szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A budapesti és a New York-i tőzsdén hamarosan bevezetik egy kénmentesített Urals exportolajfajta jegyzését - erősítette meg az orosz pénzügyminiszter.

Régiós olajpiac Budapesten
Még az év végéig elindulhat a közép-európai nyersolaj-kontraktus kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén - közölte idén februárban a budapesti börze, miután vezetői a közös termék kidolgozásáról megegyezést írtak alá a New York Mercantile Exchange (NYMEX) elnökével. A budapesti és a New York-i tőzsde szakértői a kereskedők hozzáférését egymás piacaihoz, valamint a közös kontraktus elszámolásának lehetséges megoldásait is kidolgozták. 
Részletek
Alekszej Kudrin a húsz vezető fejlett és fejlődő ország (G20) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek Peking melletti tanácskozásán bejelentette, hogy az erre vonatkozó megállapodások már létrejöttek, és jelenleg a megvalósítás mechanizmusainak végső előkészítése folyik - adta hírül az Izvesztyija, a Kommerszant, a Gazeta és a Nyezaviszimaja Gazeta hétfőn.

Az orosz Urals hordójának ára jelenleg öt dollárral marad el a nyugat-európai Brent márkáétól, aminek két fő oka van. Az egyik az, hogy az Urals árát jelenleg nem tőzsdei úton, hanem az olajkereskedők telefonos megkérdezése alapján határozzák meg, ami nem igazán átlátható módszer.

A másik az, hogy az Urals minősége gyengébb, magas kéntartalma miatt. Ezért az orosz hatóságok a Tatneft és a Bashneft cégek kéndús olajának kirekesztését fontolgatták az exportcsővezetékekből.

Vlagyimir Putyin orosz elnök még nyáron megbízta minisztereit, hogy küszöböljék ki az Urals és a Brent közötti igazságtalan árkülönbözetet. Amikor a budapesti tőzsdén megkezdik a határidős kereskedést az Uralsszal, egyben bejelentik, hogy annak kéntartalmát csökkentették - feltételezte a Kommerszant, amely szerint magyar részről rámutattak erre a problémára Mihail Fradkov orosz miniszterelnök és Andrej Saronov gazdasági miniszterhelyettes múlt hónapi budapesti tárgyalásain.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

A brit város, amely ontja magából a metál és poplegendákat

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Vészjelzést adott le a Huawei, egyszerűen elfogynak a chipek

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai

Egy percen múlt, hogy megússzák a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai