szerző:
MTI

Elemzők szerint a miniszterelnök által bejelentett adóintézkedések egyelőre nehezen ítélhetők meg. A jövőre kieső adóbevételek kompenzációja és ezen keresztül az államháztartás pozíciója növeli az eurózóna csatlakozással kapcsolatos kétségeket.

"Az adócsökkentés rendben van mint cél, azonban egyelőre kevés információ áll rendelkezésre ahhoz, hogy a kieső bevételeket kompenzáló kiadáscsökkentésekről határozott véleményt lehessen formálni" - mondta Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza.

Újabb bizonytalanságokat szülhet

Kovács kifejtette, a kormány 200 milliárd forintra teszi a jövő évi költségvetésben a kieső adóbevételek nettó hatását, nehéz megítélni, hogy a minisztériumok költségvetésének további lefaragása mennyiben tudja ezt ellensúlyozni. Mindez újabb bizonytalanságokat visz a jövő évi költségvetésbe. A bérterhek csökkentése szintén üdvözlendő szándék - tette hozzá a közgazdász -, azonban ennek előfeltétele lenne a nagy elosztórendszerek reformja is.

"A miniszterelnök adózással kapcsolatos bejelentései az euró bevezetése szempontjából inkább újabb bizonytalanságot jelentenek" - vélekedett Pintér András, az IEB közgazdásza. Az eurózónához való csatlakozás kritériumrendszerének teljesítésében eddig is az államháztartási hiány leszorítása jelentette a legnagyobb rizikót, s az adóbevételek jövő évre várt csökkenése - 200 milliárd forint - az államháztartási hiányt nagyjából további egy százalékkal növeli - tette hozzá.

Nem adóreform

A közgazdász szerint a miniszterelnök javaslata nem nevezhető adóreformnak, nem hoz gyökeres változást az adórendszerben. Az intézkedések azonban hozhatnak némi, minimális elmozdulást a versenyképesség javulása területén.

Az áfa-kulcsok csökkentése egyrészt az infláció csökkenésének irányába hat, azonban az árak általában lefelé rugalmatlanok - nehezebben csökkennek, mint emelkednek -, s számos termék esetében a jövedéki adó emelése kiolthatja az áfa-csökkentés hatását. Összességében így az infláció várhatóan nem reagál az intézkedéscsomagra - tette hozzá a közgazdász.

Ha a minimálbér emelése végigszalad a bérskálán, az a reálbérek emelkedését idézheti elő, ez visszavetheti a lakosság megtakarítási pozícióját. Ez, valamint az államháztartás bizonytalan helyzete romló folyó fizetési mérleghez vezethet, ami megnehezítheti az államadósság finanszírozását - mondta Pintér András.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI/hvg.hu Gazdaság

Gyurcsány kicsomagolta adóreformját

Az általános forgalmi adó felső kulcsa 20 százalékra csökken jövőre, kisebb lesz az szja felső kulcsa, és bevezetik a 100 millió feletti értékű ingatlanok luxusadóját a kormány elképzelése szerint - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

A legszemetebb aljamunkát is elvégzik, és ezt nem érzik sértőnek

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

2021-től új világ jöhet, magyar nádtéglából, műanyag szemétből és szalmából épülhetnek az ökoházak

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Két német műhold az egész Földet letapogatta, lenyűgöző lett az eredmény

Feltuningolták Jumurdzsákékat, megint moziba kerül az Egri csillagok

Feltuningolták Jumurdzsákékat, megint moziba kerül az Egri csillagok

Miért jó üzlet az amerikaiaknak súlyos pénzekkel beszállni a francia fociba?

Miért jó üzlet az amerikaiaknak súlyos pénzekkel beszállni a francia fociba?

Jó autó a kettes Golf: 333.33 km/h-val megy, ha kell (videó)

Jó autó a kettes Golf: 333.33 km/h-val megy, ha kell (videó)