szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A forint a várt erősödés helyett gyengült kedden a bankközi devizapiacon, a márciusra várt 25 bázispontos alapkamat emelés miatt emelkedtek a határidős kamatok és az állampapírpiaci hozamok is. Az eurót fél négy tájban 253,75/85 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon a hétfői 251,10/20 forint után.

A forint pozíciója 94 bázisponttal 10,11 százalékra romlott a plusz/mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Kereskedők elmondták, hogy a közép-európai régió valutáival együtt, bár azoknál nagyobb mértékben gyengült a forint, az eurót 252,50-254,10 forint közötti széles sávban jegyezték.

A nap első felében külső piaci hatások térítették le a forintot arról az erősödési pályáról, amelyre egy piaci szereplő megfogalmazása szerint "hétfőn állították a forintot a jegybank alelnökei". Előbb Adamecz Péter egy pénteki konferencián, majd Auth Henrik a monetáris tanács hétfői döntése után rendezett sajtótájékoztatón figyelmeztetett arra, hogy a gyorsuló infláció szükségessé teheti a jegybanki alapkamat emelését is. Kedden délután az állampapírpiacon tapasztalt eladási hullám erősítette fel a gyengülési folyamatot.

A dollár az összes fontos tartalékvalutával szemben gyengült a nemzetközi piacokon. Budapesten délután 194,70/80 forinton jegyezték a hétfői 194,80/195,20 forint után.

A forintpiacon az overnight kamat 10 bázisponttal 7,80/90 százalékra mérséklődött. A bankok mai döntése alapján a szerdán lejáró 592,8 milliárd forintnál 29 milliárd forinttal többet kötnek le a 14 napos MNB-kötvénybe, s ezzel az MNB-kötvény állomány 917,8 milliárd forintra nő szerdától. Az éven belüli lejáratokon folytatódott a kamatemelési várakozások beárazása. A hat hónapos kamat 8,20, a kilenc hónapos 8,15 százalékon van.

Az állampapírok másodpiacán érződött a kamatemelési várakozás, a hozamszintek 8-18 bázisponttal emelkedtek. Az eladási hullám következtében a külföldiek kezében lévő állampapír állomány valószínűleg csökken. Az ÁKK legfrissebb adatai szerint január 18-án 2.973,8 milliárd forintot tett ki, az eddigi legmagasabb, 3 014,6 milliárdos január 11-iki állománnyal szemben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!