szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mai politikusaink igen rövidlátóak, nem éreznek kényszert arra, hogy elkötelezzék magukat a radikális gazdasági reformok mellett - mondta Bokros Lajos volt pénzügyminiszter az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti rendezvényén.

A volt pénzügyminiszter a mai helyzetet összehasonlítva a 10 évvel ezelőttivel - amikor bevezették a nevével fémjelzett megszorító csomagot - elmondta: akkor megvolt a politikai akarat és a fogadókészség, mert az ország a csőd szélén állt. Ma viszont nincs akkora válság, a politikai elit nem érzi a radikális reformok keresztülvitelének szükségességét, az ugyanis nem elegendő érv számukra, hogy a gazdaság nem olyan lendülettel fejlődik, mint amilyen ütemben bővülhetne - hangsúlyozta Bokros.

Másfelől az Európai Unióról sem mondható el igazán, hogy a radikális reformokra olyannyira fogékony szerveződés lenne, így aztán nehéz is lenne "pápábbnak lenni a pápánál" - mondta Bokros. A volt pénzügyminiszter kifejtette, hogy a problémák ellenére a magyar gazdaság növekedése felgyorsult az elmúlt két évben.

Örvendetesnek nevezte, hogy csökkent az infláció, a növekedés dinamikáját az export adta, kedvezően alakult a külkereskedelmi mérleg, s meghaladja az évi 3 milliárd eurót a nettó külföldi közvetlen tőkeberuházás.

"Az Orbán- és a Medgyessy-kormány túlköltekezett"
2004. novemberében online interjúra a hvg.hu vendége volt Bokros Lajos. A volt pénzügy-miniszter olvasóink szakértő kérdéseire adott válaszait itt olvashatja.
Ugyanakkor felhívta a figyelmet a tetemes államháztartási hiányra, a térségbeli országok közül szinte csak Magyarországon meglévő ikerdeficitre, a versenyképesség romlására, a hatalmas méretűre duzzadt közszférára, amelyek mind akadályozzák a gazdasági növekedés további gyorsulást. Bokros Lajos szólt az általa szükségesnek tartott strukturális reformokról, többek között egészségügyi- és nyugdíjreformot, átfogó adóreformot, az oktatásügy, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés és a közszféra radikális megreformálását sürgette a miniszter. Fontosnak nevezte a pártok finanszírozásának átláthatóvá tételét is, mert szerinte ennek hiánya a korrupció legfőbb forrása Magyarországon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Orbán kijelentése csökkenti a befektetői bizalmat

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara, az AmCham meglepetéssel hallotta Orbán Viktor hétvégi, a privatizációt illető kijelentését, ami ellentétes a Fidesz elnökének korábbi megnyilatkozásaival - közölte Fáth Péter, az AmCham főtitkára.

MTI Gazdaság

Bokros Lajos: még nem időszerű a visszatérésem

Komoly államháztartási reformokra, gyökeres gazdaságpolitikai fordulatra van szükség a magyar gazdaságban – jelentette ki Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, jelenleg a Közép-Európai Egyetem professzora egy Tolna megyei rendezvényen.

Itthon

A hvg.hu vendége Bokros Lajos (2. rész)

A hvg.hu vendége Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a Közép-Európai Egyetem (CEU) frissen kinevezett tanára volt. Szemle rovatunkban kedd délutántól vártuk a gazdaságpolitikával, illetve a gazdasági és társadalmi reformokra vonatkozó kérdéseket. Bokros Lajos ezekre válaszolt.

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

Extrém hideg lehet a hétvégén, figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

India megkezdte a világ legnagyobb oltási kampányát

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök

Kivonul az orosz hadsereg Közép-Afrikából, miután választást nyert a Kreml-barát elnök