szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Világbank szerint a kelet-európai államok általában élen járnak a bürokratikus akadályok leépítésében, az üzlet- és vállalkozásteremtés elősegítésében, ezen a téren számos reformot hajtottak végre. Magyarország az adóügyintézés elektronizálása miatt kapott dícséretet.

Hogy indul a magyar üzlet?
Magyarországon hat adminiszt-ratív lépésben lehet elindítani egy vállalkozást, illetve bejegyezni egy új céget, amely átlagosan 38 napot vesz igénybe - számol be a Világbank kutatása.

Az idén januárban felvett adatok szerint a vállalkozás elindításá-nak átlagos időtartama nálunk a régió és az OECD átlagánál (36, illetve 19 nap) is hosszabb.

A jelentés a bürokrácia csökkentésének legfontosabb lépései között beszámol az online adóbevallás lehetőségé-nek hazai kiszélesítéséről. 
A nemzetközi szervezet a vállalkozásbarát államok között említi mindenek előtt Szerbiát és Montenegrót (csak a reformintézkedéseket tekintve), továbbá Szlovákiát és Romániát is, bár a nemzetközi összesítésben Új-Zéland került az első helyre, itt a legegyszerűbb új vállalkozást indítani és működtetni is.

Jól szerepeltek vállalkozásbarát politikájukkal az idei listán egyebek között Lettország, Vietnam, Hollandia és még Németország is, de a dobogós helyeken Új-Zéland mellett Szingapúr és az Egyesült Államok foglalnak helyet, megelőzve Kanadát és Norvégiát.

Magyarország az APA osztrák hírügynökség szerint az 51. helyen áll, Ausztria a 32., míg Olaszország a 70. helyre kerülhetett. Ausztriában 29 nap kell, hogy egy új vállalkozás elindulhasson, Kanadában 3 nap.

Ázsiával egészében nem elégedett a Világbank, mert cégek létrehozása terén Hongkongban, és még Japánban jó a helyzet, Kína csak a világsorrend 91. helyezettje, India a 116., azaz még nem elég vállalkozásbarát az ottani cégalapítási, adózási, más gazdasági környezetet alakító állami politika.

A Doing Business 2006 című világbanki anyagban összesen 155 országot vizsgáltak. A Világbank lesújtó véleménnyel van az afrikai országokban tapasztalható helyzetről, bürokráciáról, szabályozásról, az országlistát három afrikai ország zárja. Példaként említi Sierra Leone-t, ahol ha a vállalkozó minden adót és járulékot kifizet tevékenységére, akkor azok együtt a nyereség 164 százalékát viszik el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Svájc vezeti a leggazdagabb országok listáját

A Világbank legfrissebb gazdagsági tanulmánya szerint - amely a természeti erőforrásokat és a környezetvédelmet is figyelembe veszi egy adott országban - a világ leggazdagabb országa Svájc, 648 241 dolláros egy főre jutó "vagyonnal". A második helyezett Dánia, a harmadik Svédország.

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Pakisztán is megrendeli a Szputnyik V-öt

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Doku360: Nem tudom, hogy fel tudnám-e adni

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja