szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az euróövezetben októberben 2,5 százalékos volt a tizenkét havi infláció, a szeptemberi 2,6 százalék után – közölték az EU statisztikai hivatalában pénteken előzetes becslésként.

Az euróövezetben szeptemberben átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,6 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben, jelentették az EU statisztikai hivatalában a múlt héten végleges adatként. Az előzetes becslés 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt jelzett szeptemberről. Augusztusban 2,2 százalékos volt a tizenkét havi infláció az euróövezetben.

Az egész EU-ban szeptemberben átlagosan ugyancsak 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, és 2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly szeptemberben. Augusztusban 2,2 volt a tizenkét havi infláció az EU átlagában is.

A szeptemberi infláció, egyértelműen az energia drágulása miatt (szeptember elején tetőzött az olaj ára) jócskán meghaladta az Európai Központi Bank (EKB) "legföljebb 2 százalékos" célszámát, azonban a maginfláció a múlt hónapban sem jelzett belső inflációs nyomást. Az energiaárak nélkül a tizenkét havi infláció szeptemberben csak 1,4 százalékra gyorsult az euróövezet átlagában az augusztusi, júliusi és júniusi 1,3-1,3 százalékról, ezt is nagyrészt a vámraktárakban visszatartott kínai textiláruk egyszeri, hiánykeltő hatása okozta, bár az átlagnál gyorsabban drágult az alkohol és a dohány is. Ennek ellenére az EKB lassacskán tartani kezd az energiaárak továbbgyűrűző, tartósabb hatásától.

Korábban a legtöbb elemző erre az évre csökkenő inflációt valószínűsített az euróövezet számára, 1,7 százalékos tizenkét havi ütem felé, de az energiaárak emelkedése – a kőolaj eddig több mint 50 százalékos idei drágulása – miatt ez nem igazolódott, habár a maginfláció továbbra is alacsony. Így az Európai Központi Bank, inkább a gyenge, lassuló GDP-növekedésre figyelve, tartani tudta a rekord alacsony kamatát 2 százalékon.

Az új adat láttán az EKB kormányzótanácsának egyik tagja, Nout Wellink azt mondta, hogy "az infláció egyre aggasztóbb". – A szavak már nem elegendők. Nem tudom, mikor jön el a cselekvés pillanata, de az olajárak fognak dönteni – mondta Wellink.

Az EKB a várhatóan december elsején megjelenő, legközelebbi saját inflációs előrejelzéséig már nem fogja emelni az irányadó kamatszintjét, de a távolabbi jövőt illetően az elemzők hovatovább biztosra veszik az emelést.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Veres: az olajárak nem igazán érintik az inflációt

Az unió pénzügyminiszterei szerint a nagy olajtermelő országoknak a magas olajárakból befolyó pótlólagos jövedelmeik egy részét termelési kapacitásaik növelését célzó beruházásokra kellene fordítaniuk.

KSH Gazdaság

Az inflációt felülmúlva vásárolunk

A kiskereskedelmi forgalom az idén az első félévben 4,8 százalékkal, ezen belül a második negyedévben 6,2 százalékkal, júniusban 5,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított volumenindexek alapján - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.

MTI Gazdaság

Járai: 3 százalékos inflációs cél az euró előszobájában

A kormány és a Magyar Nemzeti Bank közös döntése értelmében 2007-től a jegybank áttér az éves inflációs cél megjelölésére, amely az ERM-II-be, az euróövezet előszobájába való belépéséig 3 százalék - jelentette be hétfői tájékoztatóján Járai Zsigmond, a jegybank elnöke.

MTI Gazdaság

A vártnál alacsonyabb infláció

A fogyasztói árak az idén augusztusban 0,4 százalékkal csökkentek az egy hónappal korábbihoz képest, és 3,6 százalékkal haladták meg a 2004 augusztusi szintet.

A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

A biztonságos netezésről szóló társasjátékot adott ki a Microsoft, itt letöltheti

Szabadon járkálnak a koronavírus-járvány olasz epicentrumából jött egri vízilabdázók

Szabadon járkálnak a koronavírus-járvány olasz epicentrumából jött egri vízilabdázók

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette

Több szól a ketogén diéta ellen, mint mellette