szerző:
MTI

A pénzügyminiszter a jövő évi büdzsét a fegyelem költségvetésének nevezte, Kóka János gazdasági miniszter szerint pedig gazdasági csoda ment végbe hazánkban. Mától alacsonyabb az üzemanyagok áfája, ami Veres János szerint logikusabb, mint a jövedéki adó esetleges csökkentése. A 20 százalékos felső küszöb még sokáig megmarad - mondta a pénzügyminiszter.

A jövő évi költségvetés egyebek mellett a fegyelem költségvetése, mert nem
lehet elengedni, felelőtlenül, végiggondolatlanul növelni az államháztartás hiányát - mondta Veres János az MSZP országos választmányi ülésén szombaton. A pénzügyminiszter szerint "szükséges, hogy a kormány általelfogadott mértéken belül maradjunk a parlamenti vitát követően is. A parlamentből nem nagyobb hiánymértékkel kijövő költségvetésnek kell megszületnie, hanem ezen az értékhatáron belül". Hozzátette: az idei hiányhoz képest jövőre 1,5 százalékponttal 4,7 százalékra csökken az eredményszemléletű hiány. Így a célzott eurócsatlakozási dátum teljesíthető. "Hogy kell-e ezt teljesítenünk, azt el fogjuk dönteni a következő hónapokban" - jegyezte meg a pénzügyminiszter.

Meg fogják fontolni - folytatta Veres -, hogy vajon mi az ország társadalmi és gazdasági fejlődésének a legjobb csatlakozási dátum. "Mert önmagáért való célért nem érdemes küzdeni, úgy érdemes küzdeni, hogy az euró nem cél, hanem eszköz az ország gyorsabb felzárkózásának megvalósítása érdekében". Veres János elmondta: a jövő évi költségvetés "nyertes területei" egyebek mellett az agrárium, amelyre több mint 400 milliárd forint támogatás jut. Nő a felsőoktatás költségvetési támogatása, és a nyugdíjakra is nagyobb forrás jut. A pénzügyminiszter szavai szerint a jövő évi költségvetés a fegyelem mellett a felzárkózás, a foglalkoztatás és a fejlesztés költségvetése.

Gazdasági csoda

Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kijelentette: "ha Magyarországot megnézzük, aminek az utóbbi 8 évben tanúi lehettünk, az maga a gazdasági csoda." Hozzátette: Magyarországon az utóbbi négy évben évente 4,2 százalékot nőtt a gazdaság, az idei év első felében a külföldi működő tőke beáramlása 2,42 milliárd euró volt. A gazdasági miniszter azt javasolta, hogy a hosszú távú fejlesztéspolitika központjába állítsák a versenyképességet. Úgy vélte, hogy ezzel az eszközzel lehet pénzt teremteni a társadalompolitikai feladatok elvégzéséhez.

A gazdasági miniszter szerint Magyarország sikerességének érdekében a következő területeken kell befektetéseket végrehajtani a következő tíz évben: a foglalkoztatás bővítésébe, az oktatásba, a kutatás-fejlesztésbe, innovációba, infrastruktúra-fejlesztésbe és a beruházások ösztönzésébe. Ehhez azonban - tette hozzá - szükség van politikai konszenzusra is.

Kóka János a költségvetéssel kapcsolatban megállapította: "jó úton indult el a kormány, mikor azt mondta, hogy nem választási költségvetést készít. Hogyha ez így van, akkor bátran (...) tegyük fel azokat a kérdéseket, hogy tényleg szükség van-e 800 ezer alkalmazottra a közszférában, tényleg szükség van-e 19 megyére, 3200 önkormányzatra és 23 ezer adófizetői pénzből finanszírozottönkormányzati képviselőre, (...) 17 tárcára egy Magyarország méretű országban".

Szombattól alacsonyabb benzinár (Oldaltörés)

A benzin ára október 1-én 11 forinttal, a gázolajé több mint 10 forinttal csökkent - mondta Veres János szombat reggel, az MSZP választmányi ülését megelőzően, egy benzinkútnál tartott sajtótájékoztatón a benzinárakat ismertetve. Hozzátette: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy január 1-től, amikor az áfacsökkentés más termékekre is vonatkozik majd, annak hatása a fogyasztói árban is csökkenést idézzen elő. A miniszter szerint ez többek között az elektromos energia és a tartós fogyasztási cikkek árában lesz érezhető.

