szerző:
MTI

Az OTP csoport a második negyedévben az elemzői várakozásoknál valamivel kevesebb, 38,1 milliárd forint nettó profitot ért el az IFRS (nemzetközi számviteli szabályok) szerinti konszolidált, nem auditált adatok alapján.

Túlteljesítés

Az OTP Bank nem kívánja felülírni az éves tervet, sőt a HAS (magyar számviteli szabályok) szerinti eredménytervet valószínűleg túlteljesíti - mondta Spéder Zoltán alelnök-vezérigazgató-helyettes pénteken, a bankcsoport második negyedévi gyorsjelentését ismertetve.

Spéder továbbra is úgy látja, hogy az idei évre előrejelzett IFRS (nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány) szerinti 155 milliárd forintos konszolidált adózott eredményt teljesíti a bank. Ennek az első félévben kicsivel kevesebb mint felét hozta az OTP, de a további negyedévekben elképzelhető javulás.

A HAS szerint az egész évre tervezett 175 milliárd forintos konszolidált adózás előtti profitot az első félévben időarányosan túlteljesítette a bankcsoport.

A pénteken közzétett gyorsjelentése szerint a csoport negyedéves profitja a tavalyi második negyedévhez képest 21,3 százalékkal emelkedett, az idei első negyedéhez képest azonban 0,7 százalékkal mérséklődött.

A csoport első félévi konszolidált IFRS szerinti nettó eredménye a tavalyi első félévihez képest 16,8 százalékkal, 76,4 milliárd forintra nőtt és 9,3 százalékkal - 6,5 milliárd forinttal - haladta meg az anyabankét.

Az IFRS szerinti konszolidált mérlegfőösszeg 2005. június 30-án 4.693 milliárd forintot tett ki, amely 1.083,8 milliárd forinttal - 30 százalékkal - haladta meg az egy évvel korábbit és 46,5 százalékkal magasabb, mint az OTP Bank IFRS szerinti mérlegfőösszege. Az idei első negyedévhez képest az összes eszköz az OTP konszolidált mérlegében 0,9 százalékkal csökkent az ügyfélbetétek visszaesése miatt.

A bank IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje június végén 476,3 milliárd forint volt, 31,4 százalékkal - 113,9 milliárd forinttal - gyarapodott egy év alatt és 11,8 százalékkal magasabb, mint a nem konszolidált. Az egy részvényre jutó saját tőke (BVPS) június 30-án 1,814 forint volt.

Az egy törzsrészvényre jutó hígítatlan adózott profit (EPS) a konszolidált IFRS adatokból számítva a tavalyi első félévi 252 forintról 291 forintra, hígítottan 251 forintról 290 forintra nőtt.

A megtérülési mutatók negyedéves és féléves szinten is alatta maradnak a bázisnak: az eszközarányos megtérülés (ROA) a tavalyi első félévi 3,7-ről 3,45 százalékra, a saját tőke arányos megtérülés (ROE) 38,8-ról 33,6 százalékra csökkent.  

A gyorsjelentés szerint az OTP bankcsoport Magyarországon némileg veszített a mérlegfőösszeg alapján mért piaci részesedéséből a hitelintézeti rendszerben, az egy évvel korábbi 19 százalékos arány az idén június végére 17,9 százalékra mérséklődött.

A konszolidált hitelállomány az egy évvel korábbihoz képest a céltartalékok levonása után 29,7 százalékkal, 2.889,1 milliárd forintra bővült, s a Nova Banka belépése után már a külföldi leányvállalatok nyújtották a hitelállomány 23 százalékát.

A betétek állománya egy év alatt 21,6 százalékkal bővült és június végén 3145,1 milliárd forintot tett ki, a külföldi leánybankok részesedése a konszolidált betétállományban 15,7-ről 24,6 százalékra nőtt.

Az eredmény összetevői közül a konszolidált nettó kamatbevétel 13,5 százalékkal, 142,4 milliárd forintra, a nettó díjak és jutalékok 41,3 százalékkal, 46,2 milliárd forintra emelkedtek a tavalyi első félévihez képest. A OTP csoportot a pénzügyi intézményekre kirótt különadó az első félévben 4,8 milliárd forinttal terhelte. A bankcsoport első féléves kiadás/bevétel mutatója 55,8 százalék, 1,4 százalékponttal kisebb, mint egy évvel korábban.

