szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Veszteséges volt az OTP Bank oroszországi szerzeménye, az Investsberbank a múlt év utolsó negyedében, de 2006 egészét tekintve nyereséget könyvelhet el – jelentette egy moszkvai lap.

Csányi Sándor OTP-vezér. Jövőre
jön az orosz profit
© MTI
Az Investsberbanknál a tavaly október-decemberi veszteséges mérleget az Omskpromstroibank és a Promfinservicebank beolvasztásával kapcsolatos ügyletekkel magyarázták az RBK dailynek.

Miután a két bank beolvasztása a tavalyi harmadik negyedévben lezárult, január-augusztusi pénzügyi tevékenységük eredményeit átvezették az Investsberbank mérlegébe.

„A beolvasztás következtében a profit egyenlőtlenül oszlott meg a bankok között, míg olyan mutatók, mint a nettó aktívumok és a saját eszközök megnövekedtek" – mondta az orosz üzleti lapnak Konsztantyin Bogomazov, az Investsberbank első vezérigazgató-helyettese, megjegyezve, hogy mindkét beolvasztott bank nyereséges volt és maradt.

Az OTP Bank már a beolvasztás után, október végén fizette ki az Investsberbank 477,5 millió dolláros vételárának 90 százalékát, míg a fennmaradó közel 50 milliót egyéves letétbe helyezte az esetleges garanciális igények érvényesíthetősége végett.

Az Investsberbank egy másik vezérigazgató-helyettese azzal indokolta a tavalyi utolsó negyedévi veszteséget, hogy inkább a fúziós-akvizíciós ügyletekre összpontosítottak és kevésbé az üzleti tevékenységre, s így a bevételek egyenlőtlenül oszlottak el a múlt év folyamán.

Mindamellett 2006 egészében nyereséges az Insvestsberbank számára - mutatott rá Jevgenyij Jegorov, hozzátéve: az Investsberbank új részvényesei (vagyis az OTP tulajdonosai) 2007 első negyedévében is 150 millió rubel (5,67 millió dollár) körüli nyereséget várnak.

Az OTP a múlt hét elején Moszkvában lezajlott rendkívüli részvényesi közgyűlésen átvette az irányítást az Investsberbank felett, amelynek új igazgatótanácsába hat magyar menedzser került és csak egy orosz tagját választották újra. Az új igazgatótanács még ezen a héten megválaszthatja az új vezérigazgatót és helyetteseit. Az OTP az idén százmillió dollárt szán az Investsberbank fejlesztésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!