Tetszett a cikk?

Az Európai Unió kissé romló jövő évi növekedési kilátásai lassíthatják a magyar export-dinamikát is 2005-ben - áll az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet októberi felmérésében.

A kutatók az idén csökkenő inflációval és alapkamattal, mérsékelt ütemben romló hiánymutatókkal, és továbbra is kedvező növekedési rátákkal számolnak. Figyelembe véve a monetáris tanács új ülésezési rendjét, 2004-ben szerintük már csak 50 bázisponttal csökkenhet az alapkamat, így év végére 10 százalékos kamatszintet prognosztizálnak. Megjegyzik ugyanakkor, hogy minden feltétel adott a további óvatos kamatcsökkentéshez.Az államháztartási hiány 2004-ben GDP-arányosan várhatóan 5,2 százalék körül alakul, ami 1 százalékponttal alacsonyabb az előző évi hiánynál - jegyzik meg. A hátralévő két hónapban már kicsi a költségvetési mozgástér, az áfa-bevételek esetleges jobb teljesülése is csak tizedponttal csökkentheti a hiányt - teszik hozzá.A külkereskedelmi forgalom hiánya az első hét hónapban megközelítette a 3 milliárd eurót, számottevően nőtt a deficit az új uniós tagokkal, valamint az ázsiai országokkal szemben. Az Ecostat szerint a külső hiány emelkedése az év hátralévő részében várhatóan lassul, elsősorban a lakossági fogyasztás mérséklődése miatt. Prognózisuk szerint az év végéig így is 4,7 milliárd euróra nőhet a passzívum.Kedvezőnek nevezik a kutatók az infláció alakulását. A 12 havi fogyasztói árindex a májusi, 7,6 százalékos éves csúcs után szeptemberre 6,6 százalékra mérséklődött. Az élelmiszerárak, a szolgáltatások valamint a tartós fogyasztási cikkek árának csökkenése miatt gyorsult a dezinfláció. Az év hátralévő részében tervezett hatósági áremelésektől függően az Ecostat decemberre 6 százalékos indexet valószínűsít. Éves átlagban 6,8 százalékos inflációra számítanak.A magyarországi export bővülését az Ecostat az idén továbbra is meghatározónak nevezi, megemlítik azonban, hogy a lakossági fogyasztás számottevő csökkenése csak az utolsó negyedévben várható. Az ipari termelés adatai szerint a külföldi értékesítési lehetőségek kedvezőek, a belföldi értékesítés azonban csak mérsékelten bővült az első nyolc hónapban - állapítják meg. Az Ecostat legfrissebb konjunktúra-felmérései is romló belföldi értékesítési várakozásokat tükröznek.A kiskereskedelmi forgalom az első félévi, a vártat jócskán meghaladó növekedési üteme augusztusig némileg mérséklődött - áll a felmérésben. Hozzáteszik, hogy a nettó reálkeresetek 0-1 százalék közötti emelkedése az év hátralévő részében a kiskereskedelmi forgalom további csökkenését vetíti előre. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Bill Gates szerint az androidos telefonok jobbak, mint az iPhone-ok

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

Jogszerűen lőtték le az Újpesten rendőrökre támadó késelőt a vizsgálat szerint

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány

WHO: Nem valószínű, hogy az idén véget ér a koronavírus-járvány