szerző:
hvg.hu

Elszállt az esélye annak, hogy Magyarország 2010-ben bevezesse az eurót - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Aidan Manktelow, a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője. Szerinte csak 2012-13-ban jöhet a magyar euró, de a késés nem árthat sokat sem a forintnak, sem a befektetői érdeklődésnek.

hvg.hu: A magyar kormány nemrégiben megemelte a 2006-ra és az azt követő időszakra vonatkozó költségvetési hiánytervét, miután az EU az autópályaberuházások büdzsén belüli elszámolására kötelezte. Mennyire lehet reális terv így az euró 2010-es magyarországi bevezetése?

AM: Ma már semmi esélye sincs annak, hogy  ezt az időpontot tartani lehessen. Ehhez egy  jelentős mértékű takarékossági program bevezetésére lenne szükség 2007-08-ban. Ennek elfogadása politikailag valószinütlen, és gazdaságilag sem célszerű.

hvg.hu: Ideális esetben mi lehet a magyar euró bevezetésének céldátuma? Mit gondol a napokban felvetődött alternatívákról: 2012, 2013, vagy akár 2016-ról?

AM: Talán 2012 lehet az a dátum, amelyet mind a jelenlegi, mind pedig a következő magyar kormány elfogadhatónak tartana ahhoz, hogy Magyarország ne maradjon le a közös valuta bevezetésével a régióban. Mi arra számítunk, hogy Magyarország ha szűken is, de teljesítheti a maastrichti kritériumokat 2010-re, és 2012-ben bevezetheti az eurót. De fennáll annak a kockázata is, hogy a bevezetés időpontja 2013-ra csúszik többek között a 2010-es választásokhoz kapcsolódó esetleges fiskális lazítás miatt.

hvg.hu: Egyre hangosabbak azok az aggodalmak, hogy a magyar euró 2010 utáni bevezetése rontaná a gazdaság versenyképességét, illetve káros lenne a hazai exportőröknek is. Mi szólhat a halasztás mellett, illetve ellene?

AM: Az euró bevezetésének versenyképességre tett hatása jelentős mértékben attól függ majd, hogy milyen árfolyamon rögzítik a forint árfolyamát az euróhoz. A régi EU-tagállamok ipari lobbija - exportjuk versenyképességének növelése érdekében - várhatóan azt szeretné majd elérni, hogy a forintot minél erősebb árfolyamon rögzítsék az euróhoz. E a kockázat azonban az idő előrelahaladtával valószínűleg csökkenne.

Más gazdasági érvek is szólnak a közös valuta bevezetésének elhalasztása mellett. Az euró „kényszerzubbonya” nem igazán megfelelő az átmenet gazdaságok számára. Különösképp a kevésbé fejlett, de gyorsan növekvő gazdaságokra általában jellemző, relatíve magas infláció maastrichti kritériumoknak megfelelő leszorítása árthat a termelékenység és a gazdaság növekedésének.

Nem árthat sokat a forintnak az euró késése (Oldaltörés)

hvg.hu: A forint jelentősen gyengült a hiánycélok közelmúltbeli módosítása után, az elemzők pedig a költségvetési bizonytalanságok miatt további esésre számítanak. Hogyan hathat a forintra az euró bevezetésének esetleges elhalasztása? Várható-e, hogy a forint a spekulatőrök célpontjává válik, ha Magyarország a környező piacokhoz képest csak lemaradással cseréli le az euróra?

AM: Az EIU szerint a forint a jövő év elejére határozottan gyengülni fog. Ám ennek épp annyira lehet oka a parlamenti választásokkal és a kevésbé pozitív nemzetközi környezettel kapcsolatos bizonytalanság, mint az euró esetleges elhalasztása. Később a forint árfolyama stabilabbá válhat, még akkor is, ha Csehország, illetve Lengyelország Magyarország előtt egy-két évvel vezeti be az eurót.

hvg.hu: A hiány és az államadósság növekedésével Magyarország külső finanszírozásának költségei is szükségszerűen emelkedni fognak. Véleménye szerint hogyan értékelik a külföldi befektetők a magyar piacot a mostani helyzetben? Mennyivel nőhetnek a hiány finanszírozásának költségei?

