Tetszett a cikk?

Bécs repülőtere, a schwechati túlterhelt, ezért egyre több ötlet lát napvilágot, amely enyhíthetne a gondokon.

Farsangi tréfának minősítette az osztrák szociáldemokraták képviselője egy szabadságpárti politikusnak azt az ötletét, hogy egy osztrák-magyar-szlovák központi repülőtér megépítésével orvosolni lehetne a schwechati repülőtérrel kapcsolatos gondokat – írja a pozsonyi Új Szó.Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) bécsi szervezetének vezetője a napokban vetette fel azt az ötletet, hogy Győr és Kapuvár között lehetne Ausztria, Magyarország és Szlovákia közös központi repülőtere. A politikus szerint egy ilyen repülőtér tehermentesíthetné az osztrák főváros schwechati repterét, amelynek zajártalmait így lényegesen csökkenteni lehetne.Strache emlékeztetett arra, hogy évente már 186 ezer le- és felszállás történik a Bécs melletti repülőtéren. Az előrejelzések szerint ez – a harmadik kifutópálya megépítése nélkül is – 2010-ig 267 ezerre, 2020-ig pedig 335 ezerre nő, ami viszont már elviselhetetlen zajterhelést okozna a környéken élőknek. Hasonló zajproblémák tapasztalhatóak a budapesti és a pozsonyi repülőtereknél is – mondta a politikus, így logikusnak nevezte egy közös repülőtér létesítésének az ötletét.Strache kifejtette, hogy a Győrtől délre, Kapuvár irányában kiszemelt terület Bécstől mintegy 75, Budapesttől 95, Pozsonytól pedig 60 kilométernyi távolságra fekszik. Példaként sorolta, hogy a gatwicki reptér 45 kilométerre van Londontól, a japán főváros reptere pedig 65 kilométerre van Tokiótól. A magyar területre képzelt reptérhez vezető külön vasútvonalakon becslése szerint körülbelül egy óra alatt el lehetne érni mindhárom fővárosból a légikikötőt.Walter Prinz, az FPÖ egy másik képviselője szerint egy ilyen repülőtér megépítése mintegy 2 milliárd euróba kerülne, s az összeget a három ország között el lehetne osztani.Erich Valentin, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) képviselője, aki a schwechati repülőtérrel kapcsolatos egyeztető tárgyalásokon pártját képviseli, a hír hallatán kijelentette, hogy „a báli szezon november 11. kezdetének közeledtével egyre fogékonyabb az FPÖ a farsangi tréfák iránt”. Úgy fogalmazott, hogy egy ilyen terv megvalósítása minden gazdasági, regionálpolitikai és földrajzi alapot nélkülözne – idézi a politikust az MTI.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!