szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet a bruttó hazai termék (GDP) ez évi növekedését 4 százalékra, a jövő évit 3,8 százalékra prognosztizálja.

Szeptemberhez képest az Ecostat 0,1 százalékkal, 4 százalékra módosította az idei évre szóló GDP előrejelzését, s a beruházásokra vonatkozó prognózist is megemelte a korábbi 11,7 százalékról 12,7 százalékra - közölte Belyó Pál igazgató. Hozzátette: jövőre némileg lassul a gazdaság növekedési üteme 3,8 százalékra, a beruházásoknál 8 százalékos bővülést vár az Ecostat.

A gazdasági növekedési ütem lassulása következtében az ideinél kevésbé bővül a jövő évi export illetve import is, az előbbi 8, az utóbbi 7 százalékkal. Ugyanakkor az Ecostat úgy számol, hogy a folyó fizetési mérleg deficitje 2004-2005-ben egyaránt 6,9 milliárd euró lesz.

A háztartások 2004-es fogyasztására vonatkozó szeptemberi növekedési adat is módosult 3 százalékról 3,4 százalékra, a jövő évi prognózis 3,5 százalékos emelkedést jelez.

Míg szeptemberben az Ecostat év végére vonatkozó jegybanki alapkamat várakozása 10,5 százalék volt, a legfrissebb előrejelzés szerint decemberben 10 százalék lehet a jegybanki alapkamat. Belyó Pál megjegyezte, hogy nagy a valószínűsége a decemberi 50 bázispontos kamatcsökkentésnek.

Jövő év végére az Ecostat szerint 8,5 százalékra esik az alapkamat.

Az Ecostat legújabb prognózisa eredményszemléletben (ESA '95) 5,2 százalékos GDP-arányos hiányt vár, jövőre 5 százalékot - mondta az igazgató, megjegyezve, hogy a Pénzügyminisztérium újabb (a nyugdíjpénztári befizetéseket figyelembe vevő) metodikája szerint ez a mutató 4,5 illetve 3,8 százalékos deficitnek felel meg.

Az Ecostat által kialakított konjunktúra index ismét felfelé mozdul: a harmadik negyedévi 48,5 pont decemberre várhatóan 50 pont fölé kerül - jelentette ki Belyó Pál.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Életszínvonal: a magyarok sereghajtók

Az Európai Unió országai közül Luxemburg áll az élen a vásárlóerő-paritás alapján számolt egy főre jutó GDP tekintetében. A legszegényebb EU-tag Lettország, Magyarország pedig a 20. helyen áll, az uniós átlag-életszínvonalának 61 százalékával.

Gazdaság

Draskovics nem aggódik, teljesíthető a hiánycél

Draskovics Tibor magyar pénzügyminiszter szerint sikerül teljesíteni az idei évre előirányzott 5-5,3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt a költségvetési politikával kapcsolatos aggodalmak ellenére.

MTI Gazdaság

Draskovics: jövőre 4,7 százalékos deficit

A pénzügyminiszter 2005-ben éves átlagban 4,5 százalékos inflációt vár az idei 6,8 százalékos pénzromlás után, és véleménye szerint az uniós normák szerinti következő évi államháztartási deficitet nem növelik a módosító javaslatok, a GDP-arányos államháztartási deficit 4,7 százalék lesz. A Fidesz szerint azonban a jövő évi költségvetés a lemaradás büdzséje lesz.

Havi 4000 dollárt kér, hogy megoldja: fusson a Linux az M1-es Macen

Havi 4000 dollárt kér, hogy megoldja: fusson a Linux az M1-es Macen

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Átnevezték a Facebook saját pénznemét

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna

Szól a YouTube a kommentelőnek, aki épp beszólna