szerző:
MTI

A magyarországi üzemanyagárak a környező uniós országokhoz képest nem magasak, a jövedéki adó általi csökkentésük nem lehetséges - mondta Szanyi Tibor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára.

A gazdasági tárca politikai államtitkára az új fővárosi műszakivizsga-bázis megnyitóján cáfolta, hogy még Ausztriában is alacsonyabb lenne az üzemanyag ára, mint Magyarországon. Hozzátette: személyes tapasztalatai szerint egy-egy osztrák kútnál előfordulhat, hogy alacsonyabb áron adják a benzint, de átlagosan 10-15 forinttal drágább az üzemanyag a szomszédos országban.

A magas benzinárral kapcsolatban megjegyezte: az jól működő gazdaságra utal. Megemlítette Angliát és Észak-Olaszországot, ahol Európában a legmagasabb az üzemanyag ára, ugyanakkor a gazdaság nagyon jó eredményeket produkál.

A Romániában és Ukrajnában érvényes alacsony árról úgy nyilatkozott: az említett két országban mindig is kevesebbet kellett fizetni az üzemanyagért, mint Magyarországon, és utalt a két ország gazdasági színvonalára is.

A jövedéki adóról az államtitkár úgy nyilatkozott: mértéke Magyarországon az uniós minimumon van, így csökkentése nem lehetséges. Ismertetése szerint a jövedéki adó megállapításában "nincs mozgástér", amit az is befolyásol, hogy az uniós szabályozás szerint mértéke nem lehet alacsonyabb a 2003. január 1. előttinél.

Szanyi a fuvarozói szervezetek által a magas üzemanyagár kompenzációjaként kért export-import szubvencióról azt mondta: a kérdés nem is tárgyalható, mivel 2004. május 1-je, az európai uniós csatlakozás óta ezek állami támogatása nem lehetséges.

A kormány március végén jelentette be, hogy nem kíván kompenzációs eszközöket alkalmazni a benzinár-változások kapcsán. Tavaly december 31-én szűnt meg az a jogszabályi lehetőség, amely szerint ha a benzin ára elérte a literenkénti 250 forintot, a kormány befagyaszthatta az üzemanyag jövedéki adóját. Ugyanakkor tárgyalások kezdődtek a gazdasági tárca és a fuvarozó érdekképviseletek között arról, hogy milyen módon ellensúlyozható a magas üzemanyagár miatti versenyhátrányuk.

A tárgyalások egyelőre nem vezettek megállapodáshoz, bár Szanyi Tibor korábban úgy nyilatkozott, hogy az június végéig megtörténhet.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gazdaság

Úszunk a benzinárral

Két százalékponttal meghaladta az export 4 százalékos növekedését a januári import, így a kereskedelmi mérleg 43...

hvg.hu Gazdaság

Bojkott és demonstráció a benzinár miatt

Egyre több az elégedetlen hang a magas hazai benzinárak miatt: az utóbbi napokban két kezdeményezés is indult részben a Mol ellen, részben pedig az üzemanyagárak adótartalmának csökkentéséért. A fuvarozók a bojkott mellett demonstrációval is fenyegetőznek, a kijelölt új pénzügyminiszter pedig ígéretekkel hűtené le a kedélyeket.

MTI Gazdaság

Vita a benzin jövedéki adójáról

A benzin jövedéki adója ma ugyannyi, mint három éve a Fidesz-kormány idején, a gázolajé pedig öt forinttal kevesebb - mondta Kovács Tibor, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Lázár Mózes a Fidesz nevében visszautasította az előző kormányra való hivatkozást és felszólította a kormányt: hozzon intézkedéseket az üzemanyagárak csökkentése érdekében.

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Federerrel együtt edzett Fucsovics Márton

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Izmozik a forint, idén még nem volt olyan erős az euróhoz képest, mint most

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Ahmed H. még mindig Magyarországon van

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról

Drámai részletek derültek ki az egyik lezuhant Boeing tragédiájáról