szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A svájci csokoládéipar tavalyi forgalmi értéke 1,5 milliárd svájci frankot, újabb rekordot ért el – közölte a gyártók szövetsége, megjegyezve, hogy elsősorban a 10 százalékkal bővült export vitte előre az ágazatot, Svájcban a forgalom 1,2 százalékkal esett.

A Lindt csokoládégyár épülete Zürichben. Édes élet
© hvg.hu
Az exportérték a teljes termelési értékben már közel jár az 59 százalékhoz. Nem csak a termelési érték terén ért el újabb nemzeti rekordot a 18 nagy svájci csokigyártó, hanem a mennyiség terén is, s így az meghaladta a 168 ezer tonnát.

A svájciak ugyan valamivel kevesebbet költöttek tavaly csokoládéjukra, de fogyasztását nem mérsékelték, hanem éves szinten átlag fejenként 30 dekával 11,9 kilóra növelték.

A svájci csokoládé különösen kedvelt a németek körében, az export 19 és fél százalékát veszik át. A gyártói szövetség az eladások uniós fellendülése kapcsán hat tagországot, köztük két kelet-európait, Lengyelországot és Magyarországot említi név szerint.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Magyar márkák története

Szerencsi Csokoládégyár

Igencsak meghökkentek a szerencsiek 1923-ban, amikor a városban két évvel korábban alapított Magyar Kakaó és Csokoládégyár Rt. dolgozói egy szép napon kiálltak a gyárépület elé, és minden arra járót megajándékoztak egy tábla csokoládéval.

Pénzügyek

Keseredik-e a csokoládé?

Az idén berobbant devizahitelek jövő év elejére már a lakossági hitelállomány negyedét tehetik ki, s mindaddig előnyösebbek maradnak a forinthiteleknél, amíg a kettő kamata közti 10 százalék feletti különbözet nem csökken 3-4 százalékpontra.

MTI Plázs

Nem hat a csokoládé a depresszió ellen

Csalódnia kell annak, ki depresszióját gyógyszerek helyett csokoládéval szeretné kúrálni, ugyanis legalább egy teherautónyi édesség szükséges egyetlen pirula hatásának kiváltásához - állítják ausztrál kutatók.

hvg.hu Plázs

Miért vágyódunk a csokoládéra?

A hormonok vagy más sejtszintű jelzések felelnek-e azért a kellemes érzésért, amit sok ember tapasztal édességek, különösen csokoládé fogyasztásakor? A szakemberek erre keresik a választ.