szerző:
MTI

A magyar gazdaság képes arra, hogy 2008-ra teljesítse az euró bevezetésének előfeltételeit és így az országban bevezethető lesz 2010-ben az euró - mondta Veres János pénzügyminiszter csütörtökön Budapesten a XXI. Század Intézet rendezvényén, amelyet a Medgyessy-Gyurcsány-kormány három évének értékeléséről tartottak.

A 2006-ra beterjesztett költségvetés megfelelő hiánycsökkentést tartalmaz ahhoz, hogy a következő évben 4 százalékos legyen a GDP bővülése - emelte ki a pénzügyminiszter. A rendezvényen Csaba László, a Közép-európai Egyetem professzora úgy vélte: a gazdaság képes lenne ugyan a 2010-es euró-bevezetésre, a magyarországi gazdaságpolitika ehhez való hozzáállását azonban kétségesnek nevezte. A közgazdász az államháztartás helyzete, az ikerdeficit miatt felvetette egy esetleges pótköltségvetés lehetőségét is. Ez megítélése szerint jelezné a befektetőknek, hogy a kormány elkötelezett az államháztartás rendbetételére.

Veres János ezzel szemben úgy érvelt: nem kell pótköltségvetés, a 2006. évre beterjesztett büdzsében az 1,4 százalékpontosra tervezett államháztartási hiánycsökkentés elegendő ahhoz, hogy 2008-ra az ország teljesítse az euró bevezetésének kritériumait. Veres János pénzügyminiszter elöljáróban a 2003 nyarától tartó időszak gazdasági sikerének azt tartotta, hogy sikerült a hazai gazdaság pályáját átállítani a beruházás és exportnövekedés-vezérelt GDP-bővülésre. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt időszakban az országnak sikerült fenntartania az Európai Unió átlagos gazdasági bővüléséhez mért mintegy 2 százalékpontos növekedési többletet. A pénzügyminiszter aláhúzta: a következő években is megvan arra az esély, hogy ez a növekedési többlet fennmaradjon és  a magyar gazdaság a következő években 4-4,5 százalékkal bővüljön. A pénzügyminiszter szerint büszkék lehetünk arra, amilyen ütemben az infláció az elmúlt időszakban csökkent és még előtte vagyunk a következő évi jelentős mérséklődésnek.

"Az is igen kedvező fejleménye a magyar gazdaságnak, hogy az előző évben négymilliárd eurót meghaladó külföldi működőtőke érkezett az országba és az idei első félévben is kimagasló a működőtőke beáramlása" - mondta Veres János. A pénzügyminiszter kifejtette: az elmúlt három év alatt hozzávetőleg 360 ezer új munkahelyet sikerült teremteni, igaz, 40-50 ezer munkahely jelenti a többletet, mert közben mintegy 320 ezer munkahely megszűnt.

A pénzügyminiszter szerint ha összességében az államháztartási hiányt a következő években folyamatosan a tervezett ütemben csökkenteni tudja az ország, a 2 százalékpontos növekedési többlet megmaradhat és ez jelentősen segít az ország felzárkózásában az Európai Unió átlagához.

Csaba László úgy vélte: az euróbevezetés céldátumának, a tervezett 2010-nek az esetleges újabb eltolása igen kockázatos lenne. Véleménye szerint a tervezetthez képest nagyobb mértékben, akár 2-2,5 százalékponttal kellene csökkenteni az államháztartás deficitjét évente. "A kormánynak új, reális konvergencia-programot kellene bemutatnia, amihez szükség lenne társadalmi konszenzusra is" - húzta alá a közgazdász professzor.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

Veres szerint tartható a 2010-es euró

A pénzügyminiszter 1,4 százalékos hiánycsökkenést vár jövőre. Szerinte 2008-ra megfelelhetünk a kritériumoknak és 2010-ben bevezethető a közös valuta. Ehhez azonban a közigazgatásra kevesebbet kell költeni és egészségügyi reform is kell.

MTI Gazdaság

A BÉT elnöke az euró 2010-es bevezetése mellett érvel

Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde elnöke egyetért azon véleményekkel, miszerint nem szabad lemondani az euró 2010-es bevezetéséről, mert a céldátum újabb halasztása könnyen utat nyithat a költségvetési fegyelem további romlásának - írja a tőzsdeelnök Kuncze Gábor nyílt levelére küldött válaszában.

hvg.hu Gazdaság

EIU: "kényszerzubbony" lehet a magyar euró

Elszállt az esélye annak, hogy Magyarország 2010-ben bevezesse az eurót - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Aidan Manktelow, a londoni Economist Intelligence Unit (EIU) elemzője. Szerinte csak 2012-13-ban jöhet a magyar euró, de a késés nem árthat sokat sem a forintnak, sem a befektetői érdeklődésnek.

MTI Gazdaság

Veszített vonzerejéből az euró?

Belső problémák és az uniós intézményrendszer válsága az euró kezdi elveszteni vonzerejét a tavaly májusban csatlakozott új tagok számára - vélik elemzők. Az újonnan jöttek eredetileg 2010-ig be akarták fejezni csatlakozásukat az euróövezethez, de a zóna 22 tagúvá bővülése távolabbnak tűnik, mint valaha.

Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Ordított a pópa, kikergette a kórust a templomból Székesfehérváron

Rajmund kölyökkutyákat lopott, majd eladta

Rajmund kölyökkutyákat lopott, majd eladta

TGM: Személyes ügy

TGM: Személyes ügy

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Az iráni ajatollahra vetett ki szankciókat Trump

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

Egymillió forintra perli a BKV-t Ganxsta Zolee apja

A kormány a Gruevszki-találkozóról: Eddig is így volt, ezután is így lesz

A kormány a Gruevszki-találkozóról: Eddig is így volt, ezután is így lesz