció szempontjából kedvezőnek nevezik a forint tartósan erős árfolyamát, amely az importált termékek árán keresztül fontos szerepet játszott az infláció csökkentésében. A mai helyzetben a kamatszint óvatos mérséklése nem veszélyezteti a dezinflációs folyamatot - állapítja meg a Monetáris Tanács. A testület szerint nem egyértelmű a vállalati konjunktúra alakulása, az ipari termelési statisztika lassuló kibocsátás-növekedést mutat augusztusra, míg a külkereskedelmi statisztikákból erős vállalati konjunktúrára utaló, élénk kiviteli dinamika rajzolódik ki.Draskovics: lesz még lehetőség a kamatcsökkentésreDraskovics Tibor pénzügyminiszter a kamatcsökkentést követően elmondta, hogy a "jegybank a kormánnyal és a piaccal egyezően úgy látja, hogy a gazdaság jó irányba fejlődik". Hozzátette, hogy "nemcsak a reálgazdaság, hanem az egyensúly irányába is előreléptünk". Szerinte a kormány olyan államháztartási politikát fog folytatni, ami a jövőben is lehetőséget teremt a jegybanknak a kamatcsökkentésre.Erősödött a forintA délelőtt folyamán tartósan 248 forint felett jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon, a kora délután bejelentett 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés megfelelt a piaci várakozásoknak, ezért a heves reakciók elmaradtak. A forint erősödni kezdett, a piacon pedig már a következő jegybanki kamatcsökkentést várják.A forintpiacon a kamatok nem változtak, hiszen egy 50 bázispontos jegybanki kamatcsökkentést már napokkal korábban beárazott a piac, ugyanez mondható el az állampapírpiaci kereskedésről is - mondják kereskedők.Befektetési tanácsok a hvg.hu-nÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Családi dráma Forráskúton

Családi dráma Forráskúton

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megsérült Dárdai fia, vége az idényének

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Megint sokan voltak a sárgamellényesek és ismét elszabadult az erőszak

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

Az Iszlám Állam négy terroristájával végeztek szaúd-arábiai katonák

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

A magyar írók harmada online egyáltalán nem kommunikál a rajongókkal

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről

Bíróság dönthet Kijevben Zelenszkij jelöltségének érvénytelenítéséről