szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az év eleje óta a jegybanki alapkamat 9 százalékról a 7,75 százalékra zsugorodott, legutóbb március 29-én csökkent 50 bázisponttal. Néhány hitelintézet a jegybankot követve azonnal mérsékelt betéti kamatot, hitelkamat csökkentésről azonban csak később érkeztek az első banki közlemények. Feltűnő azonban, hogy folytatódik a tendencia: a hitelek kamata jóval visszafogottabban mérséklődik, mint a betéteké.

Az Inter-Európa Bankban (IEB) a legjobb vállalati adós számára megállapított irányadó kamatot, az ún. prime rate-et 50 bázisponttal 13,70 százalékra mérsékelték április 7-től. A lakossági folyószámla kamata évi 18,20-20,20 százalékra csökkent a korábbi 19,75-21,75 százalékról, ami jóval meghaladja a lakossági és vállalati betétek kamatának április 11-től érvényes 50 bázispontos csökkenését. Igaz, hogy a hitelkamatok többsége január óta nem változott az IEB-ben. A hitel költségeit jobban kifejező teljes hiteldíj mutató (THM) az új lakossági folyószámla hitel esetében évi 19,93-22,31 százalék lett. 

A Lakáshitel Max éves kamatát 30 bázisponttal 4,99 százalékra (THM: 7,94) csökkentették az IEB-ben, az ötéves kamatperiódusra felvett Lakáshitel Plusz kamata pedig 6,46-8,36 százalékról 5,78-7,42 százalékra (THM 8,84-10,65) mérséklődött. Az euró alapú lakáshitel kamata januártól, a svájci frank alapúé pedig februártól nem változott az IEB-ben, de hatályukat március-áprilistól kiterjesztették a Fészekrakó hitelre is. Az ingatlanfedezet mellett igénybe vehető euró Fészekrakó lakáshitel induló kamata évi 4,99 százalék (THM: 7,83), a svájci frankban nyújtott hitelé pedig évi 2,99 százalék (THM: 5,70 százalék). 

A Volksbankban a hitelek kamatát csak 10-20 bázisponttal csökkentették, a betéti kamatokat viszont 50-175 bázisponttal vitték lejjebb. A Volksbank is kiterjesztette devizahitelezését a Fészekrakó programra áprilistól. Euróban évi 4,1-4,3 százalék (THM: 8,1-8,33) között, svájci frankban 3,42-3,62 százalék között (THM: 7,33-7,63) lehet lakáshitelhez jutni. A piaci kamatozású forint lakáshitel kamata pedig 9,43 százalékról 9,2 százalékra (THM: 13,0-13,09) mérséklődött áprilistól. 

A CIB Banknál már korábban kiterjesztették a devizahitelezést a Fészekrakó programra is. Ezúttal egyes lakáshitelek a kamata csökkent 50 bázisponttal április 11-től, ugyanennyivel lett alacsonyabb a lakossági betétek kamata is. A vállalti betétekre 25 bázisponttal fizet alacsonyabb kamatot a CIB Bank. Az ingatlan fedezete mellett nyújtott CIB Forint Lakáshitel új kamata évi 10,49 százalék (THM: 13,59), az Otthonteremtő hitelé pedig 4,49 (THM: 6,90).

A Citibankban a vállalati betétek kamata 250 bázisponttal lett alacsonyabb április 8-tól, míg a lakossági betétek és a hitelek kamata nem változott. 

A HVB Bankban a vállalati betétek kamatát, KDB Banknál pedig az összes betétét kamatát csökkentették 25-50 bázisponttal.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

A támogatott lakáshitel buktatói

Több százezer forintot bukhatnak, akik támogatott hitellel költöznek lakóparkba. Addig ugyanis nem kapják meg a kamatkedvezményt, amíg a földhivatal nem jegyzi be a több épületből álló társasházat, és nem végzi el a gyakran több száz lakás albetétesítését.

MTI Gazdaság

Csökkennek a hitelkamatok

A betéti kamatok mérséklését a hitelintézetek többsége már februárban bejelentette, a hitelek kamatainak csökkentése egy hónappal később, március elején indult meg.