szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás év végi kampányszerű újrakötése ellen érvel nyilatkozatában a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. A változással a biztosítók is egyetértenének.

A múlt év végén lezárult kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány során több mint háromszázezer autós döntött a biztosítóváltás mellett. Évről évre egyre határozottabban merül fel a kérdés: valóban szükség van-e arra, hogy az autósok csak az év egyetlen hónapjában mérlegelhessék, kívánnak-e biztosítót váltani? A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) úgy ítéli meg, hogy a kampányidőszak elhagyása a biztosítási piac minden szereplője számára előnyökkel járna.

A jelenlegi rendszerben a gépjármű-tulajdonosok minden év novemberében egy időben szembesülnek az új kgfb tarifákkal. Mivel a váltásra kizárólag ebben az időszakban nyílik lehetőség, a biztosítók egyre intenzívebb marketingmódszerekkel (kisebb-nagyobb ajándékok, a kedvezmények mind átláthatatlanabb köre stb.) igyekeznek e néhány hét alatt magukhoz csábítani az ügyfeleket. Mindez jelentősen növeli a kötelező biztosítások költségeit, valamint annak esélyét, hogy az autós nem a számára optimális módozatot választja ki magának, a korrigálásra pedig egy évet kell várnia - áll a közleményben.

Az európai gyakorlat igen változatos képet mutat. A környező országokat vizsgálva Csehországban és Szlovákiában az itthonihoz igen hasonló gyakorlattal szembesülünk. Ugyanakkor Ausztriában egész évben lehet kgfb-t váltani, és hasonló a helyzet a közelmúltban csatlakozott Romániában is.

A FBAMSZ elérkezettnek látja az időt, hogy immár konkrét lépések is történjenek annak érdekében, hogy a kötelező biztosítás kampányának - a biztosítási piac jelenlegi fejlettségi szintje mellett több hátránnyal, mint előnnyel járó - gyakorlata középtávon megszűnjön.

Kálózdi Tamás, az Allianz Biztosító vezérigazgató helyettese – ez a társaság az autós biztosítások felét kezeli – elmondta, hogy érdemes lenne megfontolni, hogy a kgfb-váltásra az év utolsó napja helyett a biztosítási évfordulón kerüljön sor. (A biztosítási évforduló a kötés napja, vagyis praktikusan az autóvásárlás napja.) A biztosítók továbbra is – úgy, mint most – november elején hirdethetnének díjat, de a kínálatból csak a biztosítási évfordulón lehetne választani.

Arra a felvetésre, hogy ha valaki – a tervezett rendszerben – például novemberben vásárol autót, akkor hiába látja a jövő évi díjakat, csak a régiek alapján választhat biztosítót, Kálózdi Tamás azt a választ adta, hogy a meghirdetés utáni biztosítási évfordulósok már az új tarifával köthetnék meg a kgfb-t.

Tóth Sándor, a Közlekedési Biztosító Egyesület értékesítési igazgatója a casco biztosítást hozta fel ellenpéldaként, amely ma is a biztosítási évfordulón jár le. Igaz, hogy a biztosítók itt folyamatosan intézhetik a váltást, így elmarad a kampány, viszont az ügyfelek sem figyelnek annyira a piacon lévő ajánlatokra. Ebből a szempontból a mai helyzet ügyfélbarátabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Autó

Az idei kötelezők eddigi vesztese az Allianz

A novemberi kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) kampány eddig eltelt időszakában a legtöbb szerződést a KÖBE szerezte – derül ki a CLB Független Biztosítási Alkusz adataiból. Ezt követően némileg „sűrűsödik” a mezőny, hiszen nem sokkal lemaradva egymástól a Signal, az UNIQA, a MÁV és az OTP Garancia következik a sorban.

MTI Autó

Péntekig még dönthetünk a kötelezőnkről

A kötelező gépjárműfelelősség biztosítások felmondását jövő péntek éjfélig (december 1-ig) kell eljuttatni a biztosítóváltást kezdeményezőknek a biztosítókhoz, az új szerződést rá ér december végéig megkötni.

hvg.hu Autó

Már csak néhány napig köthető meg az új kötelező

Előzetes becslések szerint a 3 és fél millió autós mintegy 10 százaléka döntött úgy december 1-jéig, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a jövő évre más biztosítónál köti meg.

Hét nap

VÁLTÓLÁZ A KÖTELEZŐNÉL

Míg tavaly a legtöbb kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződést az év végi váltási időszakban a...