szerző:
MTI

Hétfő reggel olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, mert több olajtársaság jelentette, hogy újraindította finomítóit az Egyesült Államokban a júliusi leállások után.

Ez valamelyest enyhített a feszültséget a piacon, de az árakat továbbra is támogatja az a meggyőződés, hogy nincs a termelőknél szabad kapacitás arra az esetre, ha valahol nagyobb kínálatcsökkenés lenne, például politikai okból Szaúd-Arábiában, avagy Iránban, amely ellen nemzetközi szankciók lehetségesek atomenergia-programjának folytatása miatt. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) a múlt héten csökkentette a nem OPEC-tag olajtermelőktől várható idei kínálatnövekedésre szóló előrejelzését.

A tankhajótársaságok adatainak összesítéséből kiderül, hogy szeptemberben kisebb lesz a szállítás az Északi-tengerről - karbantartások miatt -, mint ebben a hónapban.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, szeptemberi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 66,30 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 56 centtel olcsóbb a pénteki New York-i zárónál.

Hajnalban előbb 52 centtel, majd 56 centtel volt olcsóbb a pénteki NYMEX-zárónál. Pénteken hordónként 66,86 dolláron zárt New Yorkban, 1,06 dollárral drágábban, mint csütörtökön. Csütörtökön 90 centtel drágult, szerdán 1,83 dollárral drágult, kedden 87 centtel olcsóbbodott, múlt hétfőn 0,63 dollárral drágult, előtte pénteken 93 centtel drágult a NYMEX-en.

A West Texas Intermediate októberre pénteken hordónként 67,37 dolláron zárt a NYMEX-en, 62 centtel drágábban, mint csütörtökön. Csütörtökön 69 centtel drágult, szerdán 1,90 dollárral drágult, kedden 74 centtel olcsóbbodott, múlt hétfőn 1,62 dollárral drágult, előtte pénteken 97 centtel drágult.

A West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre az eddigi csúcsát pénteken napközben érte el, hordónként 67,10 dolláron. A múlt héten minden nap rekordot döntött. Előző csúcsai: augusztus 3-án napközben 62,50 dollár, augusztus elsején napközben 62,30 dollár, július 7-én napközben 62,10 dollár, április 4-én 58,28 dollár. A tavalyi utolsó árcsúcs október 25-én volt, hordónként 55,67 dolláron, szintén napközben. A West Texas Intermediate legközelebbi határidejének tavalyi utolsó ára, 43,45 dollár, 33,61 százalékkal volt magasabb a 2003-at záró 32,52 dollárnál. A legközelebbi határidők 2004-es átlagára, 42,48 dollár, a legmagasabb volt a jegyzés történetében, és 33,89 százalékkal magasabb a 2003-as, 30,98 dolláros átlagnál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 65,95 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, szeptemberi határidőre, 50 centtel olcsóbb a pénteki zárónál. Hajnalban előbb változatlan volt az ára a pénteki záróhoz képest, majd 72 centtel olcsóbb volt annál. Pénteken hordónként 66,45 dolláron zárt, 1,07 dollárral drágábban, mint csütörtökön.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Ismét rekordot döntött az olaj

Egy dolláros drágulással új rekord szintre nőtt a kőolaj ára Londonban és New Yorkban amiatt, hogy a szerdán közölt adatok szerint a múlt héten a vártnál nagyobb mértékben csökkent az amerikai benzintartalék.

MTI Gazdaság

Új olajárrekord

Kedden reggel újabb rekordokat állított fel a nyersolaj ára a szabadpiacon a hordónkénti 64 dollár feletti árral. Aggodalmat kelt a szaúd-arábiai terrorista támadások lehetősége és az amerikai olajfinomítókkal kapcsolatos technikai problémák.

Fókuszban

Olajcsúcsok

Már meg sem lepi a piacokat, hogy a nyersolaj világpiaci ára szinte naponta csúcsokat dönt.

MTI Gazdaság

Amerikai olaj-érdekek miatt nő a Guineai-öböl fontossága

Egyre nő az olajban gazdag nyugat-afrikai Guineai-öböl és a part menti országok súlya az amerikai stratégiai érdekek szempontjából. Becslések szerint egy évtized sem kell, s az Egyesült Államok több olajat fog importálni e térségből, mint a Közel-Keletről.

Gazdaság

Rekordot dönt az olaj ára

Hétfő délelőtt újabb rekordokat ért el a kőolaj ára a szabadpiacon, mert a hét végén újabb amerikai finomítók hagyták abba a termelést hibajavítások miatt, miközben az elemzők a hét végi, vártnál jobb foglalkoztatási adatokból erős gazdasági növekedésre, nagy üzemanyag-keresletre következtetnek. Növelte a piacon az idegességet az is, hogy az Egyesült Államok szaúd-arábiai nagykövetesége hétfőn és kedden zárva tart, terrortámadások veszélye miatt.

MTI Gazdaság

Nem csillapodik a világ olajéhsége

Az olaj ára akkor lehet kiegyensúlyozott, ha kínálat 4 százalékkal meghaladja a keresletet, de ez a mérték jelenleg még az egy százalékot sem éri el - állapítja meg legújabb tanulmányában az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Ma is viharos idő lesz, a hőségriadó egy megyében maradt

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

Államosításra készül a kormány az OKJ-s vizsgáknál

A Chelsea-től érkezik a Juventus új edzője

A Chelsea-től érkezik a Juventus új edzője

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Egy hétig élt volna még a kutya, ha nem tesznek bejelentést az állatvédők

Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Korábban bezárnának vasárnap a boltok

Korábban bezárnának vasárnap a boltok