AM: A magyar piac iránti befektetői érdeklődés továbbra is erős, részben a kamatkülönbségek miatt, részben pedig mert a gazdasági konvergenciával kapcsolatos hosszabb távú kilátások még mindig kedvezőek. Ennek ellenére a befektetők véleménye a növekvő nemzetközi kockázati tényezők miatt hirtelen meg is változhat. A magyar hiány külső, külföldi befektetők általi finanszírozása valóban drágább lesz, de nehéz megítélni, mennyivel nőhetnek valójában e költségek. A kiadások csökkenhetnének, ha az adóságokat finanszírozó  kötvénykibocsátások nagyobb részét a következő hónapokra időzítené a kormány, addíg, amíg kedvező a nemzetközi kamatszint. Ez persze  komoly árfolyamkockázattal is jár, mivel megvan az esélye, hogy a kibocsátások nyomán a forint esésnek indul. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

BNP Paribas: magyar euró legjobb esetben is csak 2012-ben

A kiújult költségvetési aggályok arra utalnak, hogy a magyar eurókonvergencia-pálya hosszabb és nehezebb lesz a piac által vártnál, a jelenlegi, támogató külső környezetben azonban csak valamilyen "rendkívül csalódást keltő" inflációs vagy költségvetési fejlemény okozhatna súlyos forint- és adósságpiaci zuhanást, áll az egyik vezető londoni befektetési bank heti térségi elemzésében.

hvg.hu Itthon

Euró: Kuncze Demjánékkal egyeztetne

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke nyílt levelet írt a gazdasági élet vezető szereplőinek, amelyben támogatásukat kérte az euró mihamarabbi bevezetéséhez.

MTI Gazdaság

Veres szerint tartható a 2010-es euró

A pénzügyminiszter 1,4 százalékos hiánycsökkenést vár jövőre. Szerinte 2008-ra megfelelhetünk a kritériumoknak és 2010-ben bevezethető a közös valuta. Ehhez azonban a közigazgatásra kevesebbet kell költeni és egészségügyi reform is kell.

MTI Gazdaság

Elemzők szerint a kormány az euróhalasztásra készül

Londoni feltörekvő piaci elemzők szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legutóbbi nyilatkozatai arra mutatnak, hogy a kormány az eurócsatlakozás halasztásának bejelentésére készül, és erre készíti fel a befektetőket is.

MTI Gazdaság

Akár 254 forintig is húzhat az euró

A forint csütörtökön hektikus ingadozás után jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót négy óra tájban 250,80/90 forinton jegyezték, több mint egy forinttal magasabban a szerdai 249,70/80 forintos szerdai árfolyamnál.

MTI Gazdaság

Veszített vonzerejéből az euró?

Belső problémák és az uniós intézményrendszer válsága az euró kezdi elveszteni vonzerejét a tavaly májusban csatlakozott új tagok számára - vélik elemzők. Az újonnan jöttek eredetileg 2010-ig be akarták fejezni csatlakozásukat az euróövezethez, de a zóna 22 tagúvá bővülése távolabbnak tűnik, mint valaha.

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

Magyar leleményesség: íme a 635 lóerős új Bentley kombi változata

Bátor ember a kínai elnök, meg merte enni Putyin ajándék fagyiját

Bátor ember a kínai elnök, meg merte enni Putyin ajándék fagyiját

Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Drámai képek a Notre-Dame első miséjén az áprilisi tűzeset óta

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek maradtak a vihar után

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

Leláncolva engedték a folyóba, azóta is keresik a szabadulóművészt

MÁV: Nem fér be mindenhova az emeletes vonat

MÁV: Nem fér be mindenhova az emeletes vonat