szerző:
MTI

Az euró 2010-es bevezetéséhez azonnal el kell kezdeni a gazdasági reformokat - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybankelnök szerint teljesülhet az inflációs célkitűzés, szerinte az infláció az idén a tervezett 4 százaléknál is kisebb lesz, 3,6 százalék körül várható. Úgy véli, hogy 2006-ban az infláció 3,5 százalék alá csökkenhet, az euró bevezetése előtti években 2008-2009-ben még ennél is alacsonyabb lehet.

Járai szerint az infláció leszorítása nem "túlerőltetett", négy év alatt egy folyamatos és arányos csökkenés valósult meg. Az MNB elnöke "komolytalannak" nevezte azt a vitát amely a túlságosan alacsonyan tartott infláció körül kialakult, az inflációt szavai szerint ideiglenes tényezők befolyásolják lefelé és fölfelé, de az a tervezett mértéken belül maradt.

A jegybank elnöke szerint az Európai Unióban kötött stablilitási paktum nem segít sokat Magyarországnak, szerinte inkább elkényelmesíti a döntéshozókat, hiszen az euró bevezetésekor teljesítenünk kell a követelményeket.

Úgy fogalmazott: nem az a feladat, hogy az ország statisztikailag teljesítse maastrichti követelményeket hanem az, hogy a valóságban is teljesüljenek ezek a célkitűzések.

A jegybank elnöke úgy vélekedett, a gazdaságban az utóbbi időszakban egy csöndes időszak zajlott, a külgazdasági körülmények kifejezetten jók voltak Magyarország számára.

"Ez a viszonylagos nyugalom ami az elmúlt hónapokban azt jelentette, hogy a gazdaság helyzete csak kicsit romlott, csak egy kicsit csúsztunk lefelé, egy kicsit lassabban növekszik a bruttó nemzeti termék mint az elmúlt évben" - fogalmazott.

Hozzátette: ez az időszak jó lehetőséget kínált volna arra, hogy megkezdődjenek a reformok, hiszen javult Magyarország számára a gazdasági környezet, a térségben növekedtek a külföldi befektetések, de ezt a lehetőséget szerinte elmulasztották, reformoknak szavai szerint nyoma sem látszik, sőt ezek előkészületeiről sem lehet tudni. Hozzáfűzte: a gazdaság szerinte rossz pályán van.

Az MNB elnöke szerint egy viszonylag kedvezőbb időszakban mindenképp erőtartalékot kellett volna felhalmozni a reformok végrehajtásához, ha ugyanis a gazdasági körülmények a jövőben negatív irányba változnak, az könnyen "ránehezedhet" a magyar gazdaságra is.

Járai Zsigmond szerint ha csak a választások után kezdődnek meg reformok, az már késő lehet az euró 2010-es bevezetéséhez. Véleménye szerint a bérek a gazdasági teljesítmény, a termelékenység növekedésének megfelelően alakultak Magyarországon, bár a munkanélküliség kissé emelkedett. Óva intett attól, hogy a választások előtt hitelekből finanszírozzanak béremeléseket.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gazdaság

Járai: „a négy új taggal nekem semmi bajom”

A hvg.hu kérdéseire válaszolt Járai Zsigmond, aki egyebek között kifejtette, nincsenek személyi ellentétei a Monetáris Tanács újonnan kinevezett tagjaival (Bánfi Tamás, Bihari Péter Csáki Csaba, Neményi Judit), inkább a kinevezési eljárás módját sérelmezi.

MTI Gazdaság

Járai: tényleg magas az alapkamat, kérdés, miért

Az euró 2010. évi magyarországi bevezetése még teljesíthető, de ehhez a gazdaságpolitikában következetességre, a fiskális politika szigorítására lesz szükség – jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerdai rendezvényén.

MTI Gazdaság

Járai: már nem erős, hanem stabil forint kell

A forint árfolyamának jelenlegi erősödése már nem érdeke a magyar gazdaságnak, de a stabilitást fenn kell tartani - mondta a Magyar Nemzeti Bank elnöke szerdán egy kecskeméti sajtóbeszélgetésen.

MTI Itthon

Járai: alkotmányellenes a jegybanktörvény módosítása

Járai Zsigmond szerint elsősorban a monetáris politikát befolyásolni kívánó szándéka miatt alkotmányellenes a jegybanktörvény most elfogadott módosítása, s amennyiben ezt a köztársasági elnök nem teszi meg, a jegybank fordul az Alkotmánybírósághoz.

MTI Gazdaság

Draskovics: Járai megsérthette a jegybank függetlenségét

Levelet írt Járai Zsigmondnak az állam képviseletében Draskovics Tibor, amelyben tájékoztatást kért a jegybank elnökétől: igaz-e, hogy közreműködött annak a beadványnak az összeállításában, amelyet a Fidesz az Alkotmánybírósághoz intézett a Monetáris Tanács tagjainak megváltozott kinevezési rendje miatt.

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Vége a lezárásnak az M5-ösön

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Független civilként mutatta be a Hír Tv a pécsi Fidesz emberét

Macron az amazonasi erdőtűzről: Ég a házunk!

Macron az amazonasi erdőtűzről: Ég a házunk!