szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Japan Credit Rating hitelminősítő intézet szerdán egy fokozattal lejjebb sorolta Magyarország hosszú távú szuverén devizaadósságait, kötvényeit, egyben leminősítette a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott kötvényeket, hosszú távú tartozásokat is.

A JCR honlapján megjelentetett közlemény szerint a JCR nem változtatott a forintban meglévő hosszú távú szuverén tartozások, illetve az MNB helyi valutában meglévő tartozásai minősítésén.

A döntés értelmében a hosszú távú devizatartozások az eddigi "A" fokozatról az "A-" fokozatba kerültek át. A hosszú távú forintban meglévő tartozások besorolása változatlanul "A" fokozatú.

A japán hitelminősítő az átsorolást azzal indokolta, hogy az államháztartás idei évi hiánya gyorsabban növekszik, mint ahogyan azt a JCR korábban prognosztizálta, továbbá, hogy az intézet bizonytalannak tartja a kormány új konvergenciaprogramját alátámasztó pénzügyi intézkedések teljes végrehajtását. 

A bevételek és kiadások jelenlegi alakulása alapján a hiány várhatóan meghaladja a GDP 10 százalékát. A deficitcsökkentő intézkedések teljes megvalósítása bármely vezetés számára nehézségekkel jár, és olyan átfogó pénzügyi reformot igényel, amely a nyugdíjrendszert, az egészségügyi rendszert is magába foglalja. Ez utóbbiakat eddig érintetlenül hagyták - olvasható a JCR honlapján.

A JCR értékelésében kétségesnek tartja, hogy a kormány miként tudja mérsékelni az államháztartás hiányát, de hozzáteszi: „bizonyos előrelépés várható, mivel a kormánynak 2007 áprilisa után évente kétszer jelentést kell tennie az Európai Bizottságnak a deficitmérséklő intézkedések megvalósításáról.”

A jelentősebb hitelminősítő intézetek közül a Fitch Rating egyelőre nem minősítette át a magyar tartozásokat, azok kilátását viszont rontotta a leminősítést valószínűsítő negatívra. Hasonlóan döntött a Standard and Poor's is, amely a reformtörekvések és a pénzügyi kiigazítások megvalósítása függvényében döntött a későbbi esetleges átsorolásról. A Moody's szintén felülvizsgálat alá vette a magyar deviza-és forint tartozásokat, de átsorolásról nem döntött. A JCR az első, amely az eddigi szokásokkal szakítva elsőként döntött az átsorolásról.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Moodys: marad az elsőrendű magyar besorolás

Az elsőrendű befektetői magyar adósbesorolás Magyarország előrehaladott pénzügyi és gazdasági EU-integrációját, valamint a szilárd közadósság-kezelést tükrözi – áll a Moody's Investors Service jelentésében.

MTI/hvg.hu Gazdaság

A Moody’s gyengülést okozott, de már erősödik a forint

Hétfőn korán reggel gyengült a forint a Moody,s hitelminősítő intézet péntek késő esti váratlan közleményére, de a hatás rövidig tartott. Az eurót korán reggel 277,10/20 forinton jegyezték, kilenc óra tájban pedig már 275,50/60 forinton kereskedtek vele a pénteki 276,40/60 forint után.

MTI Gazdaság

A JCR is rontott Magyarország hitelminősítésén

Egy fokozattal rontotta - jóllehet továbbra is az elsőrendű befektetői sávban tartotta - a magyar szuverén forintadósság besorolását a Japan Credit Rating Agency (JCR) arra hivatkozva, hogy a választások után sem várható gyors költségvetési konszolidáció.

MTI Gazdaság

Rémhírnek bizonyul Magyarország hitelminősítése?

"Rémhírnek" minősítette a magyar szuverén adósosztályzat közeli leminősítéséről szóló piaci értesüléseket a Moody's Investors Service illetékes alelnöke, aki szerint a Moody's és a többi hitelminősítő magyar besorolása közötti több fokozatnyi különbség az eltérő minősítési módszerekből ered.

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

Felmentették a nőt, akiről azt hitték, hogy 28 évig tartotta fogva a fiát

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

„A Néppártnak most kell kitennie a Fideszt”

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja

Meghalt Kozák László, Kis Grófo édesapja