szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A múlt év végén kötelező gépjármű felelősségbiztosítót (kgfb) váltó autósok száma körülbelül 400 ezer volt, a vesztesek és a nyertesek között nagyobb és kisebb biztosítók is voltak, a mai állás szerint a két legnagyobb piaci szereplő nem veszített ügyfeleket.

Miután végleges számok majd csak februárban lesznek az egyes biztosítóknál, a váltás irányára a nagy internetes brókerek adataiból lehet következtetni.
 
A biztositas.hu-nál 40 százalékkal emelkedtek múlt év utolsó két hónapjában az új kötések, az egy évvel korábbihoz képest - mondta Rácz István ügyvezető. Az 52 ezer új szerződő 20 százaléka választotta a Közlekedési Biztosító Egyesületet (KÖBE), 16 százaléka az Uniqa Biztosítót, 10 százaléka a most piacra lépett Signal Biztosítót, míg 9 százaléka a MÁV Általános Biztosító Egyesületet.
 
Az első négy helyezett ugyanaz a netrisk.hu brókernél is, csak éppen a sorrend más. Náluk az Uniqa vezet 17 százalékkal, azt követi a MÁV Egyesület 15, a KÖBE 12, illetve a Signal 9,5 százalékkal. Haraszti Zsolt ügyvezető úgy vélte, hogy a két cég közti sorrend-különbséget az okozza, hogy az ő rendszerükben kötelező volt végigmenni valamennyi kedvezményen, így többen találtak olyat, amire nem is gondoltak. A netrisk.hu egyébként 62 500 ezer új szerződést kötött, éppen annyit, mint egy évvel korábban.
 
A felmondások sorrendje a biztositas.hu-nál: Allianz (25 százalék), Generali-Providencia (15 százalék), K&H (12 százalék), Magyar Posta Biztosító (9 százalék). Ugyan ez a netrisk.hu-nál: Allianz (24 százalék), Generali-Providencia (11,5 százalék), K&H (11 százalék), Magyar Posta Biztosító (8 százalék).
 
Az elszerződés miatt a brókereknél veszteséget mutató biztosítók közül az Allianznál - a sajtóosztálytól kapott nem végleges adatok szerint - 120 ezer új szerződés áll szemben 100 ezer felmondással, vagyis a szaldó pozitív. A legnagyobb autós biztosító évek óta veszteséggel zárta a váltási időszakot.
 
A Generali-Providencia (a második számú piaci szereplő) 60 ezer felmondással és ugyanennyi új kötéssel - szintén nem végleges adatok alapján - nullszaldóval jött ki a váltásból - mondta Jákfalvi Zoltán gépjármű biztosítási osztályvezető.
 
A nyertesek közül az Uniqa 29 ezer felmondást regisztrált, és idáig 34 500 új szerződést vettek számba - mondta Ertl Pál, a biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja. Az új szerződések száma azonban emelkedni fog, mivel még több tízezret nem dolgoztak fel.
 
A MÁV Egyesületnél 11 ezer felmondással szemben áll 25 ezer új kötés - közölte Banyár József felügyeleti biztos. Pedig a biztosító csak egy hónapos késéssel, december elején szállhatott be a versenybe.
 
A KÖBE 25 ezer felmondás mellett 42-44 ezer új szerződést kötött.
 
A megkérdezett szakértők az egy évvel korábbi 380 ezer helyett 400 ezerre teszik a biztosítót váltók számát. A nyertesek és vesztesek végleges mérlege csak február vége felé készíthető el, ám valószínűsíthető, hogy a nagyok kevesebb ügyfelet veszítettek, mint egy éve és a kis biztosítók között is voltak olyanok, akik kevesebb ügyféllel kezdték az idei évet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Az idei kötelezők eddigi vesztese az Allianz

A novemberi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampány eddig eltelt időszakában a legtöbb szerződést a KÖBE szerezte – derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz adataiból. Ezt követően némileg „sűrűsödik” a mezőny, hiszen nem sokkal lemaradva egymástól a Signal, az UNIQA, a MÁV és az OTP Garancia következik a sorban.

MTI/hvg.hu Autó

Kötelező: 270 ezer forintos különbség is lehet

A régi ügyfeleket minimális díjemeléssel, az újakat kedvezményekkel igyekszenek magukhoz vonzani a biztosítók a gépjármű kötelező felelősségbiztosítási kampányban - legalábbis így látják az internetes alkuszok, akik gőzerővel dolgoznak azon, hogy két-három napon belül a legjobb ajánlatot tehessék az autótulajdonosoknak.

hvg.hu Autó

Már csak néhány napig köthető meg az új kötelező

Előzetes becslések szerint a 3 és fél millió autós mintegy 10 százaléka döntött úgy december 1-jéig, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a jövő évre más biztosítónál köti meg.