szerző:
KSH

Az ipari termelés 12,1 százalékkal bővült augusztusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, munkanaphatástól megtisztítva ez az erősödés 6,9 százalék - közölte gyorstájékoztatóban a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés volumene az év első nyolc hónapjában 6,7 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában. Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index augusztusban 1,5 százalékkal csökkent.

A most közölt adatok megegyeznek az előzetes számokkal. Egy évvel korábban, 2004 augusztusában 3,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés, munkanaptényezővel korrigálva 1,7 százalékkal csökkent az előző hónaphoz viszonyítva. Korrekciók nélkül az ipari termelés tavaly augusztusban 6,2 százalékkal, az év első nyolc hónapjában 9,2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Az idei év első nyolc hónapjában az ipari export 10,3, augusztusban 17,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét. Az augusztusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év nyolcadik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel 42 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 20,9 százalékkal bővült.

A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből több mint egyötöddel részesülő járműgyártás 25,4 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január-augusztusi belföldi értékesítése 4 százalékkal, az augusztusi 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét.

Az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 27,4 százalékkal a harmadik legnagyobb súlyú (a feldolgozóipari termelés mintegy hetedét adó) járműgyártás termelése nőtt az értékesítés kedvező alakulása miatt.

Kimagaslóan, 23,3 százalékkal bővült a gép, berendezés gyártása, ami a tényleges növekedésen túl az alacsony bázis következménye. A feldolgozóipari termelés mintegy 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer termelés 21,6 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét. A legnagyobb súlyú alág kiemelkedő teljesítménye az iroda-, számítógépgyártás, valamint a híradás-technikai termékek, készülékek átlagon felüli termelésének eredménye.

Az egy dolgozóra jutó ipari termelés a legalább 5 munkavállalót foglalkoztató vállalkozások körében az év első nyolc hónapjában - 2,9 százalékos létszámcsökkenéssel - 10 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Gazdaság

A KSH nem érti a Merrill Lynch fenntartásait

"A Központi Statisztikai Hivatal értetlenül áll a Merrill Lynch londoni irodája állítása előtt, mivel egyrészt a GDP számítását az Eurostat által jóváhagyott módszer, az Európai Számlarendszer alapján végzi, másrészt nem módosította a 2004. évi GDP adatokat" - áll a hivatal közleményében, amelyet szerdán juttattak el az MTI-nek.

MTI Gazdaság

KSH: 14 százalékkal több külföldi vendég

Az idén az első négy hónapban a kereskedelmi szálláshelyekre 770 ezer külföldi vendég érkezett, akik 2,2 millió vendégéjszakát töltöttek el; a vendégek száma 14, az éjszakáké 9 százalékkal nőtt - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

MTI Itthon

KSH: nyílik az agrárolló

A mezőgazdasági termékek termelői ára az idén január-áprilisban 11,9 százalékkal volt alacsonyabb a tavaly azonos időszakinál – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Gazdaság

KSH: több a külföldi vendég

Az idén az első félévben a kereskedelmi szálláshelyekre 1,5 millió külföldi vendég érkezett, akik 4,4 millió vendégéjszakát töltöttek el, a vendégek száma 2004 első félévéhez képest 9,5 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig 4 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.

MTI Gazdaság

KSH: nőtt a szállodák bevétele

Idén nőtt az első félévében a folyó áron számított bruttó szobaárbevétel és a vendégéjszakák száma az előző év azonos időszakához képest, a szállodák átlagosan 56 százalékos kihasználtsággal működtek.

MTI Gazdaság

KSH: csökkenő külkereskedelmi hiány

A külkereskedelmi termékforgalom január-májusi hiánya 1,081 milliárd euró volt az előzetes adatok szerint, szemben az egy évvel korábbi 2,033 milliárd euró deficittel.

Itthon

KSH-elnökök jönnek, KSH-elnökök mennek

Sokan hiszik, hogy az éppen hivatalban lévő kormány előbb-utóbb búcsút int az előd által otthagyott KSH-menedzsmentnek, saját híveivel tölti fel a Központi Statisztikai Hivatalt, akik véletlenül sem közölnek kellemetlen adatokat az ország helyzetéről. Megoldást a KSH-elnökök függelmi helyzetének megváltozása hozna.

MTI Gazdaság

KSH: közel egy százalékkal több a munkanélküli

A tavaly december és az idén február közötti időszakban a munkanélküliségi ráta 6,9 százalék volt, 0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Vírusos fertőzés fenyegeti a Görögországban nyaralókat

Vírusos fertőzés fenyegeti a Görögországban nyaralókat

A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly

A Fradi 17 milliárdnyi közpénzt kapott tavaly

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

A volt MTI-vezér "történelmi kötődésből" él exkluzív bérlakásban a Várban

Tőzsdére megy az MKB

Tőzsdére megy az MKB

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Magyar halakat nevel Algériában a Fradi volt focistája

Videó: már utasfülkéje sincs a Volvo önvezető elektromos vontatójának

Videó: már utasfülkéje sincs a Volvo önvezető elektromos vontatójának