szerző:
eurohirek.hu
Tetszett a cikk?

Az euróövezet komolyabban megsínyli a kőolaj árának emelkedését, mint az Egyesült Államok, vélekedik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely sürgeti az Európai Központi Bankot, hogy az alkalmazzon átfogó pénzügyi politikát a gazdasági hanyatlás elhárítása érdekében.

A világ harminc leggazdagabb országát tömörítő, Párizsban székelő szervezet szerint az egyesült államokbeli természeti csapás világgazdasági következményeit még nem lehet felbecsülni. A közvetlen károk és a kőolaj árának emelkedése együttesen várhatóan igen jelentős problémát jelent az euróövezet gazdaságának, amely már éppen kezdett volna lassan növekedni.

- Derűlátó forgatókönyv esetén az erős gazdasági rendszert működtető Egyesült Államokban a hurrikán legfeljebb lassítja a gazdasági fejlődést, míg az euróövezetben a gazdaság eleve igen törékeny lábakon állt - nyilatkozta a The Timesnak Jean-Philippe Cotis, az OECD vezető gazdasági szakértője.

Az OECD mindazonáltal nem módosította előrejelzéseit az amerikai gazdaság növekedését illetően (3,6 százalék), míg az euróövezet esetében az eddigi 1,2 helyett 1,3 százalékos növekedést jelez. Az új kőolaj-árak egy ideig bizonyosan nem csökkennek majd, az áremelkedés által kiváltott sokkhatás számos következményével még csak ezután kell szembenézni.

Az OECD szerint az Európai Központi Banknak módosítania kell hozzáállásán, azaz sokkal átfogóbb, komplexebb politikát kell folytatnia a magas kőolajárak kapcsán lehetséges gazdasági hanyatlás elkerülése érdekében.

Jean-Philippe Cotis elsősorban az ECB-nek azt a korlátozó pénzügyi filozófiáját bírálja, amely szerint a gazdasági növekedést a kormányok által végrehajtott szerkezeti reformokkal kell stimulálni ahelyett, hogy a központi bank pumpálna készpénzt a gazdaságba. (Az ECB, mint ismeretes, az infláció elkerülését tekinti fő céljának.)

Franciaország, Németország és Olaszország ismételten politikájának módosítására kérte fel a központi bankot, arra, hogy az összpontosítson inkább a növekedésre, semmint az inflációra.

Alig kevesebb mint két héttel a németországi parlamenti választások előtt Gerhard Schröder is beszállt a globális gazdaságpolitikai kérdések megvitatásába. A német kancellár úgy nyilatkozott, hogy csökkenteni kellene a spekulatív kőolaj-kereskedelem hatását, hiszen ez áll a kőolaj áremelkedésének hátterében, írja a Financial Times.

Schröder fokozottabb átláthatóságra szólít fel a kőolaj árát illetően, s emlékeztetett, hogy ezzel kapcsolatban ő már konkrét javaslatokat fogalmazott meg a világ leggazdagabb országainak (G8) tavaly júliusi csúcsértekezletén, ezeket a javaslatokat azonban annak idején Nagy-Britannia és az USA ellenezte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
eurohirek.hu Gazdaság

Ötpontos terv az olajkrízis mérséklésére

A jelenlegi magas olajárak aggodalomra adnak okot, nem csak azért, mert az unió polgárainak társadalmi jólétét veszélyeztetik, hanem mert a gazdasági növekedésre is hatással vannak, és emiatt a lisszaboni célok elérését veszélyeztetik - véli az Európai Bizottság, amely kedden vitatta meg az olajkrízis mérséklésére kidolgozott tervet.

MTI Gazdaság

Munkába álltak a finomítók, esett az olajár

Lassan visszatér régi kerékvágásába az olajipar tevékenysége az Egyesült Államoknak a Katrina hurrikán által sújtott térségeiben. A nyersolaj piaci ára New Yorkban elsősorban e hírek hatására csökkent. A hurrikán miatt mintegy 12,75 millió hordóval esett a nyersolaj-termelés.

eurohirek.hu Gazdaság

Európai tartalék is mérsékli az olajhiány következményeit

A globális olajhiány okozta sokk megelőzése érdekében az európai tartalékok egy részére is szükség van. Az EU energiaügyi biztosa kedden ismerteti a magas olajárakból és az esetleges készlethiányból származó gondok enyhítését szolgáló elképzeléseit.

MTI Világ

Európa kőolajjal segíti ki az Egyesült Államokat

Az Európai Unió tagországai kőolajat ajánlottak fel az Egyesült Államoknak stratégiai tartalékaikból, hogy enyhítsék a Katrina hurrikán miatt kialakult hiányt – jelentette be Javier Solana.

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

A kriptovaluták csökkentik az adóbevételt az EU államaiban

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Magyar futballedző még nem kapott akkora lehetőséget, mint most Dárdai Pál

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal

Újfajta arcmaszkok: kellemetlen hasznosat a kellemes hasznossal