szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A következő öt évben 400-500 ezerre nő a postahivatalokban vezetett banki folyószámlák száma a Magyar Posta és az Erste Bank Hungary által tavaly év végén kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően - mondta Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója és Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatójukon.

A közös termékfejlesztésen alapuló, tavaly szeptemberi megállapodást tavaly novemberben újabb követte, ami a befektetési szolgáltatások elindítását is lehetővé tette a postahivataloknak. Ennek eredményeként 2005 szeptemberében már közel 60 ezren nyitottak a postahivatalokban folyószámlát, kilenc hónap alatt több, mint 5 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapban. Jelenleg a Magyar Posta 2.800 postahelye közül 200-ban, az év végére további 50, 2006 első negyedévében pedig már 320 postában lesznek elérhetőek az Erste Bankkal közösen kifejlesztett banki termékek.

A kifejezetten postai értékesítésre kifejlesztett termékeket egy, a Magyar Posta és az Erste Bank szakembereiből álló testület fejleszti ki, az értékesítésből származó jutalékon pedig osztozik a két társaság. A közeljövőben a jelenleg értékesített pénzpiaci alap mellett megjelenik a postahivatalokban egy ingatlan alap is, kártya alapú termékeket fejlesztenek ki és rövidesen különböző hitel- és betéti termékeket is piacra dobnak.

A Magyar Posta számára nagy kihívás a postai szolgáltatások fokozatos liberalizációja, illetve hogy a posta 2009-ben elveszíti monopolhelyzetét - mondta Szabó Pál. A pénzforgalmi üzletág a posta második legnagyobb üzletága, ennek erőteljes felfutását várják a banki együttműködéstől. Az Erte Bank, amely 2000-ben 1,6 százalék, ma 8-10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lakossági banki piacon, az öt éve megfogalmazott stratégia szerint 20-25 százalékot szeretne lecsípni a lakossági piacból - jelentette ki Kisbenedek Péter. Ehhez fiókhálózatát 2006 végéig 200-ra növeli, független alkuszokat foglalkoztat és erőteljesen fejleszti Internetes és telefonos értékesítő hálózatát. A negyedik csatorna, a Magyar Posta hálózata hatalmas fejlődési lehetőségeket rejt magában, ha ott speciálisan a postai ügyfelek számára kidolgozott terméket értékesítenek - mondta az Erste Bank Hungary elnök-vezérgazgatója. Így a postai együttműködéssel "a bank nem kannibalizálja saját ügyfélkörét, hanem egy másik ügyfélszegmenst szólít meg".

A Magyar Posta és az Erste Bank Hungary stratégiai megállapodása 2012-ig tart. A Magyar Posta 1997-ben ugyancsak 2012-ig szóló megállapodást kötött az OTP Bankkal. Az Erste-csoport 2003-ban vásárolta meg az állami tulajdonú Postabank Rt.-t és 2004 őszén jogilag is lezárult az Erste Bank Hungary és a Postabank Rt. fúziója. A Postbankot a 90-es évek elején a Magyar Posta alapította, s hálózatában értékesítette a Postabank forrásgyűjtő termékeit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Az Erste Bank megvette a Slovenská Sporitelnát

Az osztrák Erste Bank 122,285 millió euróért megvásárolta a Slovenská Sporitelna takarékpénztár 19,99 százalékát a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD), és ezzel övé a szlovák pénzintézet száz százaléka.

MTI Gazdaság

Egymilliós bírság az Erste alapkezelőjének

A felügyelet átfogó ellenőrzés során feltárt, letétkezeléssel kapcsolatos szabálytalanságok miatt 1 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte az Erste Bank Magyarország Befektetési Alapkezelő Rt.-t - tette közzé a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn.

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

A kormány március 16-ig meghosszabbította a veszélyhelyzetet

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Teljesen leáll az oktatás jövő héten a járvány miatt egy budapesti iskolában

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők

Biztonságról és védelemről tárgyaltak az uniós vezetők