szerző:
hvg.hu

Április utolsó hete az eddigi trendek megerősödését hozta, az elmúlt hetek konszolidálódó piacain ismét megnőtt a volatilitás. Nem zárható ki, hogy a közeli jövőben már a hozamok emelkedése is megindul, már csak azért is, mert az április eleji mélypont óta trendszerű az emelkedés.

Ismét regionális hatások érvényesültek a piaci árakban, a nemzetközi tőkeallokációs folyamatok hatására a régiónkból kiáramló tőke nagysága meghaladja a forint keresletet generáló ügyletek volumenét. Ez a helyzet csütörtökre állt elő, de már a hét elejétől fogva érezhető volt, hogy a forint gyengülésére fogékonyabb a piac.

A lengyel jegybank csökkentette irányadó kamatát, méghozzá a piaci konszenzust meghaladó mértékben, ami a Zloty gyengülését hozta, mivel a befektetők azt látják, hogy erősen szűkült a kamatcsökkentés lehetősége, valamint ezzel összefüggésben a kötvények hozamainak mérséklődése sem biztosítja az eddigiekben „megszokott” extraprofitot. Mint azt már tapasztalhattuk a régióban együtt mozognak a nemzeti fizetőeszközök, ezért nem meglepő, hogy a forint is vesztett értékéből az euróval szemben.

Ennek a folyamatnak a kialakulása – a fenti okok mellett – az EUR/USD keresztárfolyam változásának is köszönhető. A dollár ismét erősödött az euróval szemben, ami a tengerentúli befektetők tőkekivonásának eredménye. Miközben az Egyesült Államokban megjelenő makroadatok nem egyértelműen pozitívak, de a befektetőknek most csak az emelkedő kamatszínvonal a fontos. A makrogazdasági kockázatok ezúttal is a háttérbe szorulnak, így feltételezésünk szerint a dollár erősödése a továbbiakban is meghatározó tendencia maradhat.Éppen egy hete történt, hogy a március 25-e óta 1,30 alatti szinten tartózkodó EUR/USD keresztárfolyam az euró erősödése következtében 1,30 fölé került, de az április 22-ével kezdődő hét már ismét a dollár erősödését hozta.
Ez – mint korábban is - nem kedvezett a kelet-európai devizáknak, így a forintnak sem. A továbbiakban a már korábban is említett 1,28-1,30-as sávban maradhat az EUR/USD. A sávon belül inkább a dollár erősödése lesz az uralkodó trend, s inkább a további erősödés iránya valószínű hosszabb távon is.


Állampapírok: alacsonyabbak a hozamok (Oldaltörés)


Ez a helyzet nem kedvez a kelet-európai portfólió befektetéseknek, viszont az európai gazdasági növekedés ösztönzésén keresztül pozitívan hathat a hazai makrogazdasági helyzetre. Természetesen a makrogazdasági hatás csak később jelentkezhet, ráadásul a fokozódó piaci verseny miatt nem fog egyenes arányossággal hatni.
Jól látszik a forint gyengülése és az is jól látható, hogy az elmúlt egy-két hét konszolidációja után most ismét egy másik (gyengébb) sávban folyik tovább a kereskedés a forintpiacon. Ez az euró esetében 250-252-es, míg a dollárnál 192-945 forintos szintet jelent. Ajánlásunk most sem változott, hiszen az eddigi trend fennmaradt és ma nem látszik, hogy a közeli jövőben változás álljon be a folyamatok terén.

Az állampapírok piacán jellemzően vegyes ármozgások mellett telt a hét, de még így is valamivel alacsonyabbak a hozamok, mint egy héttel ezelőtt. Ennek több oka is lehet, de ami talán a legfontosabb, hogy a kéthetes repótenderen az újrabefektetési arány ismét azt mutatta – mint az előző periódusban -, hogy kb. 100 milliárd forinttal kevesebb kéthetes lekötést eszközölnek a piaci szereplők. Így a forint gyengülése nem az állampapírok eladásából származó forintok euróra/dollárra átváltásának, hanem a repótenderen felszabadult tőke kivitelének az eredménye.

Ennek ellenére nem zárható ki, hogy a közeli jövőben már a hozamok emelkedése is megindul, már csak azért is, mert – mint a fenti ábra mutatja -, az április eleji mélypont óta trendszerű az emelkedés, az egyes lejáratok 10-25 bázispontos emelkedést mutatnak. A következő napokban a trend folytatódik, így egy kisebb emelkedésre (10-20 bps) számítunk a hozamok tekintetében, ezért ajánlásunk ezen a területen sem változott.

Ismét vételi szinthez közelít a Mol és az OTP (Oldaltörés)


Részvénypiac. A BÉT-en érdekesen telt a hét, hiszen kedden történelmi csúcsot döntött a MOL, majd rögtön ezután erős korrekció kezdődött az olajipari részvény kereskedésében. Az OTP – bár nem ért el történelmi csúcsot -, de hasonló pályát futott be a héten. Az előző ajánlásaink szerint ezeket a részvényeket spekulatív célzattal érdemes volt megvásárolni, de a hét első két napján már nyereséget realizálva el kellett adni azokat.

Ajánlásunk alapján ezen részvények áremelkedése nem lepett meg minket, de a Matáv áralakulása már nem a „megszokott” mederben zajlott. Az eső piacon is tudott emelkedni a telekom részvény, aminek csak az egyik oka az osztalék relatív felértékelődése, a másik – az árat támogató – ok a menedzsment hatékony kommunikációja volt. Eszerint a Matáv határozottan és jó irányba halad az előre eltervezett üzleti tervek szerint.Visszatérve az Otp-re fontos információ volt a héten, hogy a bank nem tervezi – legalábbis rövid távon – a törökországi megjelenést, akvizíciót. A gyors terjeszkedésben bízva OTP részvényeket vevő spekulánsok eladásai megingatták a bankrészvény árfolyamát. A gyógyszeripari és vegyipari részvények árai is hektikusan mozogtak, de ezúttal nem érték el a Mol és az OTP árváltozásait.

A várakozásaink jelentősen nem változtak, de egy kisebb változás megfigyelhető a piacon, ami a továbbiakra nézve kicsit bizonytalanabbá teheti előrejelzésünket. Ez a változás pedig az, hogy az emelkedő napokon magasabb a forgalom mint a csökkenő árakat hozó napokon és ez arra utal, hogy egy kisebb kumuláció elkezdődött. Ami ez ellen szól, hogy a forgalom napi átlaga még mindig 20 milliárd forint alatt marad.

Összességében nem változott ajánlásunk, mivel a Mol és az OTP ismét vételi szintekhez közelít. A Mol 16 000 forint alatt, míg az OTP 6000 forint közelében már megvehető, de hangsúlyozottan spekulatív szándékkal. Ennek megfelelően 5-7 százalékos emelkedés után már érdemes eladni a részvényeket és újabb belépési pontokat keresni.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

állampapírok:

- 0-1 év: vétel-tartás,

Vállalati kötvények:

eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: vétel,

- USA részvények: vétel,

- Orosz részvények: eladás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények: általában eladás, de MOL, Otp spekulatív vétel,

Befektetési alapok:

ingatlan alapok, euróban denominált alapok vételeÁllj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

Államtitkár 9 év Fidesz-kormányzás után: Intézkedésekre van szükség az egészségügyben

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

A Brexit elhalasztását kéri Boris Johnson az EU-tól

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Trump személyi ügyvédje már évek óta kavar Ukrajnában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit

Szó szerint ütős koncerten játsszák Eötvös Péter műveit