szerző:
hvg.hu

Korrekció, vagy trendforduló? Ezen a héten ez foglalkoztatja a befektetői társadalmat, miután az előzőekben azon hezitáltak, hogy fordulat előtt állunk, vagy csak kisebb megingás a töretlen trendben az árak, árfolyamok korrekciója.

Nos, a válasz ma egyszerűnek tűnik, a piacot csak rövid szemlélettel közelítve azt mondhatjuk, hogy ez bizony komoly trendváltás és semmiképpen sem korrekció.

Hosszabb időtávon vizsgálva a kérdést már egy kicsit árnyaltabb a kép, de ezen az időhorizonton (1 év) is inkább a piaci irányváltás jelei mutatkoznak. A piaci hangulat sok tényezőből tevődik össze, de alapvető fontosságú, hogy az adott térség, az adott ország és az adott szegmens milyen fundamentumok mentén működik és ezek milyen kilátásokat vetítenek előre a jövőre nézve az egyes instrumentumok tekintetében.

A hazai makrogazdasági helyzet már-már determinált iránya már korábban is látható volt, de a tőkemozgások irányának tolódásával hangsúlyosabbá váltak azok a tényezők, amelyek a helyzet romlását vetítik előre. Közben a nemzetközi környezet sem kedvez a hazai piacon befektetők számára, így érthető, hogy jelentős változások következtek be a piacokon.

Devizapiac. Az utóbbi egy évben már második alkalommal fordul elő, hogy a EUR/USD keresztárfolyam az 1,20-as szint elérése – de nem szignifikáns meghaladása – után a korábbi, gyengébb dollárt jelentő szintekre tért vissza.

Ennek okai közt a jegybanki tartalékok feltöltése – amely technikai tényezőnek tekinthető -, valamint az ismét erősödő amerikai kamatemelési félelmek állnak. Azért félelem, mert ugyan korábban is számított a piac az emelések többlépcsős folytatására, de az újabb makrogazdasági adatok (infláció, foglalkoztatottság) arra engednek következtetni, hogy az emelések mértéke jelentős gazdasági visszaesést fog előidézni, miközben az infláció tovább fokozódhat.Meg kell említeni, hogy éppen a kamatemelés volt az a tényező, amely korábban erősítette a zöldhasút, de akkor még úgy tűnt, hogy az Egyesült Államok minden megrázkódtatás nélkül képes kezelni a problémát.

Ma már az elemzők komoly aggodalmainak adnak hangot a gazdasági növekedés fenntarthatóságát illetően. A legfontosabb devizapár mozgása a hazai piacot sem hagyta érintetlenül, ami az európai konvergáló térség és általában a feltörekvő piacoktól való hirtelen elfordulást generálta, de ma még ez nem tendenciózus a külföldi befektetők részéről. Valószínű, hogy – mint mindig – a piac rövid távon túlreagálja az eseményeket.Mindenesetre a forint gyengülése szeptember elejétől trendszerű mozgás mellett ment végbe, a héten kialakult piaci kilengések ebbe a folyamatba illeszthető, technikai értelemben nem történt változás.

Ami mégis figyelmeztető jel lehet, az, hogy több elemző véleménye szerint Magyarország a „leggyengébb láncszem”, így egy komolyabb negatív tendencia itt végezheti a legnagyobb „pusztítást” a befektetéseket tekintve.

Fontos még kiemelni, hogy hosszabb távon szemlélve a helyzetet, szinte egyértelműen állítható, hogy a forint hozamok és az EUR/HUF jelenlegi szintje nincs összhangban a makrogazdasági helyzettel és a várakozásokkal. Vagy az árfolyam, vagy a hozamok oldalán (praktikusan inkább is-is) további – negatív elmozdulás várható.

Ajánlásunk ezért a továbbiakban is a devizapozíciók építését tartalmazza, de ezúttal a 250-es EUR/HUF-nál erősebb forint esetében (korábban 245-247-nél ajánlottuk). A mai helyzetben inkább a kötvény, illetve az árualapú (arany) befektetési alapokat ajánljuk.

Részvények: a kivárást ajánljuk (Oldaltörés)

Állampapírpiac. Az állampapírpiacon egyértelmű jele mutatkozik annak, hogy a tisztán spekulatív jellegű befektetők fordítanak pozíciójukon, ami jelen esetben azt jelenti, hogy a rövid oldali (alacsony futamidejű) kötvényeket DKJ-kat eladják, ami a hozamok emelkedéséhez vezetett.Az előző héten ajánlott 3-5 éves szegmens teljesítménye relatív jó volt, de nem érte el azt a szintet, amelyre számítottunk, ma pedig már inkább el kell adni ezeket az instrumentumokat is. Várakozásunk szerint a következő héten a hozamok tovább emelkedhetnek, véleményünk szerint párhuzamosan a futamidők teljes hosszán. Tehát kivárás a következő hétig, amikor reményeink szerint konszolidálódik a helyzet.

Részvénypiac. A BÉT-en is jelentős változások álltak be, az árak jelentős mértékben csökkentek. Itt is vannak olyan figyelmeztető jelek, amelyek óvatosságra intenek. Az esésben ezúttal magasabb forgalom alakult ki, mint az emelkedő napokon.Az esés mértéke csütörtökön 727 pont volt, ráadásul pénteken – még átmenetileg sem – korrigálta előző napi esését a piac, miközben a forgalom továbbra is élénk maradt.

Az osztalék alapon árazott részvények (szolgáltatók) a kamatemelkedés miatt, a Mol az általános olajipari „minipánik” miatt, míg az gyógyszergyártók a dollár gyengülése miatt szenvedtek jelentős veszteségeket.

Pillanatnyilag itt is a kivárást ajánljuk, de a forgalmi adatokra továbbra is komoly figyelmet kell fordítani, mert egy nagy forgalom melletti emelkedés rövid távon kiugró eredményeket hozhat. Amire érdemes ekkor koncentrálni; hozamcsökkenés esetén: szolgáltatók, erősödő dollár mellett gyógyszergyártók.

Ajánlások (Oldaltörés)


Állampapír piac:

állampapírok: tartás, kivárás

Vállalati kötvények:

- eladás

Nemzetközi részvénypiac:

- EU részvények: tartás,

- USA részvények: eladás,

- Orosz részvények: tartás

Hazai részvénypiac:

- Hazai részvények:

- vétel (feltételhez kötötten: Egis, Richter, Démász, Elmű, Mtelekom

Befektetési alapok:

ingatlan alapok vétele, euróban denominált alapok (arany-, kötvény alapok)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Semmi kattogás, semmi feszülés - kinéztünk a Kolorádó fesztiválra

Semmi kattogás, semmi feszülés - kinéztünk a Kolorádó fesztiválra

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

Tbilisziben leköpték az orosz tévéseket, akik fel is vették az incidenst

És azt a viccet ismeri, hogy George Clooney és Barack Obama ül egy motorcsónakban?

És azt a viccet ismeri, hogy George Clooney és Barack Obama ül egy motorcsónakban?

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

Évek óta húzódik Józsefváros káptalanfüredi gyerektáborának felújítása

A lábszár után a holttestet is megtalálták Mezőlaknál

A lábszár után a holttestet is megtalálták Mezőlaknál

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak

Szellemtanyákat is bevállalnak a hongkongiak