szerző:
eurohirek.hu

A turizmushoz kötődő szolgáltatások jó jövedelmezőséget és magas foglalkoztatottságot eredményeznek: ezt a gazdasági hasznot - modern érzékenységgel, szolidáris megközelítéssel - részben vissza kell forgatni a rászorulók javára - vallják a szociálturizmussal foglalkozó szakemberek.

A Budapesten ülésezett Európai Szociálturisztikai Fórum az Emberi Jogok Nyilatkozata szellemében végezte munkáját: minden embernek joga van a pihenéshez, a szabadidőhöz, a korlátozott munkaidőhöz és a fizetett szabadsághoz.

De vajon hogyan tudnak élni ezzel a jogukkal azok, akiknek nincsenek meg az anyagi eszközeik szabadidejük hasznos, tartalmas eltöltésére? Vagy az idősek és a fiatalok, akiket világszerte a "jövő turistáinak" tekintenek.

A turizmus fenntartható fejlődésének biztosítása, az üdülés, a rekreáció minden ember számára történő elérhetővé tétele, az esélyegyenlőség a turizmusban - ezek olyan új kihívások, amelyekre az Európai Unió tagállamai is keresik a megoldást.

Méltányos életminőséget

Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszter, a fórum fővédnöke a tanácskozáson kijelentette: az összetartó társadalomnak piacgazdasági keretek között is biztosítania kell az esélyegyenlőséget, a méltányos életminőséget.

A 2007-2013 időszakra szóló Nemzeti Fejlesztési Terv egyik prioritása a turizmus, ami nem csak az országimázsra, de a térségi kiegyenlítésre is pozitív hatással lehet. Megfelelő fejlesztés után például Magyarország egyik legvonzóbb területévé válhat az észak-keleti régió, ahol jelenleg közismerten legmagasabb az országban a munkanélküliek aránya. "A turizmus infrastruktúrájának megteremtése és majdan a vendégfogadás kiváló munkahelyteremtő lehetőség" - mondta Kolber István.

Egyre sikeresebb az üdülési csekk

Magyarországon 1998 óta működik - svájci és francia mintára - az üdülésicsekk-rendszer. Ez olyan szociális juttatás, amit a munkaadó évente a mindenkori egyhavi minimálbér erejéig adómentesen nyújthat a munkavállalónak. A csekkeket kulturális szolgáltatásokra is igénybe lehet venni, ám a miniszter úgy vélekedett, a rendszernek eredeti célját: az üdülést, pihenést kell elsősorban szolgálnia. Ehhez 2300 elfogadóhely áll rendelkezésre. Az üdülési csekk - ha megfelelően használják - a belföldi turizmus generálására is kiváló eszköz.

Kolber István szerint 2004-ben 2,7 milliárd forintot költöttek el üdülési csekk formájában, és 300 ezer munkavállaló élt a lehetőséggel. Ebben az évben közel félmillió ember pihenését szolgálhatja a tervezett 10 milliárd forintos csekk-felhasználás. A miniszter kevesellte a szociálisan rászoruló kedvezményezettek arányát: 2004-ben mindössze 13 ezer volt azok száma, akik ebből a körből igénybe vehették a szolgáltatást. Ezen okvetlenül változtatni kell a hátrányos helyzetűek, a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők és a fiatalok javára.

Önfinanszírozó rendszer

A magyar csekkrendszer egyedülálló abban, hogy teljes mértékben önfinanszírozó, tehát az állami büdzsét közvetlenül nem terheli. Az állam a támogatás fejében az üdülésicsekk-forgalom minden 1 milliárd forintos növekedésével 200 millió Ft bevételnövekményre és mintegy 600 új munkahelyre számíthat. Az üdülésicsekk-rendszer bevezetése óta 5 ezer új munkahely keletkezett a belföldi turizmusban - ismertette a számokat Réti Ágnes, a Nemzeti Üdülési Szolgálat ügyvezetője.

A csekkforgalmazás eredményét a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány a hátrányos körülmények között élők támogatására fordítja. Idén az alapítvány 1,5 milliárd forinttal segíti a minimálbérrel azonos nettó összegből élő nyugdíjasokat, fogyatékkal élőket, gyermekes családokat, támogatja a szakmunkástanulók üdülését és hozzájárul az alacsony jövedelmezőségű munkáltatók üdülésicsekk-vásárlásához is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Világ

Cunami, Csernobil, WTC - a katasztófaturizmus fénykora

A szökőár tömegével vonzotta őket Dél-Ázsiába, de másutt is fel-felbukkannak, hogy a helyszínen nézzék meg egy-egy természeti csapás, szerencsétlenség következményeit. Statisztika még nem készült róluk, néhány élelmes vállalkozó azonban már felismerte a katasztrófaturisták fogadásában rejlő lehetőséget.

Világ

Lektűrturizmus a Da Vinci-kód alapján

Az eddig 25 millió példányban elkelt világbestseller A Da Vinci-kód számos olvasója saját szemével szeretné látni a könyvben leírt misztikus jeleket. Kíváncsiságuk kielégítésére Franciaországba, Olaszországba, Skóciába szerveznek "tényfeltáró" turistautakat.

MTI Gazdaság

Folytatódott tavaly a negatív trend a turizmusban

A hazai turizmusban az elmúlt évben tovább folytatódott a 2002 óta tartó negatív trend - mondta Lengyel Márton, a Magyar Turisztikai Egyesület (Matur) elnöke, a szervezet éves közgyűlésén. A nemzetközi turizmus ugyanakkor 10 százalékos növekedést produkált.

eurohirek.hu Gazdaság

A németek világbajnokok a turizmusban

A Dresdner Bank elemzése szerint Németország polgárai tavaly 58 milliárd eurót költöttek tavaly utazásra, s a német utazási irodák 2005-re további 2 százalékos növekedést remélnek.

Gazdaság

Leépítés a Magyar Turizmus Rt.-nél

"Nem új az átszervezés igénye, gyakorlatilag egy éve kezdtük el" - mondta Galla Gábor, a Magyar Turizmus Rt. vezérigazgatója. A végrehajtott intézkedések hatásaként jövőre 90-100 millió forintot takarítanak meg.

Vonat ütközött autóval Kismarosnál, hárman haltak meg

Vonat ütközött autóval Kismarosnál, hárman haltak meg

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Megbüntethették a román játékost, mert nem akart magyar válogatott lenni

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Egymillió eurót nyer, aki bebizonyítja, hogy Bielefeld nem létezik

Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Marad a hőség, jön a vihar, másodfokú figyelmeztetést adtak ki

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót

Karácsony Gergely is HÉV-ből csinálna metrót