Az európai bizottság új elnöke, a portugál José Manuel Durao Barroso jelentős reformokat helyezett kilátásba Európa gazdaságainak fellendítésére és az Egyesült Államokkal szembeni technológiai, életszínvonalbeli hátrány ledolgozására. Már ha megválasztják 25 tagú bizottságát.

Hatalmas ambícióval készül új szerepkörére José Manuel Durao Barroso, Portugália ex-miniszterelnöke, pedig a dolgok legújabb állása szerint még az is kétséges, hogy jövő szerdán megszavazza-e az Europai parlament az EU legfőbb végrehajtó szervét, a 25 tagú bizottságot. Szocialisták és konzervatívok között folyik a küzdelem a bizottság személyi összetétele körül. Elsősorban a botrányokat kavaró Buttiglione visszahívása a tét, de Kovács László kinevezése is része lehet egy esetleges kompromisszumnak, hiszen pillanatnyilag öt biztos kinevezése nem biztos.

Miközben folyik a Bizottság összetételével kapcsolatos kötélhúzás, a közösség gazdasági adatai egyáltalán nem megnyugtatóak. Alacsony a gazdasági növekedés, magas a munkanélküliség, csökken a versenyképesség a túlszabályozás miatt, a közbeszerések körüli elfogultság, lomha a bürokrácia. Mint a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet (IEE) legújabb tanulmányában Martin Baily and Jacob Funk Kirkegaard kifejtik, számos okra vezethető vissza, hogy az EU gazdasága a kilencvenes években évente rendre alacsonyabb növekedést produkált az Egyesült Államokénál, és 2001 és 2003 között az észak-amerikai gazdaság növekedési üteme 20 százalékkal volt magasabb az EU átlagánál.

Háromszáz oldalas tanulmányukban a szerzők rámutatnak, a 2000-ben elfogadott lisszaboni program nagyra törő terveket fogalmaz meg a közösség gazdasági és technológiai előrehaladását illetően. Eszerint az EU gazdaságának 2010-re meg kellene előznie az Egyesült Államokat, és átvenni a vezetést a technológiai újítások terén. Ám eddig egyáltalán nem jutottak közelebb e célok megvalósításához, így például az 1997-ben elfogadott stabilitási paktum előírását - miszerint a költségvetés hiányát a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára kell leszorítani - Franciaország és Németország tavaly nem tudták betartani.

A liszaboni nyilatkozat 21,5 millió új munkahelyet ígért 2010-ig, az EU 15 "régi" tagországában, ám az elmúlt két évben mindössze 1,2 millió uj álláshelyet sikerült létesíteni. Van néhány pozitív fejlemény, Franciaországban fontolóra vették a bért terhelő járulékok csökkentését, Németországban pedig a gazdaságot szorító rendelkezések felülvizsgálatát, a bőkezűen osztogatott szociális támogatások megnyirbálását. De változatlanul rugalmatlan Európa munkaerő- és termékpiaca - szögezi le a jelentés.

Barrosónak tehát nehéz dolga lesz. A politikai karrierjét 19 évesen kezdő Barroso 2002-től, Portugália miniszterelnökeként, vaskézzel törte le a költségvetési deficitet, és most hasonló következetességet várnak tőle, amikor nekilát az Európai Unióban szükséges reformoknak. Talán a legfontosabb a júniusban jóváhagyott európai alkotmány elfogadtatása a tagországok parlamentjeivel. Ahol a kérdésben népszavazás lesz, bizonyos kockázatot jelent, hogy számos választópolgár szavazataival majd kormányára mond elmarasztaló ítéletet. Ha az alkotmányt jóváhagyják, Barroso bizottsága jóval nagyobb befolyással fog rendelkezni. A bizottság hatékonysága javul, hiszen több döntés születhet majd minősített többséggel, gyengül a tagországok vétójoga.

Egyelőre azonban az "életbenmaradás", a bizottság jóváhagyása a tét. Barrosót jó politikai ösztönei eddig nem hagyták cserben, ebben bízik most is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Elkaszálta a Microsoft a funkciót, ami a Windows 10 nagy újdonsága lett volna

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Katasztrófa lenne a brit egészségügynek, ha a bevándorlást magas fizetéshez kötnék

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Csinált egy 5 perces videót a Leica, Kína azonnal betiltotta a cég nevét

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Impozáns új temploma lesz Budapestnek, de csak a hívek tehetik be a lábukat

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

Két irodalmi Nobel-díjat is adnak az idén

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak

A vészes terhességi hányástól szenvedő Amy Schumer nekiment a szerinte szexista orvostudománynak