szerző:
KSH

A külkereskedelmi termékforgalom első hét havi hiánya 1,495 milliárd euró volt, szemben az egy évvel korábbi 2,602 milliárd euróval - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes számok alapján.

A korábban közölt első becslés szerint a külkereskedelmi deficit 1,51 milliárd euró volt január-júliusban. A KSH jelentése szerint 2005 első hét hónapjában – előzetes adatok szerint – a kivitel volumene 8, a behozatalé 2 százalékkal nőtt 2004 azonos időszakához képest. Az áruforgalmi hiány 370 milliárd forint volt, mintegy 290 milliárd forinttal kevesebb, mint 2004 azonos időszakában.

Az export értéke 6760 milliárd forintot, az importé 7130 milliárd forintot tett ki, ami forintban mérve a kivitelben 6, a behozatalban pedig 1 százalékos folyó áras növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az idén az első hét hónapban az export 27,314 milliárd euró volt, 9,3 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor, az import 28,807 milliárd eurót tett ki, 4,4 százalékkal emelkedett. Ez forintban mérve a kivitelben 6, a behozatalban pedig 1 százalékos folyó áras növekedést jelent az egy évvel ezelőtti szinthez viszonyítva.

A forint a főbb devizákhoz viszonyítva 4 százalékkal erősödött a bázisidőszakihoz képest, amelyen belül a meghatározó részaránnyal rendelkező euróhoz képest 3, a dollárhoz viszonyítva pedig 7 százalékos felértékelődés volt.

A legnagyobb részarányú árufőcsoport, a gépek és szállítóeszközök volumene exportban 9, importban 4 százalékkal nőtt 2004 első hét hónapjához képest. Azon belül az egyik legfőbb termékcsoport, a villamos gépek és készülékek kereskedelmének értéke kivitelben 6 százalékkal bővült, behozatalban ugyanakkor 5 százalékkal mérséklődött.

Az 590 milliárd forint értékben kiszállított közúti járművek forgalma 9 százalékkal lett nagyobb, behozataluk ezzel szemben 8 százalékkal csökkent, amelynek eredményeként az export értéke mintegy 30 milliárd forinttal meghaladta az importét.

A teljes magyar kivitel közel hatodát képviselő híradás-technikai, hangrögzítő és -lejátszó készülékek exportértéke 3 százalékkal csökkent a bázisidőszaki szinthez képest, az importé ugyanakkor 11 százalékos növekedést mutat.

Az árufőcsoportok közül a legnagyobb forgalomnövekedés az energiahordozók körében volt: az import volumene 13, az exporté pedig 36 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőtti szintet. Behozatalban a több mint 16 százalékkal dráguló földgáz mennyisége mintegy 5 százalékkal bővült, a 27 százalékkal magasabb forintárszinten beszerzett kőolaj és kőolajtermékek volumene pedig közel negyedével lett nagyobb.

Az élelmiszerek, italok, dohány árufőcsoport exportvolumene 11 százalékkal, az importét (8 százalék) meghaladó mértékben bővült.

Az agrárjellegű kivitelen belül a gabona és gabonakészítmények értéke harmadával nőtt, ami túlnyomórészt a több mint két és félszeresére bővülő búzaexporttal magyarázható. Az egyenként mintegy 70-80 milliárd forint forgalmat jelentő hús és húskészítmények, valamint a zöldség- és gyümölcsfélék exportja ezzel szemben 8 százalékkal mérséklődött az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Egymilliárd eurós külkerhiány az év első 5 hónapjában

A külkereskedelmi termékforgalom idei, első öt havi hiánya 1,065 milliárd euró volt a részletes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,033 milliárd eurós, illetve az előzetesen közölt 1,081 milliárd eurós deficittel - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gazdaság

Javuló külkereskedelmi mérleg

Egy év alatt csaknem másfélszeresére bővült a magyarországi kivitel az új uniós tagországokba. Csökken az áruforgalmi deficit is, holott a lanyha nyugat-európai konjunktúra miatt az év elején még nem erre számítottak a gazdaságkutatók.

HVG Hetilap

Javuló külkereskedelmi mérleg.

Ý 2005 első félévében a kivitel értéke folyó áron 23,4 milliárd euró, a behozatalé 24,6 milliárd euró volt. A külkereskedelmi mérleg az export 10,2 százalékos és az import 4,3 százalékos bővülése mellett 1206,2 millió eurós hiányt mutatott, ami számottevő javulást jelent az egy évvel korábbi 2353,5 millióhoz képest. Ugyanakkor a deficit mérséklődésében a bázishatásnak is szerepe van. Az uniós csatlakozás előtti hónapokban ugyanis a behozatal erőteljesen megugrott, és az áruforgalmi hiány egyetlen hónapban, 2004 áprilisában csaknem 1 milliárd eurót tett ki. A 2005. január-júniusi időszak forintban mért forgalmi adatai a nemzeti valutának az euróval szemben egy év alatt bekövetkezett 3 százalékos erősödése következtében a kivitel viszonylag szerény, 6,4 százalékos növekedését mutatják, gyakorlatilag stagnáló behozatal mellett.

MTI Gazdaság

Felére esett a külkerhiány az első hat hónapban

A külkereskedelmi termékforgalom idei, első hét havi hiánya 1,51 milliárd euró volt az előzetes adatok szerint, ami 1,092 milliárd euróval alacsonyabb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

MTI Gazdaság

KSH: csökkenő külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi termékforgalom január-májusi hiánya 1,081 milliárd euró volt az előzetes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,033 milliárd euró deficittel.

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Eladó egy szuperritka, patika állapotú Mercedes E 60 AMG

Nem száll többé vízre a Hableány

Nem száll többé vízre a Hableány

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Egyszerűen bonyolódik az Apple imádott-utált rendszere

Fulladásveszély miatt hív vissza fajátékokat az Aldi

Fulladásveszély miatt hív vissza fajátékokat az Aldi

Egy év alatt 40 százalékkal nőtt a magyar építőipar

Egy év alatt 40 százalékkal nőtt a magyar építőipar

Percekig néztek tétlenül egy fuldokló hajléktalant Miskolcon

Percekig néztek tétlenül egy fuldokló hajléktalant Miskolcon