Tetszett a cikk?

Az IDC által évente kiadott Információs Társadalom Index (ISI) felmérésben Magyarország 28. a rangsorban.

Svédország már csak második, a hozzá közeli Dánia lett 2003-ban a világ első számú nagyhatalma az információs társadalom fejlettsége terén az IDC az infinit.hu által ismertetett legfrissebb rangsora szerint. Dánia 2001-ben még "csak" az ötödik helyen szerepelt, 2002-ben jött fel a második helyre, és az új listán már átvette a vezetést az évek óta első svédektől.Dániában 2003-ban az ország lakosságának 67 százaléka rendelkezett internet-hozzáféréssel, közülük 84 százalék nemcsak munkahelyéről, hanem otthonából is netezik. A háztartások 22 százalékában szélessávú interneten böngésztek a felhasználók. A mobilfelhasználók aránya a felmérés idején 59 százalékon állt.A tavaly (azaz a 2002-es év eredményeit bemutató rangsorban) még 8. helyen álló Egyesült Államok ismét bekerült a legjobb öt közé, és az elsők közt van Svájc és Kanada is; idén nem került viszont az "ötök" közé Hollandia, Norvégia és Finnország. Érdekesség, hogy a tavalyi hatodik Új-Zéland már csak a 17. helyen található.A rangsort évente állítják össze, 53 országból összegyűjtött adatok alapján. Az ISI olyan speciális mérési forma, amely négy infrastrukturális alapkategóriába (számítógép, telekommunikáció, internet, szociális tényező) csoportosított 15 változót értékel. Az IDC sajtóközleménye egyenesen úgy fogalmaz, hogy amiként a GDP az országok gazdasági fejlettségének fokmérője, úgy utal az ország IT helyzetére az ISI.A legjobb tízbe az idén a következő országok kerültek (sorrendben): Dánia, Svédország, Egyesült Államok, Svájc, Kanada, Hollandia, Finnország, Dél-Korea, Norvégia, Egyesült Királyság. A lista utolsó helyén Indonézia végzett.Magyarország a középmezőnyben, a 28. helyen végzett, ami egy helyezéssel jobb a tavalyinál. (Számítógép: 29. hely, Telekommunikáció: 13, Internet: 32, Szociális tényező: 28.)Szlovénia a 26., Csehország a 27., Horvátország a 31., Lengyelország a 33., Szlovákia a 35., Bulgária a 40., Románia a 48. helyen végzett – áll az infinit.hu ismertetésében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!