A magyar kormány szándéka, hogy a magyar termelőket és a magyar termékeket minden lehetséges módon megvédje, ezért is tervezett 400 milliárd forintot meghaladó összeget a jövő évi agrárbüdzsébe - hangoztatta Batiz András kormányszóvivő.

A kormányszóvivő példaként jelezte, hogy jövőre az egy gazdára jutó támogatás összege 2 millió forint lesz, szemben az idei 1,6 millió forinttal. Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közölte: a jövő évi költségvetésben 400,3 milliárd forint áll rendelkezésre agrár- és vidékfejlesztésre. A miniszter úgy vélte azonban, hogy még ez az összeg is nagyobb lehet akkor, ha a tartalékképzésre és a valutaárfolyamok mozgásából adódó többletösszeget is hozzászámítják az agrárbüdzséhez. Ez így összesen 412 milliárd forintot tehet ki.

A Fidesz szerint kártyavár
Lengyel Zoltán, a Fidesz képviselője azt mondta: kártyavárnak tűnik a földművelésügyi minisztérium 2006-os költségvetése. Ismét egy hatalmas összeget mondott a miniszter, de azt is figyelembe kell venni, hogy a mezőgazdasági költségvetés növekménye az uniós támogatásból adódik, és nemzeti része nem változott - mondta. Hozzátette: a Száz lépés program agrár-vonatkozású részeivel
összevetve a 2006-os költségvetésben nem található meg az állatjóléti támogatások kifizetéséhez szükséges 10 milliárd forint, s az állati hullák megsemmisítésére szánt támogatási összeg egyötödére csökkent 2005-höz képest.

Az eddig rendelkezésre álló anyagokban a számvevőszék kérése ellenére nem szerepel külön soron a nemzeti kiegészítő támogatás. Ez egy közel 100 milliárdos összeg, amelyet mindenféleképpen le kell vonni a nemzeti részből, az efölött maradó összeg az, ami a kormány valós mozgástere a mezőgazdaság támogatására - fejtette ki Lengyel Zoltán.
 
Kitért arra, hogy a magyar gazdák töredékét kapják a
versenytársaiknak juttatott uniós támogatásnak. Ha a kormány felelősségteljesen tervezné az agárköltségvetést, akkor működtetné azokat a támogatási jogcímeket, amelyeket az unió engedélyezett - fűzte hozzá a fideszes képviselő.
A jövő évi kiemelt agrár-költségvetési célok között említette a miniszter a versenyképesség javítását, az uniós támogatások maximális kihasználását, a magyar nemzeti érdekek védelmét, a birtokszerkezet korszerűsítését, az agrár-intézményrendszer nodernizálását, valamint a bürokrácia csökkentését.

Gráf József jelezte: a 2006-os agrárbüdzsé 22 százalékkal magasabb az ideinél, azaz míg 2005-ben 328 milliárd forintot tett ki, addig jövőre 400,3 milliárd forintból gazdálkodhat az agrártárca. A 2002-es 212,5 milliárd forintot pedig 90 százalékkal haladja meg a jövő évi agrárköltségvetés - tette hozzá Gráf József.

Területalapú támogatásokra mintegy 200 milliárd forint jut jövőre, míg az agrár- és vidékfejlesztési programok megvalósítására, modernizációra, környezetvédelemre 113 milliárd forinttal kalkuláltak. E területen a SAPARD-kifizetésekkel, az AVOP-pályázatok finanszírozásával, valamint a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) programjainak megvalósításával számol az agrárkormányzat.

A nemzeti támogatások mértéke mintegy 56 milliárd forintra rúg. Létrejön a Nemzeti Kárenyhítési Alap 1,4 milliárd forintos forrásösszeggel. Az állati hulladék és vágóhídi melléktermék megsemmisítésének támogatására 1,3 milliárd forint jut, a kedvezményes földvásárlás kamattámogatására 700 millió forinttal kalkulál a jövő évi agrárköltségvetés. Emellett jut még támogatás a takarmánygabona elővásárlásának támogatására, a 2003-as aszálykár hitelek meghosszabbítására, valamint a szaktanácsadás támogatására is.

A földvásárlást, azaz hogy azok a gazdálkodók, akik nagyobb földterületen kívánnak gazdálkodni a jövőben ezt megtehessék, kedvezményes hitellel kívánja támogatni a kormány a földvételt.

A miniszter emlékeztetett rá: az így felvehető kölcsön összege 1-50 millió forint lehet, a megvásárolható földterület maximálisan 300 hektár, a kölcsön futamideje 5-20 évig terjedhet. A visszafizetési türelmi idő 2 év, a kamat 3,5 százalékos az állami 50 százalékos támogatással.

Az agrártárca irányítója külön is szólt arról, hogy a bor jövedéki adója a jövő évben nulla lesz, míg a termelőknek járó kompenzációs felár változatlanul 12 százalék marad, az áfa 25 százalékos kulcsa pedig 20 százalékra csökken.

Gráf József közölte azt is, hogy ügyfélbarát szakigazgatást kívánnak kialakítani, amelynek része néhány intézményi összevonás is. Ennek részleteit most dolgozzák ki a minisztériumban. A miniszter utalt arra is, hogy létszámleépítés is várható. Jelezte ugyanakkor azt, hogy ez nem "a fűnyíró elv" alapján történik majd, hanem az ésszerű munkamegosztást veszik figyelembe. Lesznek olyan területek, ahol drasztikusan mérséklődik a létszám, máshol viszont még esetleg nőhet is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kisebb földrengés volt a Heves megyei Tenknél

Kisebb földrengés volt a Heves megyei Tenknél

Nagykőrösön is összefogott az ellenzék

Nagykőrösön is összefogott az ellenzék

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Gazdag külföldieket csábítana Szaúd-Arábia, de igen komoly ennek az ára

Závecz: Karácsony Gergely a legnépszerűbb jelölt

Závecz: Karácsony Gergely a legnépszerűbb jelölt

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Francia Nagydíj - Hamilton rajt-cél győzelmet aratott

Megmenekülésük évfordulóját ünneplik a barlangból kimentett thaiföldi gyerekek

Megmenekülésük évfordulóját ünneplik a barlangból kimentett thaiföldi gyerekek