A kormány az üzemanyagárak csökkenésétől a benzinturizmus visszaesését és a forgalom "néhány százalékpontos" emelkedését várja. A pénzügyminiszter elmondta: csökkentés bevezetésével azért kellett 10 napot várni, mert a számítógépes rendszereket át kellett állítani átmenetileg 4 áfakulcs kezelésére, de hangsúlyozta: ilyen probléma január 1-én nem lesz.

Veres János a jövedéki adó csökkentésénél "logikusabb és racionálisabb" lépésnek nevezte az amúgy is tervezett áfacsökkentés előrehozását az üzemanyagok esetében. Kijelentette: az állam "letett" a jövedéki adó csökkentéséről, mert, mint mondta, a magyar költségvetésnek a hiány lefaragásához és a szociális juttatások biztosításához szüksége van a bevételre. Elmondta: a költségvetésben a kieső mintegy 160 milliárd forintnyi áfabevételt a minisztériumok bürokratikus kiadásainak az idei évhez képest 10 százalékos csökkentésével kívánják kompenzálni. Hozzátette: ez nem elbocsátásokat jelent.

EU-aggályok

Az unió állásfoglalását "tiszteletben tartjuk, köszönjük a figyelmeztetést, de Magyarország érdekében ezt a döntést kellett, hogy hozzuk" - utalt az EU áfacsökkentés miatt megfogalmazott markáns ellenvéleményére. Veres János kitért arra, hogy a kormány olyan politikát folytat, amely versenyhelyzetet teremt a jelenleg 25 százalékos áfás termékek piacán. Így január 1-től a termelők nem tudják megtenni, hogy nem adják oda a lakosságnak az áfacsökkentés 5 százalékos, fogyasztói árban 4 százalékos hatását - hangsúlyozta. A miniszter úgy vélekedett hogy a felső áfakulcs "sokáig" 20 százalék marad.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Rendkívüli kormányülés benzin-áfa-ügyben

A kormány a miniszterelnök kezdeményezésére soron kívüli ülést tart, hogy még ma 13 óráig be tudja nyújtani az Országgyűlésnek az áfa-törvény módosítását kezdeményező, a benzin és a gázolaj általános forgalmi adó tartalmának csökkentésére vonatkozó javaslatát.

MTI Gazdaság

Veres: nyereség vagy vagyon típusú adó válthatja ki az iparűzésit

Az iparűzési adó 100 százaléka vonható le 2006-tól a társasági adó alapjából a jelenlegi 50 százalék helyett, s 2008-tól nyereség vagy vagyon típusú adó válthatja ki ezt az adónemet - mondta Veres János pénzügyminiszter a Cégvezetők Klubja által szervezett konferencián.

MTI/hvg.hu Gazdaság

Áfatrükk a kormánytól a benzinárak csökkentésére

A kormány az üzemanyagok adótartalmának csökkentésekor úgy kerülné el az áfával kapcsolatos uniós szabályok megszegését, hogy minden érintett termékkörben már októberben 20 százalékosra csökkentené az általános adókulcsot, ám az üzemanyagok kivételével az összes terméknél elhalasztaná a csökkenés életbe léptetését jövő januárra, az eredetileg tervezett időpontra.

hvg.hu Gazdaság

Uniós szabályokba ütközik a magyar üzemanyagáfa csökkentése

A kormány javaslata szerint az üzemanyagok általános forgalmi adója (áfa) az eddigi 25-ről 20 százalékra csökkenne október 1-től. Ezzel a kormány bevezeti a negyedik áfakulcsot Magyarországon, ami az uniós szabályok szerint nem lehetséges – írja elemzésében az Ernst & Young tanácsadó cég.

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Autógyártás után most az akkumulátorgyártásban kell kulcspozíciót szerezni

Bullshit – a Hír Tv műsorába a halottgyalázás belefér, a tények már nem

Bullshit – a Hír Tv műsorába a halottgyalázás belefér, a tények már nem

Veszélyes, Magyarországon is elérhető "csodagyógyszer" miatt adtak ki figyelmeztetést

Veszélyes, Magyarországon is elérhető "csodagyógyszer" miatt adtak ki figyelmeztetést

Már az óvodásoknak is lehet magas vérnyomása a túlsúlytól

Már az óvodásoknak is lehet magas vérnyomása a túlsúlytól

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Véletlenül 30 centis kígyót csempészett a hátizsákjában egy férfi Floridából Hawaiira

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője

Erzsébet királynőnek fontosabb dolga is akad, mint a dédunokája keresztelője