szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az iparűzési adó 100 százaléka vonható le 2006-tól a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett, s 2008-tól nyereség vagy vagyon típusú adó válthatja ki ezt az adónemet - mondta Veres János pénzügyminiszter a Cégvezetők Klubja által szervezett konferencián.

"Számos önkormányzat vett fel hiteleket az iparűzési adóbevételre alapozva, ezért az adó azonnali megszüntetése ellehetetlenítené ezeket az önkormányzatokat" - jelentette ki Veres János. Szerinte nyereség vagy vagyon típusú adóval, esetleg a kettő kombinációjával lehetne kiváltani az iparűzési adót, s az új adó természetesen az önkormányzatokat illeti majd.

A jövőre érvényesítendő adómódosítások között említette Veres János az 1950 forintra mérséklődő egyszeri tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetését 2006 novemberétől, amely jövőre 42 milliárd forint bevételkiesést jelent a költségvetés számára, illetve ugyanannyi megtakarítást a vállalkozásoknak.

A tervek szerint a munkáltatók által fizetett tb-járulék 2007-től 3 százalékponttal, majd 2009-től további 2 százalékponttal mérséklődik - fogalmazta meg a távolabbi elképzeléseket a pénzügyminiszter. Veres szerint az adótörvényeket várhatóan november 7-én megszavazza a parlament, így azok november 15-én megjelennek a Magyar Közlönyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Veres: az olajárak nem igazán érintik az inflációt

Az unió pénzügyminiszterei szerint a nagy olajtermelő országoknak a magas olajárakból befolyó pótlólagos jövedelmeik egy részét termelési kapacitásaik növelését célzó beruházásokra kellene fordítaniuk.

MTI Gazdaság

Veres: 4 százalékos gazdasági növekedés 2006-ban

A kormány a jövő évre 4 százalékos gazdasági növekedéssel számol a beruházások 6-8 százalékos bővülése mellett - jelentette be Veres János pénzügyminiszter, hozzátéve, a jövő évi költségvetés tervezete jövőre GDP arányosan 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számol.

MTI Gazdaság

Veres: nő a családi és az egyetemi támogatások összege

A jövő évi költségvetési tervezet szerint a családi támogatások egy gyermekre jutó havi összege az idei 12200 forintról 13800 forintra emelkedik, míg a felsőoktatás költségvetési támogatása 199 milliárd forintra nő - közölte Veres János pénzügyminiszter a tervezetet ismertetve.

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!

Alföldi Róbert az új kormányrendeletről: Tényleg, ez egy keresztény kormány! Most már igazán látszik!