szerző:
MTI

A kiújult költségvetési aggályok arra utalnak, hogy a magyar eurókonvergencia-pálya hosszabb és nehezebb lesz a piac által vártnál, a jelenlegi, támogató külső környezetben azonban csak valamilyen "rendkívül csalódást keltő" inflációs vagy költségvetési fejlemény okozhatna súlyos forint- és adósságpiaci zuhanást, áll az egyik vezető londoni befektetési bank heti térségi elemzésében.

A BNP Paribas befektetőknek összeállított feltörekvő piaci összesítése szerint az uniós statisztikai hivatal azon döntése, hogy az autópálya-építkezéseket a költségvetésben kell elszámolni, a GDP-érték több mint 1 százalékával fogja emelni az idei államháztartási hiányt, és késleltetni fogja Magyarország euróövezeti csatlakozását.

A cég szerint a magyar kormány által még mindig érvényben tartott 2010-es euróbevezetési céldátumot reálisan "a legjobb esetben is" 2012-re kellene kitolni. A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings Londonban kiadott minapi térségi konvergencia-jelentésében 2011-et nevezte a "reálisan várható" legkorábbi magyar csatlakozási időpontnak. A Standard & Poor's, a világ legnagyobb hitelminősítője által nemrég Londonban tartott térségi szuverén és banki besorolási szemináriumon - lehetséges dátum megnevezése nélkül - "nagyon optimistának" nevezték a 2010-es magyar csatlakozási céldátumot.

A Dresdner-bank londoni befektetési részlegének (DrKW) napi és heti európai feltörekvő piaci helyzetértékelései rendre 2012-2013-as magyar euróövezeti csatlakozási dátumot valószínűsítenek. A BNP Paribas hétfői londoni elemzése szerint ugyanakkor az újabb költségvetési aggályok megjelenésének és "a kevésbé derűlátó konvergencia-kilátásoknak" nem kell a magyar piacok tartós gyengülését okozniuk, mivel az amerikai és az euróövezeti adósság hozamgörbéinek erőteljes laposodása továbbra is támogatja a portfolió-beáramlást a feltörekvő és konvergáló adósságpiacokra.

Az euróövezetbe vezető út hosszabbodása nyilvánvalóan nem jó hír a konvergenciára játszó befektetőknek, de ez sem elégséges ok egyelőre a profitkivétel mostani elkezdésére, hiszen a 10 éves irányadó papír hozamfelára az irányadó német Bund felett még mindig mintegy 2,00 százalékpont, áll a BNP Paribas hétfői londoni elemzésében.

A magyar gazdaság külső egyensúlytalanságai továbbra is "szélsőségesen nagyok", de a hiányt jelenleg bőven finanszírozza a külföldi közvetlen tőkebefektetés és a külső adósságkibocsátás elegye.

Az MNB enyhítési kurzusa a végéhez közeledik, de az idén még további 0,25, jövőre 0,50 százalékpontos enyhítésre van mód a jó inflációs kilátások miatt a londoni befektetési ház elemzői szerint. A jelentés szerint az áfa-csökkentés - jóllehet növelni fogja a keresleti nyomást - a teljes kosárra számított inflációt 1-2 százalék közé csökkenti jövőre. A magyar piac igazi próbája az infláció és a 2006-os költségvetési teljesítmény lesz a BNP Paribas szerint. Hacsak az áfa-sökkentéstől várt dezinfláció nem bizonyul lassabbnak és kisebb mértékűnek a vártnál, és a költségvetési számok nem ábrándítják ki (még jobban) a piacot, a hazai adósságpiacot a globális folyamatok, valamint a következő választások utáni, reformelkötelezettebb kormányba vetett remények szilárdan fogják tartani, vélik az elemzés szerzői.

Szerintük a választásokkal járó politikai kockázatokat "nem szabad lebecsülni", de aligha valószínű, hogy a forint- és a kötvénypiac az idei év hátralévő részében és 2006 elején ezekre a kockázatokra fog koncentrálni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Az IMF lebegtetné a forintot

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőinek javaslata ellenére a magyar kormány nem változtat a jelenlegi árfolyamrezsimen, mivel ennek fenntartása biztosít a kormány szerint kedvezőbb lehetőséget a reálgazdaság fejlődésére, a stabil pénzügyi feltételek megőrzésére.

Gazdaság

Elkészült a 2006-os költségvetési javaslat

Elkészült a kormány 2006-os költségvetési javaslata, amelyet a pénzügyminiszter pénteken nyújt be az országgyűlésnek a részletek formába öntését követően - jelentette be Batiz András kormányszóvivő a kormány vasárnapi informális ülése közben tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

MTI Gazdaság

A PM szerint nem borul a költségvetés

Lapértesülések szerint a tervezettnél akár 547 milliárd forinttal is több lehet az idén az államháztartás hiánya, ezt tartalmazza az Eurostat hivatalosan még nem közölt állásfoglalása; Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium kabinetfőnöke viszont nem erősítette meg a csütörtöki lapokban megszellőztetett információkat.

MTI Gazdaság

A jegybank-kormány-vita elmérgesedésétől tartanak

Néhány napon belül másodszor hívták fel a figyelmet londoni feltörekvő piaci elemzők a magyar kormány és a jegybank közötti viszony elmérgesedésének befektetői veszélyeire, most annak nyomán, hogy az MSZP lemondásra szólította fel Szapáry György MNB-alelnököt.

Világ

Benzinmizéria Európában

Tüntetésekkel tiltakoztak több nyugat-európai ország autósai és fuvarozói a magas benzinárak miatt, és többnyire kormányaiktól várják a terhek enyhítését. Az EU egyelőre elnézi a szükséghelyzetben hozott intézkedéseket.

A legkisebb és legolcsóbb cseh SUV: megkezdődött a Skoda Kamiq gyártása

A legkisebb és legolcsóbb cseh SUV: megkezdődött a Skoda Kamiq gyártása

Ez a SUV még az USA-ban is tényleg nagynak számít

Ez a SUV még az USA-ban is tényleg nagynak számít

Több mint ötven év után tekinthető meg a legrégebbi piramisok közül kettő

Több mint ötven év után tekinthető meg a legrégebbi piramisok közül kettő

Nagyon úgy tűnik, hogy idén már nem szállnak fel újra a Boeing 737 MAX gépei

Nagyon úgy tűnik, hogy idén már nem szállnak fel újra a Boeing 737 MAX gépei

És akkor Mészáros Lőrincék felügyelhetik a választás tisztaságát

És akkor Mészáros Lőrincék felügyelhetik a választás tisztaságát

Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet

Nem lehet belenézni az anyagokba, amik alapján Orbánék leszavazták a klímasemlegességet