Az OTP-csoport eredményéhez az OTP Bank járult hozzá a legnagyobb összeggel, amelynek nettó profitja a tavalyi első félévhez képest 11,6 százalékkal, 69,9 milliárd forintra nőtt. A leánycégek közül a DSK csoport termelte a legnagyobb nettó nyereséget, 8,42 milliárd forintot, amely 62,7 százalékkal haladta meg a tavalyi első félévit.

Az OTP Jelzálogbank nettó profitja 66,8 százalékkal, 7,54 milliárd forintra, a Merkantil-csoport összevont adózott nyeresége pedig 40,8 százalékkal, 3,372 milliárd forintra emelkedett. A leánycégek közül az első félévet csupán a RoBank zárta veszteséggel, amelynek mértéke 811 millió forint.

A bankcsoport összevont - nem konszolidált - 94,96 milliárd forintos nettó profitjának 26,4 százalékát adták a leánycégek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A Trigránit, az OTP és a Mol is versenyben Ferihegyért

A Trigránit, az Euroinvest, az OTP és a Mol, valamint a velencei és trevisói repülőteret működtető olasz Save Spa alkotta konzorcium is adott be ajánlatot a Budapest Airport Rt. privatizációs pályázatának előminősítő szakaszára - erősítette meg a Világgazdaság hírét Völker Zsolt, az Euroinvest vezérigazgatója.

hvg.hu Gazdaság

A rövid futamidejű papírokat ajánlja az OTP

Az eurózónában a második félévben gyorsuló növekedés várható, a hosszú lejáratú kötvényhozamok történelmi mélypontra csökkentek, ami kedvező befektetői környezetet teremtett a hazai tőkepiac számára - írja júliusi havi jelentésében az OTP Bank.

MTI Gazdaság

Felminősítették az OTP-t

A magyar szuverén adósi szintre minősítette fel az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank eddig annál egy osztattal gyengébb besorolásait szerdán a Moody´s Investors Service, a magyar bank "kiemelkedő jövedelmezőségére" és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva.

hvg.hu Gazdaság

Óvatosságra int az OTP

Európában kisebb a veszélye a kamatemelésnek, és az értékeltség kedvezőbb, a tőzsdék várhatóan jobban teljesíthetnek, mint az amerikai piacok - írja júniusi elemzésében az OTP. A piac kiújult optimizmusával ellentétben a bank elemzői nem borítékolják a kamatcsökkentést az MNB júniusi ülésére.

Trend

Versenyben az OTP

Bulgária legnagyobb bankja pillanatnyilag - hajszálnyi különbséggel - a magyar OTP Bank Rt. tulajdonában lévő DSK.

hvg.hu Gazdaság

OTP: idén csökkenhet a hiány

Az első negyedévben a folyó fizetési mérleg hiánya kismértékben meghaladta az elemzői várakozások átlagát. Ugyanakkor a GDP arányos deficit és a külső finanszírozási igény érdemben nem változott a korábbi évekhez képest - írja elemzésében az OTP Bank.

hvg.hu Gazdaság

Rövid lejáratú állampapírt venne az OTP

Biztatóbbá váltak az amerikai gazdaság növekedésével kapcsolatos kilátások, így a Fed kamatemelési sorozatának vége távolodni látszik. Az emelkedő fejlett piaci kötvényhozamok ellenére a kockázati prémium nem mozdult ki hosszú távú mélypontjáról, a fejlődő piaci tőzsdékre töretlen a tőkebeáramlás - írja augusztusi elemzésében az OTP Bank.

MTI Gazdaság

Euromoney: az OTP a legjobb magyar bank

Az idén is az OTP Bankot minősítette a legjobb magyar banknak a londoni Euromoney gazdasági szakfolyóirat, amely egyben a kisebb bankok kategóriájában a térség legjobb bankjává is megválasztotta az OTP-t.

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?

Túlélik-e a boltok az online vásárlás térnyerését?

2020-ra csődbe mehet az osztrák hadsereg a védelmi miniszter szerint

2020-ra csődbe mehet az osztrák hadsereg a védelmi miniszter szerint

Ferihegyen kaptak el egy iraki nőt, aki más útlevelével utaztatott egy gyereket

Ferihegyen kaptak el egy iraki nőt, aki más útlevelével utaztatott egy gyereket

Ez a 100 vállalat uralja most a világot: íme a világ legértékesebb márkái

Ez a 100 vállalat uralja most a világot: íme a világ legértékesebb márkái

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Nagyon nem tetszik az Európai Bizottságnak a magyar energia- és klímaterv

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt

Két helyen is dugó alakult ki az M0-son baleset miatt