szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Unióban az élelmiszer-biztonsági kockázatokról szóló tagállami bejelentések száma 2005-ben 22 százalékkal növekedett az előző évihez viszonyítva - közölte a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal az Európai Bizottság élelmiszer és takarmány gyors veszély jelzési rendszerérének (RASFF) 2005. évi adatait pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint 2004-ben 2.588, 2005-ben 3.158 bejelentés érkezett a rendszerbe a tagállamoktól. A növekvő számú jelzés az új tagállamok javuló ellenőrzésének, a bővítés következtében megnövekedett importnak, a több ellenőrzésnek köszönhető.

Tavaly az összes bejelentésből az azonnali intézkedést igénylő esetek száma 956 volt, tájékoztatás történt 2202 alkalommal. A már piacon lévő, sürgető veszélyt jelentő kifogásolt élelmiszer vagy takarmány 61 százaléka bizonyult uniós származásúnak. E csoportba elsősorban hal és haltermékek, hús és hústermékek és gyógy és fűszernövények tartoztak.

A tavalyi tájékoztatások 78 százaléka az unión kívüli harmadik országból származó import termékekkel volt kapcsolatos, egyharmaduk a dió és dióféle termékekre vonatkozott.

A közlemény szerint a múlt évi adatok alapján nőtt a határellenőrzés utáni visszautasítások száma, azaz a kifogásolt árut az EU határon a vizsgálati eredmény megérkezéséig feltartóztatták, a nem biztonságos termékeket visszautasították.

A hibás szállítás megismétlődésének megakadályozására a többször ilyen terméket szállító országnak az EU figyelmeztetést küld, súlyosabb esetben hivatalos levelet juttat el az adott ország illetékes hatóságának. Utóbbi esetben például megvonhatják a termék előállítójának EU piacra történő exportjogát vagy növelik az érintett termékek ellenőrzéseinek számát.

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal emlékeztet arra, hogy az EU élelmiszer-biztonsági előírásai a világ legszigorúbb szabályozásai közé tartoznak. A cél annak biztosítása, hogy az összes értékesítésre kerülő élelmiszer és takarmány biztonságos és jó minőségű legyen. Mindezek ellenére előfordul, hogy egy termék veszélyezteti a fogyasztó egészségét és biztonságát, ezért szükségessé válik az azonnali ellenőrzés és a gyors, hatékony információ csere.

A RASFF rendszer garantálja azt, hogy probléma esetén az élelmiszer láncban az információt gyorsan továbbítva a legkisebb mértékűre csökkentsék a fogyasztót fenyegető bármely veszélyt.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!