szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország jelentős mennyiségű bioüzemanyagot is tudna szállítani az Európai Uniónak - jelentette ki az orosz mezőgazdasági miniszter a Berlinben zajló Grüne Woche nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításon.

Alekszej Gorgyejev kijelentette, hogy Oroszország 20 millió hektáron tudna a bioüzemanyag előállítására alkalmas növényeket termeszteni. Emellett Oroszország hatalmas erdőségei is jó lehetőségeket kínálnak a bioenergia termelésre.
   
Oroszország az EU legjelentősebb repceszállítója is lehet az orosz mezőgazdasági miniszter szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Autó

Népszerűsödő bioüzemanyagok

Rohamosan terjed a bioüzemanyagok használata; az USA-ban immár 5 millió olyan jármű fut, amelynek motorja bioetanollal is működik. A magas olajár keltette érdeklődés ellenére az áttöréshez a termelés fokozása, a benzinkutak, a szállítási infrastruktúra átalakítása is szükséges.

hvg.hu Autó

A PSA elkötelezett a bioüzemanyagok alkalmazása mellett

A PSA Peugeot Citroën 1998 márciusa óta elkötelezetten alkalmaz bioüzemanyagokat motorjaiban. Dízelmotorjai ma már közel százalékos növényi olaj és metilészter/dízel keveréket használnak, míg benzines motorjai minden módosítás nélkül képesek 10 százalékos etanol keverékkel üzemelni.

automenedzser.hu Autó

Újabb bioüzemanyag-stratégiát ismertetnek szerdán

Újabb szigorú intézkedések nélkül 2010-ig nem sikerül elérni azt a célt, hogy 2010-ig 5,75 százalékban biüzemanyagot használjanak az európaiak. Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési EU-biztos szerdán ismerteti az új stratégiát.

Gazdaság

Jövőre már bioüzemanyagot tankolhatunk

Megjelennek jövőre a magyarországi kereskedelmi forgalomban a bioüzemanyagok, amelyből az európai uniós célkitűzésekkel összefüggésben 2005-ben várhatóan 6 ezer tonnát, 2010-ben pedig már 36-45 ezer tonnát használnak fel

euractiv.hu Világ

Mégis káros a bioüzemanyag?

A környezetvédő szervezetek élesen bírálták Brüsszel legújabb terveit, amelyek célja a bioüzemanyag 10 százalékos részarányát biztosítani az európai közúti szállításban 2020-ra. A zöldek egyre szélesebb körben vallják, hogy a bioüzemanyag végső soron sokkal több kárt okoz, mint hasznot.

automenedzser.hu Autó

Áldás vagy átok a bioüzemanyag?

Egyes szakértők szerint a fosszilis tüzelőanyagok kiváltására alkalmas biológiai alapú helyettesítő vegyületek több kárt okozhatnak az élővilágnak, mint amennyi segítséget nyújthatnak a globális felmelegedés ellen. A megoldást a további tudományos kutatások és a génmanipuláció jelentheti.

euractiv.hu Tech

Alain Prost népszerűsíti a bioüzemanyagot Franciaországban

Thierry Breton francia pénzügyminiszter kiállásával Franciaország magas szinten elkötelezte magát az etanol-alapú üzemanyagok használatának elterjesztése mellett. A miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta: a francia kormány támogatja az E85 üzemanyag kifejlesztését és elterjesztését. Az új energiahordozó tartalma 85 százalékban etanol, s az E85 a poszt-olaj korszak első, széles körben elterjedt üzemanyaga lehet.