szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb hat hónapos diszkont-kincstárjegyet értékesített a szerdai aukción az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK tájékoztatása szerint a meghirdetett 35 milliárd forint névértékű papírra 56,13 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, amelyből a kincstár csak 25 milliárd forintnyit fogadott el.

Az aukción 8,62 százalékos átlaghozam alakult ki a nemzetközi értékpapír-piaci szövetség (ISMA) ajánlása alapján számítva. Ez 32 bázisponttal magasabb a keddi másodpiaci referenciahozamnál, a két héttel ezelőtt tartott legutóbbi aukció átlaghozamát pedig 56 bázisponttal haladja meg. A legalacsonyabb elfogadott hozam 8,40 százalék, a legmagasabb 8,70 százalék volt.

Az alacsony kereslet az aukción a piac bizonytalanságát, a befektetők óvatosságát jelzi a kereskedők szerint. A hozamemelkedéshez az is hozzájárult, hogy az aukciót megelőzően kötvényeladási hullám indult meg a másodpiacon, aminek hatására 5-8 ponttal följebb mentek az éven túli hozamok.

A forint is gyengült délelőtt, a reggeli 276,00-ról 277,00 forintig emelkedett az euró jegyzése, délre viszont korrigált az árfolyam, ekkor 275,50 forinton jegyezték az uniós devizát.

Az alábbiakban a legutóbbi aukciók hozamát és azok változásait közöljük: kötvények 15 éves (ISMA): 7,45 százalék +0,29 kötvények tízéves (ISMA): 7,66 százalék +0,01 kötvények ötéves (ISMA): 8,12 százalék +0,11 kötvények hároméves(ISMA): 8,30 százalék +0,12 kincstárjegy 12 hónapos (ISMA): 8,36 százalék +0,28 kincstárjegy 6 hónapos (ISMA): 8,62 százalék +0,56 kincstárjegy 3 hónapos (ISMA): 8,16 százalék +0,12 likviditási kincstárjegy (ISMA): 7,92 százalék +0,30

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Érdektelenség a likviditási kincstárjegy aukción

A hathetes hátralévő futamidejű likviditási diszkont-kincstárjegy hétfői aukcióján a felajánlott 40 milliárd forintos mennyiségre mindössze 26,02 milliárd forintnyi ajánlat érkezett, amit teljes egészében elfogadott az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) hétfőn.

MTI Gazdaság

Ötmilliárddal több kincstárjegyet adtak el az aukción

A keddre meghirdetett három hónapos diszkont-kincstárjegy aukcióra 121,4 milliárd forintnyi jegyzés érkezett, ebből a meghirdetett 40 milliárd forintnál 5 milliárd forinttal több ajánlatot fogadott el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) – közölte a társaság.

MTI Gazdaság

Sikeres államkötvény aukciók, erősödő forint

Több mint kétszeres jegyzés érkezett a 2011/B ötéves és a 2016/C államkötvény csütörtöki aukciójára is - nem igazolódtak azok a félelmek, amelyek a kamatadó bevezetése előtti utolsó napon az egyéves papírok elszívó hatásától tartottak.

MTI Gazdaság

Új magyar aukciós rekord Párizsban

Több mint 400 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára egy Párizsban nemrégiben tartott árverésen a Budapesten született szobrász, Miklós Gusztáv alkotása.

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Nem működik a Spotify, nem játssza le a zenéket

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Áttörő felfedezést tettek az olasz fizikusok, segíthet megérteni a világegyetem működését

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból

Kínából is hamarabb reagáltak a lélegeztetőgépek hibájára, mint az érintett zalaegerszegi kórházból