szerző:
MTI

Január elsejétől "dicsőségtáblát" vezet az APEH, ahová a legpedánsabban adózók kerülhetnek fel - írja a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó adószakértők szerint azonban a listára felkerüléshez meghatározott kategóriák nem megfelelők, így az torzított lesz.

Az adókötelezettségeiket hosszú időn keresztül kifogástalanul teljesítő adózókat érdemes megkülönböztetni azoktól, akik kifogásolható módon teljesítik a kötelezettségeiket - ezzel magyarázta a jogalkotó, hogy 2006. január elsejétől az adózás rendjéről szóló törvény bevezeti a minősített adózó fogalmát - írja a Világgazdaság. A lap szerint ezt a kiváltságos címet csak a vállalkozási tevékenységet végzők szerezhetik meg kérelem alapján. A kérelem benyújtására nyomtatványt rendszeresítenek, amelynek kialakításán jelenleg dolgoznak az adóhatóságnál, mint ahogy az adatbázis szerkezetén is. Önkéntesen

A dicsőségtáblára tehát önkéntes alapon lehet rákerülni, amelyet az interneten is közzétesz az APEH. A törvény szerint minősített adózónak az számít, aki a kérelem beadását megelőzően legalább három éve működött, s a kérelem beadását megelőző elévülési időn belül (gyakorlatilag hat év) az adóhatóság nem állapított meg terhére adóhiányt, nem indított ellene végrehajtási eljárást, illetőleg az adózó fizetési könnyítés, adómérséklés iránti kérelmet nem terjesztett elő.

Adószakértők szerint a minősített adózói kategória elnyeréséhez meghatározott kritériumok nem megfelelők, így torzított lesz a lista. A Világgazdaságnak nyilatkozó Oszkó Péter, a Deloitte adópartnere szerint ugyanis erre nem kerülhetnek fel azok a nagyobb vállalkozások, amelyeket folyamatosan ellenőriznek, s az adószabályok bonyolultsága miatt óhatatlan, hogy időnként másképp értelmezik a szabályokat, mint a hatóság, ezért adóhiányt állapítanak meg náluk. Ugyanakkor ott lesznek majd a listán azok a kisebb cégek, amelyeket soha nem talál meg az APEH, miközben bejelentetlen alkalmazottat foglalkoztatnak, folyamatosan kevesebb közterhet fizetnek a szükségesnél.

Hasonlóan vélekedett a lapnak Heinczinger Róbert, az Ernst & Young adópartnere is, aki szerint ritka az olyan adóellenőrzés, ahol nincs megállapított - akár minimális - adóhiány. Ezeket rendezve azonban a cégeknek fel kellene kerülniük erre a pozitív listára. Oszkó szerint amíg az APEH ellenőrzési gyakorlata nem változik, s tartalmi adóvizsgálatokkal szemben a formai előírások betartásának ellenőrzését részesítik előnyben, s nem érik el számítógépes rendszerükből azokat a cégeket, amelyek tudatosan az államkassza megkárosítására törekszenek, addig nincs értelme a minősített adózói kategóriának. A listára így ugyanis csak azok kerülhetnek fel, akiket nem ellenőriznek.

Véleményük szerint amíg az adóhatóságnál nem végeznek tartalmi adóvizsgálatokat, addig ilyen listának nem sok értelme van, mivel csak azok kerülnek fel rá, akiket nem ellenőriznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Fegyelmi eljárás indult egy APEH-köztisztviselő ellen

Fegyelmi eljárás indult az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban (APEH) az ellen az adóhivatali köztisztviselő ellen, akit adótitoknak minősülő adatok szabálytalan letöltésével gyanúsítanak - közölte az adóhatóság csütörtökön.

Gazdaság

APEH: 11,6 milliárdos felajánlás az szja 1 százalékából

Az adóhatóság által eddig feldolgozott nyilatkozatok szerint az elmúlt évi szja-bevallások alapján több mint 4,33 millió bevallást készítő magánszemély közül 1,408 millióan rendelkeztek a személyi jövedelemadójuk egy, illetve egy-egy százalékáról - mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal elnökhelyettese.

MTI Gazdaság

Az APEH elutasítja a fellebbezések túlnyomó részét

Az év első 2 hónapjában az APEH hatósági főosztálya összesen 1904 jogorvoslati kérelemmel foglalkozott, a másodfokú határozatok 86,3 százaléka helybenhagyó volt - közölte az ellenőrző hatóság internetes honlapján szerdán.

MTI Gazdaság

Razziát tartott az APEH Ferihegyen

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 36 adóellenőre múlt csütörtökön az építőipari foglalkoztatást ellenőrizte Ferihegy 1-es terminálján, és megállapította, hogy két foglalkoztató nem tett teljesen eleget bejelentési kötelezettségének.

Gazdaság

APEH: százmilliós eltitkolt jövedelmek

Alaposan megnőtt a vagyongyarapodásos vizsgálatok hatékonysága az év első hat hónapjában. Az ilyen típusú ellenőrzések során az első fél évben átlagosan csaknem tízmillió forint volt a feltárt nettó adókülönbözet, míg tavaly ennél jóval kevesebb. Több olyan vállalkozót vizsgálnak, akik százmilliós nagyságrendű jövedelem forrását nem tudták igazolni.

hvg.hu Itthon

Nehezen talál feketemunkást az APEH

Ezeregyszáz építkezésen dolgozó munkás közül mindössze kilencről sikerült bebizonyítani, hogy feketén foglalkozatták, jelentette be hétfőn az APEH egy április 27-én végzett ellenőrzés tapasztalataira hivatkozva.

Hét nap

APEH-MEGLEPETÉS

Soron kívül kért adatokat augusztus hónapra az általános forgalmi adó (áfa) szeptember 20-án esedékes befizetési és...

Elutasítják a palesztinok a közel-keleti béketerv gazdasági részét

Elutasítják a palesztinok a közel-keleti béketerv gazdasági részét

Imamoglu győzött, Yildirim gratulált, Erdogan elvesztette Isztambult

Imamoglu győzött, Yildirim gratulált, Erdogan elvesztette Isztambult

Járványügyi vizsgálat indult az orfűi megbetegedések miatt

Járványügyi vizsgálat indult az orfűi megbetegedések miatt

Nem használhatják a tachográfot

Nem használhatják a tachográfot

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá

A magyar gazdaság újabb szektora kerül külföldi befolyás alá

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója

Meghalt Inzelt Péter, a SZTAKI volt igazgatója